fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ako Tegeltiju ne „dokusure“ opasni pravosudni virusi Dženan Memić i David Dragičević, hoće korona virus

Autor: Josip Šimić-Đinđić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Stanje u svijetu, zbog pandemije uzrokovane korona virusom zaista je ozbiljno. Na to upozorava Svjetska zdravstvena organizacija. Odgovorni pozivaju na red, odgovornost i disciplinu, koji se pojmovi u praksi smatraju ključnim u borbi protiv nevidljive virusne čestice, pred kojom „veliki i mali“, ali i svjetske sile strepe.

Odgovornost i disciplina uvijek su dobrodošli u svakom uređenom društvu, jer uspotavljaju harmoniju i sklad u društvu, štite društvo od korupcije i izvanjskog napadača, koji može ugroziti zajednicu, društvo. Za rad, red, disciplinu i odgovornost u javnom i privatnom životu, čini se, da je gotovo odgovorna sama vlast i pojedinci koji obnašaju vlast: izvršna, zakonodavna i sudska vlast, po pravilu, neovisne jedna od druge, a sve bi trebale doprinositi općem zadovoljstvu i miru, kao sile, koje se oslanjaju na „osjećaj odgovornosti“!

Kopetentni i nekopetentni libe se komentirati situaciju oko pandemije uzrokovane korona virusom. Istina je, da u ovakvoj situaciji svi trebamo biti odgovorni i slušati upute odgovornih, ali kada na odgovornost i disciplinu pozivaju oni, zbog čije neodgovornosti i nediscipline u domeni vladavine prava ispašta čitava jedna država Bosna i Hercegovina, i kompletan stup pravosudne vlasti u državi BiH, takvi postupci nisu za žaljenje, nego za argumentiranog komentiranja, prezira i gađenja.

Komentirajući situaciju u svijetu oko pojave korona virusa (COVID-19) u pojedinim državama, sa akcentom u Italiji koja je najpogođenija virusom i NR Kini, koja se oporavlja od COVID-a -19, potkovani Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog smeća (VSTS) je napisao na svome FB profilu slijedeće, kako “Italija plaća ceh nonšalancije (op.a. ignorancija), neozbiljnosti i javne nediscipline. Kina ima manje umrlih od Italije, zbog izrazite ozbiljnosti i javne dicipline. Zato ozbiljno i disciplinovano…” – napisao je Potkovani, koji je najmanje pozvan na “popuje” o odgovornosti i disciplini!

Odjednom Potkovani od svoje nedavne poruke „hakuna matata“, koju je uputio preko svoga facebook profila, a što u prijevodu znači „život bez briga i odgovornosti“, poziva na „ozbiljnost i odgovornost“, zbog korona virusa, ali nikada Potkovani ni u šali nije pozvao na „ozbiljnost i odgovornost“, kada su u pitanju dva najveća pravosudna virusa u bh. pravosuđu.

„Zato ozbiljno i disciplinovano…” – napisao je Potkovani! Ta, zar upravo Međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini, odvjetnik Ifet Feraget i gosp. Muriz Memić, pa i pojedini suci Suda BiH (sudac Branko Perić) već duži vremenski period ne govore upravo Milanu Tegeltiji: „Milane, ozbiljno i disciplinovano, a kad su u pitanju slučajevi Dženan Memić i David Dragičević, koji stavljaju na ispit naše pravosuđe, i koji slučajevi predstavljaju „ozbiljan pravosudni virus“, koji je zbog kriminalnog, koruptivnog, neodgovornog, nonšalantnog i neozbiljnog ponašanja pojedinaca u bh. pravosuđu, inficirao treći stup vlasti u državi“, a ceh za svo njihovo koruptivno, neozbiljno i neodgovorno ponašanje, kroz montirane i lažne istrage, plaćaju građani Bosne i Hercegovine.

„Korupcija im je oduzela sposobnost srama i traženja oprosta koju svi imamo – rekao je Papa i istaknuo – Onaj koji je korumpiran siguran je u sebe, ide dalje, uništava, iskorištava ljude, iskorištava sve i ide dalje. Korumpirani se stavljaju na Božje mjesto. Oni koji su korumprani nisu u stanju moliti za oprost“ – zaključio je papa Franjo!

