fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Facebook

Nogometaš otkrio dugo čuvanu tajnu: ‘Deset godina nisam htio pričati o tome’

Autor: Dnevno.ba

Raphaël Varane debitirao je prije 13 godina za Real Madrid, gdje je odigrao 360 utakmica, dok je danas branič Manchester Uniteda, gdje je upisao 92 nastupa. Uskoro će napunti 31 godinu, a u intervjuu je otkrio neugodnu tajnu o kojoj je odlučio progovoriti nakon 10 godina.

Bivši suigrač Luke Modrića, s kojim je odigrao čak 268 utakmica, šokirao je priznanjem kako se tijekom karijere mučio s potresima mozga, a neki se utakmica, kazao je za L’Equipe, jednostavno ne sjeća. Riječ je o zdravstvenom problemu o kojima većina, pa čak ni sami igrači, nije svjesna niti se o njemu puno priča, prenose Sportske novosti.

“Ako pogledamo tri najgore utakmice u mojoj karijeri, barem prije dvije od njih imao sam potres mozga u danima prije utakmice. Primjerice, protiv Njemačke u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2014. i s Realom protiv Manchester Cityja u osmini finala Lige prvaka 2020. Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu zadobio sam potres mozga protiv Nigerije u osmini finala, a utakmicu sam završio na ‘autopilotu’. Da me netko tada nešto pitao, nisam siguran bi li uspio odgovoriti, nisam se sjećao utakmice nakon tog šoka”, kazao je Varane.

Danas, na ovaj problem gleda drugačije zbog obitelji, otkako je postao otac troje djece: “U deset godina, nikada nisam htio pričati o tome jer bi zvučalo kao izlika, nikada na to nisam htio gledati tako. Kada znate da opetovani potresi mozga mogu imati i fatalni učinak, onda stvari gledate drugačije. U to doba nisam bio obiteljski čovjek, ali danas, s troje djece, razmišljam drugačije”. Posebno je istaknuo utakmicu protiv Cityja, kada je odigrao neuobičajeno loše.

Može biti slika sljedećeg: 2 ljudi, Ljudi igraju nogomet, osobe koje igraju nogomet, kopačke i tekst
Foto: Facebook

‘Osjećao sam se loše na zagrijavanju’

“Prije dvoboja osjećao sam se loše na zagrijavanju, govorio sam sam sebi ‘probudi se’. Htio sam se udariti. Nisam imao energije, ali nisam znao da je to povezano s potresom mozga koji sam dobio na prethodnoj utakmici. Loše sam odradio utakmicu, kasnije sam shvatio da te greške nisu pale s neba”, rekao je i nastavio:

“U Unitedu imamo preporuku da ne udaramo glavom loptu više od deset puta na treningu. Moj sedmogodišnji sin igra nogomet i govorim mu da ne udara loptu glavom. Nakon ponovljenih udaraca glavom, umorni ste i dan nakon utakmice. Kao igrači, mnogo puta to ni ne shvaćamo, ne razmišljamo o testiranju. No, prepoznavanje potresa mozga i liječenje je pravi izazov. To je pravi problem zdravlja. Stvari se pomalo mijenjaju, ali možemo napraviti još veći pomak po tom pitanju”.

Everton ostvario gubitak od 89,1 milijuna funti u sezoni 2022./2023.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});