fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

BIDEN: Tvrdnje da SAD, ima biološko i kemijsko naoružanje u Europi nisu istina

Autor: dnevno.ba

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da bi Vladimir Putin, pritisnut neuspjesima u ratu u Ukrajini, mogao posegnuti za kemijskim i biološkim oružjem. Istodobno, Rusija sve više osjeća posljedice teških sankcija, a Europa se priprema i za brzo oslobađanje od ovisnosti o uvozu nafte i plina iz Rusije.

Europska unija trebala bi do iduće zime zajedničke potrebe za plinom zajedno i rješavati. Ovisnost o ruskom plinu i nafti bit će sve manja, a Stari kontinent ubrzano se ujedinjuje pod prijetnjom koja dolazi s istoka.

– Postoji potreba o kojoj imamo konsenzus, obveza stvaranja preciznih zaliha na europskoj razini, to je prijedlog koji je iznijela Europska komisija i koji Francuska, kao predsjedateljica, podržava, istaknuo je Clement Beaune, francuski ministar za europske poslove.

I države se pojedinačno udaljuju od ovisnosti o ruskim energentima. Spojem plinovoda s Grčkom, Bugarska bi do rujna trebala namirivati velik dio svojih potreba iz Azerbajdžana. Prvi kubici trebali bi poteći već u lipnju, a bit će i povoljniji, jer je azerbajdžanski plin oko trećinu jeftiniji od ruskog.

Američki predsjednik Joe Biden upozorava: Vladimir Putin mogao bi upotrijebiti kemijsko i biološko oružje.

– Stjeran je uza zid i ponovno širi neistine. Poput tvrdnji kako mi, SAD, imamo biološko i kemijsko naoružanje u Europi. Jamčim da to nije istina. Također, tvrdi da Ukrajina ima takvo oružje. To je jasan znak da on razmišlja o upotrebi takvog oružja, ustvrdio je Biden.

Represija u samoj Rusiji se pojačava, već pritvoreni protivnik režima, zamalo nasmrt otrovan, Aleksej Navaljni osuđen je za pronevjeru, na čak devet godina zatvora. Navaljni već služi dvije i pol godine zatvora zbog navodnog kršenja uvjetne slobode. I ovom je prilikom ponovio kako je žrtva političkog progona i odbacio optužbe za pronevjeru.

Glavni urednik ruskih novina Nove Gazete, sudobitnik Nobelove nagrade za mir za prošlu godinu, svoju će nagradu dati u humanitarne svrhe, za ukrajinske izbjeglice. Odličje će prodati na dražbi. Dimitri Muratov dodao je i kako je Nobelov laureat trebao biti Aleksej Navaljni.

Stotinjak kilometara od Moskve, u gradiću Pokrovu, vide se znaci gospodarskog urušavanja. Neki proizvodi nestali su s polica, neki su ograničeni. Na ulazu je obavijest što se i koliko može kupiti. Na polici piše: do 5 kilograma šećera po osobi. Nedostaje suncokretova ulja. Veliki proizvođač bila je upravo Ukrajina, koju je Rusija napala. Ipak, stariji stanovnici donekle se mire s ovom situacijom, nije da im je ovo prvi put.

– Do sada mi je mirovina bila dovoljna za preživljavanje. Imam dodatak zbog rada na sjeveru. Međutim, da, neki proizvodi u trgovinama dvostruko su skuplji nego prije. Maslac, recimo. Ali kupovat ću ga i dalje, što da se radi, vjerojatno si neko vrijeme neću moći priuštiti voće, kaže Antonina, stanovnica Pokrova.

– Rođena sam u sovjetsko vrijeme, tada smo imali perestrojku, pa onda 90-e i markice za hranu. Sve smo to preživjeli, dodaje Larisa, stanovnica Pokrova.

Ukrajina je velik izvoznik hrane, koja sada ne može stići do odredišta. Većina je luka u ruskim rukama, ili trpi napade. Svijet je očekivao ove godine 12 milijuna tona ukrajinskog kukuruza, tri milijuna tona suncokreta. Ukrajinski ministar poljoprivrede poručio je Europskom parlamentu da je to sada nemoguće osigurati.

Predsjednik Volodimir Zelenski obratio se pak talijanskom parlamentu, pozvavši ga da podrži još jače sankcije Rusiji, poručivši da je Mariupolj, koji je usporedio s Genovom, razrušen, a ljudi ginu. Spriječite dotok stranih boraca na rusku stranu, iz Libije i Sirije, apelirao je.

Mnogi u širem susjedstvu goleme Rusije također osjećaju ekonomske posljedice napada na Ukrajinu. U popularnom turskom ljetovalištu Antalyi, na obali Mediterana, mnogi su velikim dijelom egzistenciju dugovali ruskim turistima. Kada će oni opet doći, nitko ne zna.

– Imali smo više od tisuću ruskih rezervacija, ali sve su otkazane. Rusi sada ne mogu doputovati. Inače u našim hotelima imamo oko 40 posto ruskih gostiju, rekao je Huseyin Aydin, menadžer hotela u Antalyi.

– 90 posto naših proizvoda ovdje kupuju Rusi. Ako oni ne dođu ove sezone, ovaj dio trgovine nećemo ni otvarati. Ili ćemo staviti drugu robu ili ga zatvoriti, kaže Ahmet, trgovac suvenirima i tekstilom u Antalyi.

Skupina ukrajinskih mornara koja se zatekla u turskoj luci Bodrumu, ad hoc se organizirala i spriječila uplovljavanje megajahte ruskog milijardera Romana Abramoviča. Teško je naći kutak svijeta koji je imun na posljedice rata na istoku Europe.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});