Kad su u pitanju slučajevi Dženan Memić i David Dragičević, koji stavljaju na ispit naše pravosuđe, i koji slučajevi predstavljaju „ozbiljan pravosudni virus“, koji je inficirao BiH pravosuđe, u najmanju ruku, potkovani Milan Tegeltija bi morao tražiti oprost od svih onih, koji su usljed koruptivnog, neodgovornog i neozbiljnog ponašanja pojedinaca unutar bh. pravosuđa, postali žrtve toga inficiranog pravosudnog sistema. Od potkovanog se tome ne možemo nadati, jer „korupcija vodi čovjeka do gubitka stida, koji čuva istinu. Ona im je oduzela sposobnost srama i traženja oprosta koju svi imamo – rekao je Papa i istaknuo – Onaj koji je korumpiran siguran je u sebe, ide dalje, uništava, iskorištava ljude, iskorištava sve i ide dalje“ – navod Sveti Otac, pri čemu ne smijemo zaboraviti, poznatu u javnosti korupcijsku aferu „Potkivanje“ u kojoj je glavni akter bio upravo Milan Tegeltija, pa su stoga riječi pape Franje i suviše nego jasne i dovoljne.

Ceh korumpranog bh. pravosuđa plaćaju upravo Muriz Memić i Davor Dragičević i njhove obitelji, svojim strpljenjem, financijama i zdravljem, ali i svi građani.

Nije se sjetio “Potkovani”, da kaže kako bh. građani i država Bosna i Hercegovina, već dugi niz godina plaćaju upravo ceh nonšalantnosti, neozbiljnosti i javne nediscipline Visokog sudskog i tužilačkog smeća (VSTS BiH), kojim rukovodi “Potkovani”, a nakon što je više puta, kao Predsjednik VSTV-a BiH, od odvjetnika Ifeta Ferageta i gosp. Muriza Memića upozoravan na ozbiljan virus, koji caruje u pravosuđu, a koji se zove KORUPCIJA, te da pojedini tužitelji, a šireći taj virus u navedenim predmetima, svjesno i namjerno opstruiraju provođenje pravde i zakona, prikrivajući i skrivajući ubojice mladića Dženana Memića i Davida Dragičevića, zloupotrebljavajući svoja tužiteljska ovlaštenja.

Predmeti Dženan Memić i David Dragičević su predmeti čije štetne posljedice su prešle granice entiteta i ti predmeti su u nadležnosti Tužiteljstva BiH. Radi seokoruptivnomponašanjuogromnihrazmjerakojimajedovedenoupitanjefuncionisanjecijelogsistemapravosuđa.

Ovakvim postupcima su sasvim sigurno ugroženi interesi Bosne i Hercegovine (član 7. ZakonaoSuduBiH). Za to vrijeme, potkovani Tegeltija poručujena svome Facebook proflilu, ne tako davno, „Hakuna matata“ – što u prijevodu znači „život bez briga i odgovornosti“.

Pravosuđe Bosne i Hercegovine se nikada neće oporaviti od posljedica ova dva slučaja/virusa, kojima su nanijete ogromne štetne posljedice za državu Bosnu i Hercegovinu koja na ovaj način pokazuje da svjesno opstruiše svoju najvažniju obavezu koju ima kao država tj. da zaštiti život svojih građana provođenjem odgovorajuće istrage o ovim ubistvima. Slučajevi su poprimili razmjere organiziranog kriminala zbog broja sudionika (tužilaca, sudskih vještaka, policijskih službenika itd.) za koje postojiosnov sumnje da su svojim radnjama (lažnim istragama, lažnim vještačenjima, lažnim iakazima svjedoka, podmetnutim tragovima, uništenim dokazima itd.) ostvarili obilježja tog krivičnog djela. Ova dva slučaja predstavljaju potpunu negaciju vladavine prava, dok za to vrijeme na svome Facebook proflilu, ne tako davno, Potkovani Milan Tegeltija poručuje „Hakuna matata“ – što u prijevodu znači „život bez briga i odgovornosti“.

Predmeti Dženan Memić i David Dragičević su najveće afere u povijesti našeg pravosuđa. Radi se o predmetima u kojima, pored sasvim jasnih dokaza da se radi o ubistvima i dokaza koji jasno vode do ubica, država toleriše opstrukcije Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i Okružnog javnog tužiteljstva u Banja Luci, koja svjesno i namjerno krše član 2. i član 3. Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda (EKLJP), kojima se štiti pravo na život i zabranjuje nehumano postupanje tj. sekundarna viktimizacija žrtava.

