fbpx

Dani tenisa u Međugorju ugostit će oko 500 sudionika i ispratiti oko 2000 mečeva

Autor: Fena

Dani tenisa u Međugorju, koji se održavaju čitav deveti mjesec, ugostit će oko 500 učesnika, a na njima će biti odigrano blizu 2 000 mečeva.

Organizator događaja je Teniski klub Međugorje u kojem su svoje prve korake napravili i svjetski prvaci, višestruki Grand Slam pobjednici Ivan Dodig i Marin Čilić.

Po riječima predsjednika Kluba Željka Dodiga, radi se o projektu koji obuhvata devet različitih turnira u različitim kategorijama.

– Za najmanje smo organizirali festivale tenisa gdje se djeca takmiče po prilagođenom programu. To su djeca od četiri pa do dvanaest godina. Drugi turnir je Junior Cup gdje se natječu juniorski igrači u kategoriji djevojčica i dječaka od 12 do 18 godina. Poslije toga slijede turniri rekreativnog karaktera za cijelo područje Hercegovine te još jedan rekreativni turnir međunarodnog karaktera gdje imamo sudionike iz zemalja regije. Ove godine imamo prijavljene igrače i iz Njemačke i Luksemburga, tako da se za razliku od prošle godine, broj konstantno povećava – naglasio je Dodig.

Jedna od novosti su, kako dodaje, i turniri parova, naglasivši kako aktivno rade i na organizaciji ženskog tenisa.

Nakon rekreativnih turnira tu su i turniri parova, navodi Dodig. nešto novo što pokušavaju pokrenuti, a pored muških parova, aktivirali su i parove za dame i mix parove.

– Radimo i na projektu organizacije ženskog tenisa i mislim da smo među prvim pokretačima koji se stvarno trude da probaju podići taj sektor i animirati što više dama. Prošle godine smo bili jako uspješni i na turniru imali 30 prijavljenih igračica koje su kasnije nastavile aktivno igrati tenis, što nam je na kraju i bio cilj, a ove godine već imamo 50 prijavljenih igračica – kaže predsjednik TK Međugorje.

Zanimljiv program pripremili su i za one nešto starije.

– To je također jedan novi projekt, a radi se o veteranskim turnirima, znači za sve one iznad 50 godina starosti. Nastojimo i za njih nešto napraviti kako bi u toj zrelijoj dobi ipak ostali aktivni u sportu, tako da smo napravili i osmislili druženja kroz jedan kamp te na kraju i jedno takmičenje.

Cijeli ovaj projekt nastojimo zaokružiti s jednom egzibicijom a namjera nam je da Marina Čilića i Ivana Dodiga zajedno s još par javnih ličnosti dovedemo na Dane tenisa te da uživamo u tenisu velikih profesionalaca. Tu egzibiciju smo ostavili za kraj – naglasio je.

Iako je pandemija koronavirusa utjecala na sve sfere ljudskog života, Dodig kaže da je prošla godina u tom teniskom klubu bila jako dobra.

– Prošla godina, bez obzira na koronu, mislim da je za tenis bila jako dobra jer tenis se igra na vanjskim terenima i beskontaktni je sport tako da se dosta ljudi uključilo u aktivno bavljenje tenisom i dosta djece se upisalo u teniske škole, a mi se trudimo da za njih napravimo projekte u kojima će još više uživati – poručio je Dodig.

Podsjetio je kako je na prošlogodišnjim Danima tenisa u svim kategorijama, na svim turnirima učestvovalo oko 400 igrača, a odigrano je gotovo 1 500 mečeva.

Ove godine, navodi, po dosadašnjim prijavama, učestvovat će negdje oko 500 tenisača, a bit će odigrano blizu 2000 mečeva.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI