fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Freepik

Sve veći utjecaj umjetne inteligencije u suvremenom svijetu: Vrline i mane nove tehnologije

Autor: Filip.K.

Umjetna inteligencija (AI) sve više postaje ključni igrač u suvremenom tehnološkom okruženju.

Sa svojom sposobnošću učenja, analize podataka i donošenja strategija, AI je utkana u razne aspekte našeg društva.

Foto: Unsplash

Utjecaj na obrazovanje

Umjetna inteligencija nije ograničena samo na medicinsku i financijsku industriju. U obrazovanju, AI se koristi za personalizirano učenje, pružajući individualizirane programe obuke koji odgovaraju potrebama svakog učenika. Također, AI može analizirati učeničke performanse, identificirati slabosti i predložiti prilagođene metode učenja.

Umjetna inteligencija je revolucionirala način na koji radimo, učimo i živimo. Sa neprestanim napretkom u ovoj oblasti, možemo očekivati da će AI nastaviti transformirati naš svijet i unaprijediti našu svakodnevicu.

Foto: Unsplash

Primjena u području zdravstva

Umjetna inteligencija transformira medicinsku industriju olakšavajući dijagnostiku i pronalaženje efikasnih tretmana.

Kroz analizu ogromnih setova podataka, AI može prepoznati uzorke i trendove koji bi inače promakli ljudskom oku, poboljšavajući tako brzinu i preciznost medicinskih dijagnoza.

Foto: Unsplash

Uloga u području financija

U financijskom sektoru, AI se koristi za praćenje tržišta, predviđanje trendova i automatizaciju investicijskih strategija. Ovakva primjena AI omogućava brže reakcije na promjene na tržištu i bolje upravljanje rizicima.

Foto: Pixabay

Utjecaj na obrazovanje

Umjetna inteligencija nije ograničena samo na medicinsku i financijsku industriju. U obrazovanju, AI se koristi za personalizirano učenje, pružajući individualizirane programe obuke koji odgovaraju potrebama svakog učenika. Također, AI može analizirati učeničke performanse, identificirati slabosti i predložiti prilagođene metode učenja.

Foto: Pixabay

Prednosti i nedostatci umjetne inteligencije

Prednost:

  • Efikasnost: Umjetna inteligencija može obaviti zadatke brže i preciznije od čovjeka, što dovodi do povećanja produktivnosti i smanjenja troškova.
  • Automatizacija: AI može automatski obaviti rutinske zadatke, oslobađajući ljudske resurse za poslove koji zahtijevaju kreativnost i strateško razmišljanje.
  • Personalizacija: AI omogućava prilagodbu usluga i proizvoda pojedinačnim potrebama korisnika, što rezultira boljim korisničkim iskustvom.

Nedostatci:

  • Nepristranost: AI može reflektirati predrasude programera ili nepravednu obradu podataka, što može rezultirati nepravednim odlukama i diskriminacijom.
  • Gubitak radnih mjesta: Automatizacija uz pomoć AI može rezultirati smanjenjem potrebe za radnom snagom u određenim sektorima, što može dovesti do nezaposlenosti.
  • Sigurnosni izazovi: Postoje potencijalne sigurnosne prijetnje poput hakiranja AI sustava ili donošenja štetnih odluka ako AI sustav nije dovoljno razvijen.
    Potencijalne opasnosti u primjeni umjetne inteligencije

Umjetna inteligencija nosi sa sobom određene potencijalne opasnosti ako se ne koristi odgovorno i etički.

To uključuje:

  • Gubitak kontrole: Ako AI sustavi postanu premoćni ili samostalni, postoji opasnost od gubitka kontrolle nad njima.
  • Privatnost podataka: AI analiza ogromnih količina podataka može ugroziti privatnost pojedinaca ako se podaci ne čuvaju i koriste na odgovarajući način.
  • Socijalna isključenost: Korištenje AI može rezultirati socijalnom isključenošću ljudi čija je struka zamijenjena automatizacijom.

Umjetna inteligencija je moćan alat sa nevjerojatnim potencijalom za poboljšanje našeg društva, ali je važno biti svjestan njenih prednosti, nedostataka i potencijalnih opasnosti kako bismo je koristili odgovorno i etički.

Europska unija želi kontrolirati umjetnu inteligenciju, evo i kako

Autor: Filip.K.
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});