fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

POČEO OPEN CITY u Mostaru koji će trajati 22 dana i grad će učiniti centrom kulture

Autor: Dnevnik.ba

Festival koji traje 22 dana u Mostaru otvorio je veleposlanik Sattler s gradonačelnikom grada Mostara Mariom Kordićem. Osim glazbe ovaj festival nudi preko 20 događaja, razne radionice, konferencije, pozorišne i kazališne predstave. Festival se održava na 10 lokacija u kojemu su uključene javne površine; Kosaša, Abrašević, šetnica Nikole Šubića Zrinskog.

Veleposlanik Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije i  gradonačelnik Mario Kordić otvorili su festival Open City Mostar, koji će trajati 22 dana i imat će više od 80 događaja.

Ovo je prekrasan dan za Mostar, Hercegovinu i cijeli regiju, te se nada kako će u naredna 22 dana biti ispunjena različitim umjetničkim događanjima i da će svako naći nešto što će mu biti zanimljivo te imati priliku da posjeti neki od mnogobrojnih događaja, ističe Sattler.

„Nakon 10. godina održani su izbori u Gradu Mostaru i sada imamo Gradsko vijeće, imamo opoziciju. Naravno, želimo pomoći glazbenicima  koji su također imali jedan težak period iza sebe. Tu su naravno i značajni turistički potencijali koje Grad Mostar svakako ima i ovo su događanja koja ujedinjuju i okupljaju građane. Želja nam je da se ovaj festival i ova događanja upišu na kalendar kulture u Mostaru i da postanu jedno tradicionalno događanje. Drago mi je da smo uspjeli udružiti snage i ostvariti ovo što imamo“, rekao je Sattler.

Ovaj događaj ima višestruku namjeru, a jedna od njih je produženje turističke sezone kako bi nakon pandemije i lock- downa dali još malo zamaha turizmu u Gradu Mostaru, ističe Kordić.

„ Druga priča je ona koju pokušavamo raditi zajedno i to je ta integracijska priča, jer mislim da se na polju kulture možemo jako zbližiti. Ovo je lijepa priča za Mostar i osobno bih se veselio kad bi ovo postala tradicija Grada Mostara te da uvijek znamo da nekako pred kraj ljeta imamo ovakvo jedno lijepo događanje“, rekao je Kordić.

Nakon svečanog otvaranja na šetalištu Nikole Šubića Zrinjskog upriličen je koncert Simfonijskog orkestra Mostar.

„Drago mi je da smo odmah u startu brendirali ovakav jedan festival, radi se o 22 dana koji počinje danas, a završava 22. rujna.  Ovaj festival nije samo glazbeni, već je i ispunjen raznim sadržajima od konferencija, panela, radionica za mlade, pozorišne i kazališne predstave. U ovaj festival je uključeno preko 10 lokacija u gradu od toga su javne površine, javne institucije u kojima se održavaju različiti programi“, rekao je Maslo.

Europska unija je inicijator, ali i pokrovitelj ovog projekta, a grad Mostar je prihvatio ideju. Pronašli smo model između Rock škole i Europske unije u vezi partnerstva i stvari funkcioniraju za sada dobro, ističe Maslo.

„Drago mi je da je ovo jedan pokaz za civilno društvo, koje je simbioza državnih institucija i samih građana. Mislim da je ovo dobar primjer koji treba slijediti“, kazao je Maslo.

Na pitanje postoji li mogućnost da ovakav festival vidimo dogodine, Maslo ističe kako bi grad trebao vidjeti mogućnosti za jedan ovakav festival, jer grad ima svoje probleme. Jer mi trebamo riješavati probleme u gradu, a u medije slati ovako lijepe priče.

Festival traje 22 dana u Mostaru će se na 10 lokacija održati brojne glazbene , kulturne i edukativne aktivnosti u realizaciji partnera i izvođača iz Bosne i Hercegovine i regije, a pristup svim događajima je besplatan.

Festival financira Europska unija, a provodi Mostarska škola roka i Klub 27 u partnerstvu s Gradom Mostarom.

Autor: Dnevnik.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});