U BiH je EKLJP nadređena čak i samom Ustavu BiH i mora se primjeniti na sva ljudska bića bez diskriminacije, a sve u skladu sa članom 14. Konvencije (zabrana diskriminacije). Članom 2. Konvencije, zajedno sa članom 1., se garantuje da se svačije pravo na život štiti potpuno jednako. Dakle, ovdje je država BiH na velikom ispitu jer rješavanje ova dva slučaja može zauvijek zaustaviti vjetrenjaču protiv koje se mi borimo. Ovo govorim iz razloga što, prema standardima Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (ESLJP), odgovarajuća istraga je ona koja se vodi u skladu sa okolnostima slučaja i, u skladu sa mogućnostima tog konkretnog slučaja, takva istraga mora dovesti do identifikovanja počinitelja krvičnog djela i njihovog kažnjavanja.

U slučajevima Dženan Memić i David Dragičević te mogućnosti postoje, ali je odgovarajuća istraga blokirana vođenjem lažnih istraga (na osnovu podmetnutih tragova, lažnih vještačenja i svjedočenja itd.) i to o trošku građana kao poreskih obveznika, taj ceh plaćaju građani BiH. Na ovaj način se krade vrijeme i štite se moćni pojedinci koji su odgovorni za ova ubistva. Čitatelji moraju shvatiti, da zbog poštivanja zakonom propisane pretpostavke nevinosti, imena ubica i saučesnika ne smijem iznositi u javnost ali smijem reći da sistem svojim namjernim nefunkcionisanjem (država) na ovaj način pokušava da zataška ova ubistva. Smatram da je snaga ove dvije priče nevjerovatna i zbog naše upornosti sistem će prije ili kasnije morati da riješi ove slučajeve jer za to postoje svi potrebni uvjeti, osim nezavisnog i nepristrasnog pravosuđa.

Predmeti Dženan Memić i David Dragičević moraju biti prekretnica jer se radi o predmetima koji stavljaju na ispit naše pravosuđe obzirom da se radi o slučajevima u kojima imamo sve dokaze da tužioci lažnim istragama svjesno opstruišu svoje zakonske obaveze i kradu vrijeme a sve sa ciljem da pokušaju zataškati ova dva očigledna ubistva.Neki od tužitelja Kantonalnog tužiteljstva KS, poput Mladena Furtule, Ivane Petković i Dalide Burzić, koji su vodili i svojim radnjama učestvovali u vođenju lažne istrage i širenju „pravosudnog virusa“ u predmetu „Dženan Memić“ su plaćenijom pozicijom u državnom pravosuđu nagrađeni.

Imenovanjem Ivane Petković i Mladena Furtule na pozicije tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a Dalide Burzić sa pozicije Glavne kantonalne tužiteljice KS na poziciju sutkinje Suda BiH, nedvojbeno je narušen kredibilitet Suda i Tužiteljstva BiH. Ovakvi potezi VSTV-a BiH, osim što narušavaju integritet tih pravosudnih institucija, dovode i do gubljenja povjerenja javnosti u pravosuđe a to onda ima za posljedicu gubitak razumjevanja i ljubavi za takvu zajednicu i na kraju krajeva takve zajednice polako ali sigurno propadaju. Naša država je u velikim problemima i to se najbolje vidi po velikoj stopi mladih koji odlaze iz BiH. Ovakvim neadekvatnim izborima od strane VSTV-a, i „Hakuna matata“ porukom predsjednika VSTV-a gosp. Milana Tegeltije, javnosti se šalju negativne poruke.

VSTV, kao državno tijelo je zaduženo za uspostavljanje nezavisnog, nepristrasnog i profesionalnog pravosuđa, dok su ovakvi postupci od strane VSTV-a izostali, no ovim postupcima je samo dodatno potvrdio tačnost navoda suca Reinharda Priebea, koji je u jednom od zaključaka u izvještaju iz decembra 2019. godine naveo da niti jedan od četiri postojeća pravosudna stuba ne funkcionira adekvatno, a u kojem izvještaju se navodi i čitav niz drugih zabrinjavajućih nedostataka vladavine prava u BiH.

Najveća odgovornost leži upravo na VSTV-u koje je umjesto tijela koje rješava problema postalo samo problem za funkcioniranje pravosuđa, kako je to naveo sudac R. Priebe.

Izvještaj o stanju u bh. pravosuđu njemačkog suca Reinhard Priebea, koji u svome Izvještaju, a objašnjavajući široke ovlasti Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), navodi, da je “tokom proteklih godina VSTV sam postao dio problema, a ne rješenja, i da je propustio priliku da uspostavi integritet“. Izvještaj suca Priebea također navodi, da je „VSTV nakon niza afera u medijima izgubio svoj integritet“, implicirajući na aferu „Potkivanje“ u kojoj je glavni akter te afere upravo Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH.

