fbpx
Foto: Twitter

Dodik: Republika Srpska će inzistirati da ima svog ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara

Autor: dnevno.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska inzistirati da ima svog ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara.

“Za to ćemo se zalagati u narednom periodu”, rekao je Dodik sinoć za RTRS.

On je naveo da je politika na nivou BiH potpuno propala na međunarodnom planu, da postoji potpuna zloupotreba institucija jer su muslimani svoju politiku prikazivali kao politiku BiH.

Prema njegovim riječima, BiH nema vanjsku politiku što se vidjelo i u slučaju navodnih sankcija Rusiji, gdje je stavove o tome iznosila ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković iako o tome nema odluke ni u Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara ili parlamentu BiH.

Kada je riječ o formiranju novog saziva Vijeća ministara, Dodik smatra da je moguće da se muslimani objedine u Sarajevu i da u suradnji s oporbenim strankama iz Srpske formiraju Vijeće ministara, što bi dovelo BiH u veoma neugodnu poziciju, da se vlast formira bez legitimnih predstavnika Hrvata i Srba.

On kaže da mjesto predsjedatelja pripada Hrvatima i da o tome postoji načelni dogovor s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

“Mi ne želimo ništa na štetu Bošnjaka, ali ako oni žele da s nama dogovore što je BiH i tko je spreman da se dogovara, a ne da širi idealizam, onda ćemo ići prema tome. Ako ne, ostat će struktura koja je propala, pa ćemo vidjeti dokle će to trajati”, naglasio je Dodik, prenosi Srna.

On naglašava da je u BiH potreban dogovor, a ne da stranci nameću rješenja.

Dodik, koji je i čelnik SNSD-a, kaže da su izborni rezultati na razini BiH pokazali da su im građani vjerovali i zbog toga im dali još veću podršku, dok su politike opozicije doživjele debakl.

“Kako se dogovorimo u Srpskoj, tako ćemo zastupati Srpsku na nivou BiH”, rekao je Dodik, koji je i kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI