fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOŠARKAŠKI ZMAJEVI SPREMNI ZA LET: Duletove mladiće ne mogu zaustaviti ni NBA zvijezde

Autor: ScSport.ba

SARAJEVO - Iako možda to neki nisu očekivali, "otpisani" košarkaški Zmajevi na čelu sa Duškom Vujoševićem su se digli iz pepela i u pripremnim mečevima pokazali da itekako mogu preskočiti pretkvalifikacije za SP.

Sve je počelo u Sarajevu, pozivi za nastupe u pretkvalifikacijama su otkucani i poslani igračima za koje se smatralo da mogu nositi ovu selekciju, ali oni glavni su okrenuli leđa i nisu željeli učestvovati u ovom ciklusu.

Zmajevi su se tako okupili u lošoj atmosferi, Teletović, Nurkić i Gordić otkazali nastupe, Kikanović i Stipanović došli, ali zbog povreda nisu mogli nastupati.

Međutim, novi trener Duško Vujošević se odlučio na mlade i talrntirane igrače, koji su željni dokazivanja, i prema prvim utakmicama, očigledno pogodio ključan poen koji nas vodi u produžetke.

Naime, BiH je u Sarajevu igrala prijateljske utakmice sa Bjelorusijom i u obje su Zmajevi, uz odličnu igru, stigli do pobjede.

Nakon ovih utakmica, pojavili su se problemi, nažalost oni koji se ne tiču igrača i stručnog štaba, ali najviše utječu upravo na njih. Bosna i Hercegovina je pozvana na turnir u Makedoniju, ali na računu Košarkaškog saveza BiH nije bilo dovoljno sredstava na računu za ovo putovanje, pa je isto do zadnjeg trenutka bilo upitno.

Čelnici krovne kuće bh. košarke su ipak pronašli sredstva za ovaj put, a mladići predvođeni odličnim strategom sa klupe su se odužili na najbolji način. Bosna i Hercegovina je u prvom susretu za protivnika imala favoriziranu Nizozemsku, ali Ismet Sejfić, Alex Renfroe i društvo su pokazali ono što nijedna selekcija do sada nije. Naime, cijelu utakmicu Nizozemci su imali prednost, međutim, momci Duška Vujoševića su smogli snage i sa dobrom igrom u posljednjoj dionici meča stigli do produžetaka i na koncu slavili pobjedu.

Nakon utakmice sa Nizozemskom, slijedio je Portugal, a Duško se odlučio da najboljeg igrača iz meča sa Lalama, Alexa Renfroea poštedi igre. Ovaj potez Vujoševića ipak je imao odlične ”posljedice”, jer mladići su ponovo pokazali karakter i nad favorizovanim Portugalom slavili pobjedu te zakazali duel sa Makedonijom.

Nažalost, Džanan Musa i Obrad Tomić nisu ni otputovali u Makedoniju, a Renfroe zbog stomačnog virusa nije bio spreman za ovaj okršaj, međutim, ono što nas mora radovati, i bez dvojice igrača koji su izabrani za nosioce igre reprezentacije, mi smo doživjeli poraz u finalu od samo četiri poena razlike. Ako u obzir uzmemo da su arbitri od samog početka bile na strani domaćina, te da smo upravo zbog, najblaže rečeno, sumnjivih sudačkim odluka, svi od selektora do igrača bili izrevoltirani, ovaj rezultat se onda može okarakterizirati kao odličan, ali da su Musa ili Renfroe igrali u toj utakmici, vjerovatno bi se iz Makedonije vratili okićeni trofejom.

Tu se krije i jedan, naoko nebitan, detalj. Vujošević je u toku utakmice u Skoplju odlučio da Gegića pošalje ka svlačionici. U ranijim slučajevima igrači bi se oglašavali preko medija i ”pljuvali” po selektoru, međutim sada se desila suprotna reakcija. Duško je svoj potez objasnio, a Gegić je svojim oduševio cjelokupnu javnost. Naime, ovaj igrač je na društvenim mrežama podijelio sliku sa selektorom. Tako je, ujedno, pokazao da se konačno u košarkaškoj selekciji zna ko je šef, ali i da ipak u timu vlada porodična atmosfera.

Nakon povratka u BiH, Duletove momke je čekao novi težak ispit, dogovoren je prijateljski susret sa Austrijom. Solidna reprezentacija, predvođena NBA košarkašem i članom Toronto Raptorsa, Jakobom Poeltlom, u dvorani Mirza Delibašić nije mogla protiv BiH, te su poraženi sa nešto manje od dvadeset koševa razlike. Još su dobro prošli, s obzirom kakvu su obranu igrali borbeni Zmajevi.

Austrija je apsolvirana, na redu je prva utakmica pretkvalifikacija, 2. kolovoza, gostovanje Šveđanima.

Neko je možda i s podsmjehom dočekao izjavu našeg selektora da su Vikinzi favoriti protiv BiH, ali nije to daleko od istine. To je čak jača reprezentacija Švedske od one protiv koje smo igrali u prošlim kvalifikacijama za EP, pojačana za Marcusa Erikssona, bivšeg košarkaša Barcelone i novog član Gran Canarije.

Ipak, razloga za strah nema. Ako je suditi po partijama u pripremnom razdoblju, Duško Vujošević je obavio svoju zadaću. Maksimalno. Jer, konačno smo tim, a ne samo grupa kvalitetnih pojedinaca!

Autor: ScSport.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});