Tegeltija je svojom izjavom da je izvještaj suca Pribea mogao biti i gori i kada je za stanje u pravosuđu optužio neke političke, paraobavještajne i medijske kampanje, pokušao prikriti „opasan pravosudni virus“negirajući vlastitu odgovornost za stanje u pravosuđu, a onaj koji odbija svoju odgovornost i onda kada za to postoje jasni dokazi ne razumije da je upravo odgovornost početak i osnova za bilo kakav napredak. Tu onda ne može biti riječi o bilo kakvom integritetu, koji podrazumijeva kako čuvanje vlastitog tako i čuvanje dostojanstva drugih ljudi, a ovdje je upravo u pitanju čuvanje dostojanstva građana kojima pravosuđe treba da služi, a u potpunosti su izgubili povjerenje u pravosuđe, VSTV i u gosp. Milana Tegeltiju.

U izvještaju gosp. Priebea postoji jedna rečenica da pravosuđe ne procesuira ni one slučajeve u kojima postoje dokazi, a ja sam u toj rečenici prepoznao slučajeve Dženan Memić i David Dragičević. U tim predmetima imamo više nego dovoljno dokaza da zaključimo da tužilaštva u slučajevima Memić i Dragičević ne samo da ne provode istragu, što im je zakonska obaveza, nego lažnim istragama pokušavaju da zataškaju ta ubistva. VSTV je detaljno upoznat sa ovim slučajevima ali ništa nisu poduzeli za sve ove godine. Umjesto toga, one koji su morali biti procesuirani zbog učinjenih propusta su izabrani na bolje položaje. Obaveza VSTV-a je bila da se ovi tužioci blagovremeno disciplinski procesuiraju zato što se u njihovim radnjama stiču obilježja disciplinskih prekršaja. Zbog svega toga opisani arogantni i drski postupci VSTV-a zaslužuju samo prezir i sasvim sigurno vode prestanku mandata ovakvog VSTV-a.

Nakon dvostruke oslobađajuće presude u predmetu „Dženan Memić“, postalo je evidentno i očigledno, da je izvršeno namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju ubojstva Dženana Memića, sa ciljem neotkrivanja pravih ubojica Dženana Memića, pri čemu su u toj namjeri prikrivanja pravih ubojica Dženana Memića, optužene dvije osobe Ljubo i Bekrija Seferović, a koji sa kritičnim događajem nisu uopće povezane, što je presudom Kantonalnog suda u Sarajevu dva puta i utvrđeno.

Nema sumnje, da suVSTV i potkovani Milan Tegeltija glavni krivci za ovakvo stanje. Međutim, stvar je mnogo ozbiljnija. Radi se o tužiocima koji svjesno i namjerno ovo rade očigledno po diktatu politike, jer kako drugačije objasniti da je cijeli sistem blokiran i ne istražuje ove slučajeve u kojim tužioci pokušavaju da lažnim istragama kradu vrijeme i pokušaju zataškati ubstva Dženana Memića i Davida Dragičevića. Ako znamo da su tužioci dužni provesti istragu kada postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično djelo onda je pitanje zbog čega još uvijek nisu pokrenute istrage protiv svih tužilaca koji zataškavaju ova ubistva, i zbog čega su svi ti tužitelji nagrađeni višim pozicijama?! Jedini mogući odgovor je da bi takve istrage dovele do ogromnih potresa i promjena u našem pravosuđu i zbog toga se iste i blokiraju, jer je odavno svima jasno, da politika kroz VSTV upravlja pravosuđem.

Visoki predstavnik OHR-a u BiH dr. Valentin Inzko gostovao je 27.02.2020.G., u emisiji „Jutro za sve“ na BHRT-u. Inzko se, gostujući u emisiji posebno osvrnuo na bh. pravosuđe, kazavši, da je odlazak stranih sudaca i tužitelja 2009. godine iz Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine bila velika zabluda – „od tada je sve krenulo niz brdo“ – kazao je Inzko, implicirajući, da je njihov odlazak bio greška.

„Pravosuđe Bosne i Hercegovine krenulo je niz brdo. Problem je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine“ – zaključio je Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Tako će Milan Tegeltija potvrditi sve ono o čemu se naveliko pričalo, da je „VSTV BiH, kojim rukovodi,bez kriterija, postala institiucija, koja promovira „opasne pravosudne viruse“, odnosno nestručne, politički podobne, osramoćene, nekredibilne, diskreditirane i potkupljive pravosudne kadrove, kakva je i sama njegova prijateljica Dalida Burzić.

Sasvim je jasno, da je jedino rješenje za izlaz iz ove situacije „novi VSTV, novi Zakon o VSTV-u, izmjene Zakona o krivičnom postupku i rješavanje slučajeva Memić i Dragičević, poslije kojih ništa više neće biti isto“ – kako je i kazao odvjetnik Feraget!

