fbpx
Foto: Twitter

UEFA od iduće sezone Lige prvaka ima veliku promjenu: Uvodi se SAOT tehnologija

Autor: Hina

Europska nogometna federacija (UEFA) najavila je uvođenje poluautomatske tehnologije za određivanja zaleđa (SAOT) koja će biti predstavljena u Superkupu i koristiti se u Ligi prvaka tijekom sezone 2022/23.

“UEFA je u stalnoj potrazi za novim tehnološkim rješenjima kako bi se unaprijedila igra i pomoglo radu sudaca. Ovaj inovativni sustav omoućit će VAR timovima da brže donose odluke vezane uz zaleđe čime će se sačuvati tijek igre”, kazao je šef sudaca pri UEFA-i Roberto Rosetti.

Tehnologija će moći riješiti sporne situacije zaleđa brzinom i točnošću nezamislivom prije manje od deset godina. Korištenjem kamera postavljenih oko terena, koje mogu pratiti 29 različitih točaka na tijelu igrača i čipa u lopti za utakmicu tehnologija će pomoći u donošenju odluka, te smanjiti vrijeme potrebno za provjeru.

Senzor unutar lopte šalje podatke 500 puta u sekundi, omogućujući precizno otkrivanje točke udarca za odluke o zaleđu.

Novi bi sustav trebao skratiti prosječno vrijeme potrebno za donošenje odluke o zaleđu sa 70 na 25 sekundi. Stari VAR sustav zahtijevao je ručno crtanje ofsajd linija i izračunavanje udarne točke. UEFA je otkrila kako je SAOT tehnologija testirana 188 puta.

“Sustav je spreman za korištenje u službenim utakmicama i implementiran na svakom mjestu Lige prvaka”, dodao je Rosetti.

SAOT sustav će imati premijeru u finalu europskog Superkupa 10. kolovoza između Real Madrida i Eintracht Frankfurta u Helsinkiju.

Utakmicu će suditi engleski sudac Michael Oliver, kojem će pomagati sunarodnjaci Stuart Burt i Simon Bennett. Litavac Rumsas Donatas bit će četvrti sudac, dok je uloga VAR-a dodijeljena Polajku Tomaszu Kwiatkowskom, a pomagat će mu njegov sunarodnjak Bartosz Frankowkski, kao i Portugalac Tiago Bruno Lopes Martins.

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) početkom srpnja je najavila kako će se SAOT koristiti i na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru.

“Svjesni smo da je ponekad duljina provjera ili pregleda preduga, posebno u pogledu zaleđa”, kazao je tada Pierluigi Collina, predsjednik FIFA-inog sudačkog odbora.

 

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI