fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Facebook

Musk potvrdio: ”Na X neće biti moguće blokirati korisnike”

Autor: Dnevno.ba

Čim je Elon Musk preuzeo Twitter i ušetao s umivaonikom u njegovo predvorje, bilo je jasno da će se stvari na toj mreži iz korijena promijeniti.

Malo tko je, pak, mogao naslutiti da se kroz nekoliko mjeseci Twitter više neće niti zvati Twitter, već X, i da će za dobivanje pristupa naprednim opcijama, boljoj vidljivosti objava i, odnedavno, Tweetdecku, biti potrebno plaćati pretplatu.

Nizu neobičnih poslovnih odluka najbogatiji čovjek svijeta ovoga petka najavio je dodati još jednu – na X-u će, naime, blokiranje korisnika kao opcija biti ukinuto, javlja Bug.

Neki korisnici već su se ovih dana požalili da im se na “lajni” prikazuju objave osoba koje su blokirali, pa se čini kako programeri već nešto rade na poništavanju blokiranja.

Block ili mute

Na Twitteru, ali i ostalim društvenim mrežama, oduvijek je moguće blokirati korisnike čije objave ne želite vidjeti, one koji su vam nametljivi, naporni, jednostavno se ne slažete s njima i slično.

Blokiranje znači i da blokirane osobe ne mogu vidjeti vaš profil, i općenito je dobar alat za suzbijanje vrijeđanja ili nešto težeg verbalnog zlostavljanja, kakvo nije rijetkost online. Korisnicima je na Twitteru (X-u) na raspolaganju i opcija utišavanje (“mute”) korisnika, a razlika je u tome što vi nećete vidjeti objave “utišanih”, ali će oni i dalje moći vidjeti vaš profil.

Ukidanje blokiranja, za koje Musk kaže da “nema smisla”, tako bi moglo dovesti do situacije u kojoj se “suprotstavljene strane” ponovno vide, a oni čije ste profile blokirali ponovno vam počnu iskakati na vremenskoj crti objava, komentirati vam statuse, slike i općenito ostvarivati komunikaciju koja bi blokiranima bila nemoguća.

Dogodi li se to, ostat će vam samo da ih utišate ili jednostavno – ignorirate. Musk nije detaljnije obrazložio zašto opcija blokiranja nema smisla, ali je napisao da će ona ostati aktivna kad je riječ o izravnim porukama (kako vas neželjeni ne bi mogli i tamo proganjati).

Možda nije izvedivo

Nedugo po njegovoj objavi, neki su primijetili da blokiranje neće samo tako moći biti ukinuto. Naime, Apple u svojim uvjetima korištenja App Storea navodi da aplikacije moraju osigurati zaštitu od zlostavljanja, kad je riječ o sadržaju koji kreiraju sami korisnici.

Među bitnim odrednicama onoga što se pod time podrazumijeva eksplicitno stoji mogućnost blokiranja napasnih korisnika.

Doduše, tamo stoji da mora postojati mogućnost blokiranja korisnika “s usluge” – što u X-u mogu protumačiti u svoju korist i zadržati sebi pravo izbaciti bilo koga s platforme.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});