„BiH setakođer suočava sa dubokim razočarenjem javnosti kada je riječ o naizgled upitnoj sposobnost krivičnopravnog sistema da se pozabavi korupcijom i riješi problem organiziranog kriminala. Na primjer, u Banja Luci, već skoro dvije/tri godine traju svakodnevni javni protesti i poruke, potaknutim onim što aktivisti opisuju kao vladino zataškavanje istine u slučaju sumnjive smrti Davida Dragičevića u martu. Slučaj ovog mladog studenta mora se pod hitno riješiti, i ja ću nastaviti izvještavati o ovom slučaju. Ovaj, kao i sličan slučaj u Sarajevu (predmet „Dženan Memić), izazvali su ogorčenje javnosti, a to, nažalost, nisu jedini takvi slučajevi. Oni su simptomatični za postojeće stanje vladavine prava, kao i za suštinsko razočarenje među građanima kada je u pitanju vladavina prava“ – naveo je Visoki predstavnik Valentin Inzko u Vijeću sigurnosti u UN-u.

Gospodin Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH, je prije neki dan u Parlamentu BiH prilikom rasprave o aktuelnom stanju u bh. pravosuđu ispravno zaključio da zemlje u tranziciji svoj put završavaju tako što se očiste od korumpiranih političara i korumpiranog pravosudnog ološa.

Činjenica da nijedan zastupnik dana 16.01.2020.g., u Predstavničkom domu PS BiH nije podržao izvještaj o radu VSTV dovoljno govori o potpuno urušenom kredibilitetu ove krovne pravosudne institucije u našoj zemlji. Preduslov efikasnog i normalnog pravosudnog sistema jeste povjerenje u njegovu nezavisnost i pravičnost, no ovaj saziv VSTV-a na čelu sa Milanom Tegeltijom učinio sve da već duže vrijeme ni građani, ni stručna javnost, ni predstavnici međunarodne zajednice nemaju ni minimum povjerenja u pravosuđe.

“Umjesto da jača i brani kredibilitet pravosuđa što mu je i posao, VSTV je zapravo uradilo suprotnu stvar. Neprofesionalnim rukovođenjem i nizom zapanjujućih afera su faktički uništili kredibilitet pravosudnim organima. Jedina normalna stvar nakon toga jeste da svi članovi VSTV, a prije svih Tegeltija, podnesu ostavke. Predsjednik VSTV je u posljednje vrijeme uporno spinovao, tvrdeći da samo SDA ima nešto protiv VSTV. A istina je zapravo da niko više u ovoj državi ne vjeruje VSTV-u i Milanu Tegeltiji. Zastupnici u Parlamentu to jasno dali do znanja. Pokazao je to i izvještaj gospodina Reinharda Priebea, u kojem je utvrđeno da je ovakav VSTV rak-rana pravosuđa, što će vam potvrditi i građani“ – kazao je Adil Osmanović, zastupnik u Parlamentu BiH.

Šutnja na „opasne pravosudne viruse“ Dženan Memić i David Dragičević nekoga će ubiti. Tegeltija je možda uvidio, da je „po njemu“ korona virus za njega opasniji od mnogo „opasnijih pravosudnih virusa Dženan Memić i David Dragičević“, pa je u slučaju korone virusa odlučio pozvati na „disciplinu i ozbiljnost“, da vjerojatno zahvaljujući pravosudnim kadrovima (op.a Gordana Tadić) koje je on imenovao neće tražiti njegovu odgovornost, nadajući se, da ga„opasni pravosudni virusi Dženan Memić i David Dragičević“, neće stajati ni položaja ni slobode. Ako Tegeltiju ne „dokusure“ „opasni pravosudni virusi Dženan Memić i David Dragičević“, hoće korona virus.Ako korona virus ubije Milana Tegeltiju, častit ću virus i staviti ga na zlatni respirator da preživi!

Ćutanje VSTV-a, potkovanog Milana Tegeltije i nadležnih tužilštava već četiri godine vezano za ozbiljne pravosudne viruse: Dženan Memić i dvije godine vezano za slučaj David Dragičević, koje slučajeve sarajevski odvjetnik Ifet Feraget kroz pitanja Redakcije Dnevno.batretira kao „opasan pravosudni virus“, te Tegeltijina šutnja na korupciju u bh. pravosuđu najbolji je dokaz, da se odgovorni još uvijek trude, da ga prikriju: Qui tacet consentire videtur (Tko šuti, čini se da pristaje).

Autor: Josip Šimić-Đinđić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});