fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Da li je pametno puniti pametne telefone tijekom noći?

Autor: tPortal.hr

Treba li vas brinuti ako ostavite smartfon na punjenju tijekom noći? Najkraći odgovor na to pitanje glasi: ne, ali...

Nemali broj ljudi i dalje vjeruje kako je po bateriju štetno ostaviti pametni telefon na punjenju dulje no što je potrebno kako bi se dosegao puni kapacitet. To je uvjerenje zaostalo iz vremena kad su tržištem dominirale baterije temeljene na niklu, s kojima je doista bio problem ako bi ih se nastavilo puniti i nakon što bi dosegnule maksimalni kapacitet.

No, te su baterije u međuvremenu zamijenile one temeljene na litiju, a i tehnologija je u međuvremenu napredovala, pa je situacija bitno drukčija.

Naime, litijske baterije u današnjim pametnim telefonima mogu izdržati određeni broj punjenja do punog kapaciteta prije no što počnu brže propadati.

Ta se punjenja broje u ciklusima. Tipična baterija za smartfon ponudit će vam oko 400 ciklusa punjenja, što je dovoljno za bar godinu do godinu i pol korištenja. Baterija na vašem smartfonu često će nastaviti funkcionirati i dulje od toga – moja me, recimo, služi već gotovo tri godine – ali će biti sve slabija i nepouzdanija.

Ostavite li pametni telefon na punjenju tijekom noći, to neće imati značajnijeg utjecaja na broj preostalih ciklusa. Zašto, pitate se? Zato što je većina današnjih smartfona opremljena čipom koji se, između ostalog, brine o tome da prekine dotok struje kad bateriji više nije potreban. Stoga, ako ste smartfon kupili od provjerenog trgovca problema ne bi smjelo biti.

Sad dolazimo do “ali…”

Ipak postoji razlog zašto bi trebali izbjegavati ostavljati pametni telefon na punjenju tijekom noći: mogući rizik od pregrijavanja.

Litijske baterije vrlo su osjetljive na visoke (i niske) temperature. U Appleu upozoravaju kako je već sve iznad 35 Celzijusovih stupnjeva potencijalno problematično. Kad se nađu izložene takvim uvjetima moguće je kako će pretrpjeti trajno oštećenje, pa i – u ekstremnim slučajevima – zapaliti se.

Stoga treba izbjegavati sve situacije u kojima može doći do pregrijavanja, što uključuje i prekomjerno punjenje. Nije pametno ni ostaviti mobitel na punjenju na tkaninama (recimo, plahti ili jastuku) i sličnim materijalima. Ne samo zato što pomažu pri očuvanju topline i podizanju temperature, već su i lakše zapaljivi.

Idealno, litijske baterije najdulje će potrajati ako ih stalno punite tako da su između 40 i 80 posto kapaciteta. Da, to neće biti uvijek moguće, ali tome bi trebali težiti.

Izbjegavajte brzo punjenje svaki put kad vam nije apsolutno nužno. Većina smartfona koristi tehnologiju koja baterijama omogućava primitak više struje tijekom kraćeg razdoblja.

Tako se prilagođavaju količini naboja koju punjač može isporučiti. No, brzo punjenje ima svoju cijenu: zbog njega litijske baterije propadaju brže no što bi inače.

Autor: tPortal.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});