Etno skupina Čuvarice, nastala 2011. godine pri Hrvatskom k...
Potkozarski Bjelčić poslužen u Bruxellesu
BRUXELLES - Slow Food Potkozarje Podgrmeč osnovan je 2013. kada je 7 entuzijasta odlučilo da putem angažmana u široj porodici međunarodnog pokreta Slow Food za dodatni poticaj i podršku svima onima koji žele da zajednički djeluju na zaštiti starih sorti i pasmina i, uopće, tradicionalnih proizvoda Potkozarja i Podgrmeča i žele sami da se hrane na takav način.
Konvivijum je dio i mreže Terra Madre Balkan koju je 2010. pokrenuo Slow Food da bi okupio male proizvođače tradicionalne hrane, zemljoradnike i prerađivače, aktiviste, kuhare i profesore koji za cilj imaju stvaranje održivih sistema proizvodnje i potrošnje u lokalu.
Prvi kandidat na listi biološke raznovrsnosti Ark of Taste bio je upravo kukuruz Bjelčić.
Kandidatura je plod zajedničnog angažmana s Općinom Kozarska Dubica i Institutom za genetičke resurse Republike Srpske. Bez njihove podrške bi mapiranje potkozarskih proizvođača Bjelčića i analiza prikupljenog materijala išlo daleko sporije i teže.
Bjelčić je, po kandidaturi 2016., bio predstavljen na Terra Madre Balkan u Tirani 2016., Priroda Danu u Sarajevu iste godine te Terra Madre-Salone del Gusto 2016. u Torinu te mnogobrojnim lokalnim i regionalnim manifestacijama poput gastrodana i Bilećke Cicvarijade na kojoj više godina uzastopno sudjeluje i ekipa Turističke organizacije Kozarske Dubice.
Za Bjelčić su putem blogova posjetitelja-suradnika Jamie Olivera i drugih čuli i izvan granica naše zemlje.
Podsjećamo da u Potkozarju kukuruz Bjelčić prihranjuju prvenstveno stajnjakom, okopavaju ručno, dva do tri puta, ovisno od potrebe. Međutim, subvencija poljoprivrednim proizvođačima koji se bave uzgojem starih sorti na takav način i dalje nema stoga, tako proizvedeno brašno, kako navode proizvođači-članovi Slow Fooda „i nema cijenu“.
Brašno kukuruza Bjelčića s PG Drobnjak iz Velikog Dvorišta iskorišteno je nadasve maštovito za poseban jelovnik koji je objedinio ukuse tri konvivijuma koji djeluju u Bosni i Hercegovini u interpretaciji chefa Nihada Mameledžije, člana pokreta Slow Food i Mišela Debaetsa, chefa restorana Jef u Bruxellesu i člana Saveza Slow Foodkuhara Belgije. Kako navodi Nihad, „brašno je izrazito podatno i, osim što ima očekivano mjesto u tradicionalnim receptima, odlično za pravljenje deserta“.
Ovogodišnji Terra Madre koji je održan u Bruxelleau okupio je preko 100 delegata iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske i Srbije. Bogata bioraznovrsnost i tradicija je predstavljena na konferencijama i promotivnim večerama tematski vezanim za pojedine zemlje Zapadnog Balkana, organiziranim po renomiranim restoranima i rasprodatim unaprijed.
„Sljedeći korak za nas je“, kako navodi Snježana Đuričić, aktualni voditelj Slow Food Potkozarje Podgrmeč „okupljanje proizvođača kukuruza Bjelčića zainteresiranih za udruživanje u cilju valorizacije proizvoda te sagledavanje potencijala drugih sorti, pasmina i proizvoda našeg kraja“.
Promocija kukuruza Bjelčića i učešće delegacije Slow Food Potkozarje Podgrmeč na Terra Madre Balkan 2018. koji je održan u Bruxellesu od 21-23.05, osigurani su uz podršku zastupnika Bugarske u Europskom parlamentu, Stalnom predstavništvu Bugarske u Bruxellesu i Slow Food International.
ZADNJE VIJESTI
Neovisno o tome pratite li horoskop ili zazirete o...
Severina je u petak održala koncert na poznatoj plaži Zrć...
Vjenčanje srpske folkerice Cece i ratnog zločinca Željka...