fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DRUŽENJA I SUSRETI: Vladimir Putin sutra u Beogradu

Autor: HTV

BEOGRAD - U dugo najavljivani posjet Srbiji sutra stiže ruski predsjednik Vladimir Putin, a danas se održava i nova prosvjedna šetnja građana Srbije beogradskim ulicama. U Beogradu sve prati HRT-ov vanjskopolitički novinar Dragan Nikolić, donosimo njegovu analizu.

Posljednji put Putin je bio u Srbiji 2014. Posjet koji se najavljivao od ljeta prošle godine prvobitno je bio planiran za jesen, da bi se čim pompoznije obilježilo 180 godina srpsko-ruskih odnosa. No ipak se on događa sada, uz potpisivanje dvadesetak strateških sporazuma navodno vrijednih nekoliko stotina milijuna eura.

Kada Putin negdje putuje, uvijek je u pozadini svega ekonomija i ekonomski, a onda, naravno, i geopolitički interes Moskve. Sadržaj, a ne forma. To je možda najizravnija poruka i onima koji ga očekuju u Zagrebu.

U intervjuu uoči sutrašnjeg posjeta vladar Kremlja naglasio je da Rusija na Balkanu ima puno prijatelja, ali kako je njezin strateški partner Srbija, te da Moskva ne stavlja Srbiju pred izbor – mi ili Zapad. Podsjetit ću kako je od osam susjeda Srbije njih pet u članstvu Sjevernoatlantskog saveza, četiri su u EU, a još dva u procesu euroatlantskih integracija, kao i sama Srbija. Strateški gledano, Srbija stoga doista jest ruski klin prema jugoistoku Europe, i ovaj posjet to će još jednom naglasiti, u svakom pogledu.

Razgovarat će se svakako i o Kosovu, ali i statusu ruskog humanitarnog centra u Nišu. Službeno taj centar pomaže u situacijama katastrofa ili elementarnih nepogoda, ali ga Amerikanci smatraju ruskim špijunskim gnijezdom.

Najkraće rečeno, službenoj Moskvi zapravo odgovara zamrznuti sukob na Kosovu, permanentna nesigurnost za cijelu regiju. Ali će napraviti sve da Srbija ne izađe iz cijele priče ponižena, praznih ruku, pa makar se to svelo na konačno formiranje na terenu Zajednice srpskih općina.

Kada bi službeni Beograd centru u Nišu dao eksteritorijalnost i diplomatski status, to bi i formalno postala ruska vojna baza u Srbiji, a Vučić ipak ne može zbog Zapada ići toliko daleko. Moskva će, međutim, uvijek napomenuti kako NATO-ovi vojnici imaju slobodu kretanja po Srbiji, njihovo osoblje ima diplomatski imunitet, Beograd sa središnjicom Sjevernoatlantskog saveza razmjenjuje obavještajne i povjerljive informacije… S tom ratifikacijom sporazuma o suradnji s NATO-om u srbijanskoj Skupštini 2016. proruske snage ovdje u Srbiji uvijek će mahati pred nosom Vučiću, reći da je tada Srbija skrenula prema Zapadu. Iako je on javnosti tada, primjerice, ponudio argument da će NATO štititi srpska naselja i manastire na Kosovu.

Očekuje se dogovor oko isporuke ruskih tenkova T-72 i protuzračnih raketa. Podsjetit ću da je 2016. Srbija dobila paket donacija i vojne opreme iz Rusije, uključujući i šest rabljenih lovaca MIG-ova 29, čija će modernizacija koštati oko 185 milijuna eura. Nakon što je razmatrala nekoliko opcija, Srbija se u konačnici (naravno, uz amenovanje Rusije) odlučila za četiri raketna sustava S-300 iz Bjelorusije. Srbija inače i dalje slijedi politiku vojne neutralnosti, kako je nazivaju ovdje. Ne zaboravite, prošle godine održana je u Srbiji prva zajednička vojna vježba s članicama NATO-a, dvije godine nakon održavanja velike vojne vježbe Srba i Rusa Slavensko bratstvo.

Ipak, ta srbijanska ustrajnost u sjedenju na dva stolca polako živcira Washington, pa onda ne trebaju čuditi, nisu slučajni neki potezi Pentagona ili State Departmenta kada su u pitanju prištinske vlasti i njihovo dosta odriješito ponašanje.

Jedna od ključnih tema razgovora Vučića i Putina bit će energetska sigurnost. Turski tok trebao bi postati alternativni pravac dostave ruskog plina preko Crnog mora i na Balkan, ali i dalje prema srednjoj i južnoj Europi. Srbija tu traži svoju šansu.

