fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Potkozarski Bjelčić poslužen u Bruxellesu

Autor: N. Sarić / Dnevno.ba

BRUXELLES - Slow Food Potkozarje Podgrmeč osnovan je 2013. kada je 7 entuzijasta odlučilo da putem angažmana u široj porodici međunarodnog pokreta Slow Food za dodatni poticaj i podršku svima onima koji žele da zajednički djeluju na zaštiti starih sorti i pasmina i, uopće, tradicionalnih proizvoda Potkozarja i Podgrmeča i žele sami da se hrane na takav način.

Konvivijum je dio i mreže Terra Madre Balkan koju je 2010. pokrenuo Slow Food da bi okupio male proizvođače tradicionalne hrane, zemljoradnike i prerađivače, aktiviste, kuhare i profesore koji za cilj imaju stvaranje održivih sistema proizvodnje i potrošnje u lokalu.

Prvi kandidat na listi biološke raznovrsnosti Ark of Taste bio je upravo kukuruz Bjelčić.

Kandidatura je plod zajedničnog angažmana s Općinom Kozarska Dubica i Institutom za genetičke resurse Republike Srpske. Bez njihove podrške bi mapiranje potkozarskih proizvođača Bjelčića i analiza prikupljenog materijala išlo daleko sporije i teže.

Bjelčić je, po kandidaturi 2016., bio predstavljen na Terra Madre Balkan u Tirani 2016., Priroda Danu u Sarajevu iste godine te Terra Madre-Salone del Gusto 2016. u Torinu te mnogobrojnim lokalnim i regionalnim manifestacijama poput gastrodana i Bilećke Cicvarijade na kojoj više godina uzastopno sudjeluje i ekipa Turističke organizacije Kozarske Dubice.

Za Bjelčić su putem blogova posjetitelja-suradnika Jamie Olivera i drugih čuli i izvan granica naše zemlje.

Podsjećamo da u Potkozarju kukuruz Bjelčić prihranjuju prvenstveno stajnjakom, okopavaju ručno, dva do tri puta, ovisno od potrebe. Međutim, subvencija poljoprivrednim proizvođačima koji se bave uzgojem starih sorti na takav način i dalje nema stoga, tako proizvedeno brašno, kako navode proizvođači-članovi Slow Fooda „i nema cijenu“.

Brašno kukuruza Bjelčića s PG Drobnjak iz Velikog Dvorišta iskorišteno je nadasve maštovito za poseban jelovnik koji je objedinio ukuse tri konvivijuma koji djeluju u Bosni i Hercegovini u interpretaciji chefa Nihada Mameledžije, člana pokreta Slow Food i Mišela Debaetsa, chefa restorana Jef u Bruxellesu i člana Saveza Slow Foodkuhara Belgije. Kako navodi Nihad, „brašno je izrazito podatno i, osim što ima očekivano mjesto u tradicionalnim receptima, odlično za pravljenje deserta“.

Ovogodišnji Terra Madre koji je održan u Bruxelleau okupio je preko 100 delegata iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske i Srbije. Bogata bioraznovrsnost i tradicija je predstavljena na konferencijama i promotivnim večerama tematski vezanim za pojedine zemlje Zapadnog Balkana, organiziranim po renomiranim restoranima i rasprodatim unaprijed.

„Sljedeći korak za nas je“, kako navodi Snježana Đuričić, aktualni voditelj Slow Food Potkozarje Podgrmeč „okupljanje proizvođača kukuruza Bjelčića zainteresiranih za udruživanje u cilju valorizacije proizvoda te sagledavanje potencijala drugih sorti, pasmina i proizvoda našeg kraja“.

Promocija kukuruza Bjelčića i učešće delegacije Slow Food Potkozarje Podgrmeč na Terra Madre Balkan 2018. koji je održan u Bruxellesu od 21-23.05, osigurani su uz podršku zastupnika Bugarske u Europskom parlamentu, Stalnom predstavništvu Bugarske u Bruxellesu i Slow Food International.

Autor: N. Sarić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});