OBLJETNICA SMRTI SLAVUJA ANĐEOSKOG GLASA: Toše Proeski tragično nastradao na današnji dan prije 13 godina

Autor: dnevno.ba

“Da se bar mogu probuditi…”, stihovi su pjesme “Igra bez granica” koji još i danas ozdvanjaju u ušima, a njega nema već 13 godina.

Na današnji dan prije 13 godina tragično je nastradao u prometnoj nesreći na autocesti kod Nove Gradiške, “slavuj aneđoskog glasa” i jedna od najvećih zvijezda regije, pjevač Toše Proeski. 

O besprijekornom talentu, nezaboravnom i nezamjenjivom glasu, a prije svega dobroti ovog makedonskog umjetnika, vječno će pričati mnogobrojne kolege i prijatelji koji se ne mogu pomoriti s činjenicom da ga više nema.

“Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite sa mnom”, rekao je jednom prilikom Toše, neposredno pred smrt, objavio je portal radiosarajevo.ba.

O talentu Tošeta Proeskog nedavno je govorio Zdravko Čolić pokušavajući odgovoriti na pitanje postoje li nasljednici velikih imena glazbene scene među mlađim generacijama, pišu srpski mediji.

“Pokojni Toše Proeski, nažalost, bio je posljednji čovjek pop glazbe koji je imao nekoliko dobrih albuma. Sudbina ga je spriječila u tome da dosegne one visine koje je mogao kada je glazba u pitanju. Poslije njega nitko nije tako zasijao”, rekao je Čolić za srpske medije.

Danas ne samo da mu skidaju kapu za sve što je učinio, nego, baš kako je to i želio, ponose se njime.

Čuveni dueti Lagala nas mala i 1.200 milja koju je Toše snimio s kolegama Tonijem Cetinskim i Gocom Tržan ostali su zapamćeni kao veliki hitovi, a oni ističu da će vječno biti prijatelji.

“Evo deset je godina otkad te nema i fališ još više. Velika je praznina ostala nakon tvog odlaska i niko je nikada ispuniti neće. Zato, prijatelju, ne prihvatam da te nema jer mi je valjda tako lakše. Znaj da si uvijek kraj mene i da si zaslužan za svako moje dobro djelo, dragi moj Toše. Za gluposti i greške sam zadužen isključivo ja, znaš me. Znam da si tu negdje i hvala ti na svemu što činiš. Voli te brat. I zato, posadit ću dvije ruže, neka rastu, neka se druže! Jednoj ću dati ime svoje, drugoj ime tvoje! U znak prijateljstva među nama, nek cvjetaju godinama, kazao je Cetinski.

Miroslav Rus, autor čuvene numere Igra bez granica, kao i nekih od najljepših pesama Tošeta Proeskog, kaže da sjećanja na njega nikada neće izblijediti.

“Toše nije bio samo pjevač, već i dobar čovjek, humanista. Čuvajmo svi zajedno ove trenutke, jer to nije samo poruka sjećanja na Tošeta. To je poruka međuljudskih odnosa i razumijevanja”, dodaje Rus.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI