fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Da li će Izetbegović ispuniti obećanje: Otići sa čela SDA ili odstraniti Zukića zbog kriminala?

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Optužnica koju je podiglo Tužiteljstvo ŽS, a potvrdio Općinski sud u Sarajevu protiv Amira Zukića, Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića, Asima Sarajlića, Mirsada Kukića i Seida Fazlagića otkrila je niz krivičnih djela koja se stavljaju na teret optuženima.

Posebno se to odnosi na Amira Zukića, generalnog tajnik SDA ( praktično drugog čovjeka stranke) kojem se osim krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonito posredovanje na teret stavlja i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja, piše bh. novinska agencija Patria.

Dok će Tužiteljstvo ŽS morati dokazivati brojne tvrdnje iz optužnice, u slučaju nedozvoljenog držanja oružja sve je jasno.

Kako se navodi u optužnici, dana 17. veljače 2017. godine kada je uhićen Zukić oko 22:30 sati u službenom vozilu vozilu Toyota Rav 4 registarskih oznaka K17-K-412 koje koristi Zukić u pretincu ispod suvozačevog sjedišta, protivno odredbi člana 8. stav (1) Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Županije Sarajevo, bez odobrenja nadležnog organa, držao municiju, i to: dvije kutije, od kojih se unutar svake nalazi po pedeset komada bojevih pištoljskih metaka ukupno stotinu komada municije koja se koristi za vatrena oružja tipa pištolja i automata.

Narednog dana 18.02.2017. godine, oko 04,10 sati u Sarajevu, u porodičnoj kući, u regalu dnevne sobe, također protivno odredbi člana 8. stav (1) Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Županije Sarajevo, bez odobrenja nadležnog organa pronađeno je vatreno oružje i municija i to: jedan pištolj sa jednim pripadajućim okvirom i osam komada bojevih metaka.

Dakle, jasno je da je Zukić službeni automobil SDA koristio za nelegalne aktivnosti i držanje municije.

Isti taj automobil redovno je na parkingu ispred Centrale SDA, ali i na drugim mjestima u pratnji predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Interesantno je da se Izetbegović još uvijek ne oglašava u vezi sa ovim detaljima optužnice s obzirom da je nanesena šteta i SDA jer je riječ o službenom automobilu. Podsjećamo Izetbegovića da je sam gostujući na Face TV krajem januara 2017. godine kazao da će „svako za koga se utvrdi da je bilo što nepošteno radio taj biti odstranjen ili ću ja otići.“

– Ako ne mogu da odstranim nepoštenog čovjeka neću više biti predsjednik stranke. Za onoga za koga se dokaže da priča o općem interesu a završava za sebe ja ću ga odstraniti. Što se dokaže ja ću prihvatiti. Neću na bazi sumnje – kazao je Izetbegović.

Inače, u istoj ovoj Toyoti Zukić je od direktora KPZ A.S. 15. veljače 2017. godine tražio da prenese Esedu Džananoviću „da ne potpisuje to nešto što će mu ujutro biti ponuđeno, neki sporazum“, pa nakon što je Amir Zukić izašao iz vozila, Fazlagić Seid je rekao A.S. da će ga tokom sutrašnjeg dana kontaktirati da provjeri da li je prenio poruku Džananović Esedu, pa ga je u tom cilju narednog dana tj. 16.02.2017. godine, kao i 17.02.2017.godine pozivao više puta na njegov mobilni broj telefona.

I dok je javnost upoznata sa detaljima krivičnih djela koja se optuženim dužnosnicima SDA stavljaju na teret, predsjednik Izetbegović ne reagira osim što je poručio da se nada „da će Zukić dokazati svoju nevinost.“

Svjestan je Izetbegović da optužnica protiv trojice dužnosnika Zukića, Kukića i Sarajlića (potpredsjednici SDA) ali i Džananovića koji je član IO SDA Centar stavlja hipoteku na SDA. Isto tako jasno je da Izetbegović nema snage, ali ni hrabrosti da se obračuna sa kriminalom u redovima vlastite stranke. Sada je jasno da se Izetbegović drži one: “Rekao, pa porekao.”

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});