Srbija se na Turski tok, uključujući i izvore u kaspijskom moru i LNG terminale, priključuje preko interkonektora s Bugarskom, te na taj način osigurava svoju energetsku budućnost. Zapravo postaje tranzitna zemlja za transport ruskog plina prema Mađarskoj. Gazprom iz godine u godinu ruši rekorde u isporuci plina na Balkan. Srbija, koja je u potpunosti ovisna o ruskom plinu, tu je rekorder.

Još jedan od ekonomskih benefita Putinova posjeta za domaćina bit će i sporazum o modernizaciji željezničke infrastrukture u Srbiji, vrijedan 230 milijuna eura. A očekuje se i objava kako je Srbija završila pregovore s Euroazijskom ekonomskom unijom o trgovinskim povlasticama. Riječ je o bescarinskom izvozu na tržište od 183 milijuna stanovnika srbijanskog sira, mesa, cigareta…

Tijekom posjeta Beogradu Putin će Vučiću uručiti Orden Aleksandra Nevskog. U obrazloženju odluke kaže se – zbog velikog osobnog doprinosa multilateralnoj suradnji s Rusijom. Posljednji Srbin koji je dobio to priznanje bio je inače Nikola Pašić 1905. Dosad su Orden Aleksandra Nevskog od stranih državljana dobili samo predsjednici Bjelorusije, Kazahstana, Tadžikistana i Turkmenistana, zemalja koje se smatraju najbližim saveznicima Rusije u okviru integracije na postsovjetskom prostoru.

Bez obzira na orden, mislim da je glavni igrač Moskve kada je u pitanju Zapadni Balkan ipak Milorad Dodik, koji će također sutra biti u Beogradu i sastati se s Putinom. Rusiji naprosto ne odgovara stabilna i funkcionalna BiH i bilo kakva njezina euroatlantska perspektiva. I tu je Dodik poluga kojom upravlja Kremlj, ključna figura ruskog utjecaja u regiji. Jer onaj tko drži taj Damoklov mač iznad BiH, indirektno može kontrolirati i usmjeravati poteze i Srbije i Hrvatske.

Putinov posjet pratit će najviše moguće mjere sigurnosti. Detalji programa puštaju se na kapaljku. Ono što je sigurno jest da će prvi pozdrav ruski šef države dobiti od pilota iz MIG-ova 29 Vojske Srbije, čim uleti u zračni prostor Srbije. Oni će ga dopratiti do beogradskog aerodroma Nikola Tesla.

Jutros je potvrđeno da potpune blokade grada sutra neće biti već će se trasa kojom će se kretati Putin i njegova pratnja zatvarati u trenucima prolaska. Veliki sigurnosni izazov bit će i planirani skup pristaša naprednjaka ispred Hrama svetog Save sutra poslijepodne. Očekuje se 70-tak tisuća ljudi, oko 1000 autobusa iz svih krajeva Srbije. Središnjica SNS-a odredila je kvote za svaku stranačku podružnicu diljem zemlje, pa tako iz Niša treba pristići oko 3000, iz Kragujevca 2000 ljudi itd. Formalni je organizator skupa inače malo poznata proruska nevladina organizacija. To može biti skup dobrodošlice Putinu, ali je prije svega Vučićeva poruka oporbi i svima onima koji iz subote u subotu sudjeluju na građanskim prosvjedima protiv njegove vladavine. Mnoge u Srbiji sve to podsjeća na 90-te, kada je Milošević na građanske prosvjede odgovarao organizacijom kontraprosvjeda.

Inače, danas je točno godinu dana od ubojstva jednoga od političkih lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića. Organizatori prosvjeda “Jedan od pet milijuna”, koji svake subote traže smjenu Aleksandra Vučića, ali i ime počinitelja i nalogodavaca tog ubojstva, danas će u prosvjednoj povorci Beogradom umjesto zviždaljke u rukama imati svijeće.

Za razliku od ostatka Ivanovićeve obitelji, njegova supruga u tom mimohodu danas neće sudjelovati jer ga smatra politizacijom tragedije i dnevnopolitičkom manipulacijom oporbe. Ona je jutros bila zapalila svijeću u Hramu svetog Save, uz nju to su učinili i predsjednik Vučić, premijerka Brnabić i dosta građana.

Umjereni Ivanović bio je inače glasni protivnik Vučićeve politike na Kosovu, smatrajući da ona šteti suživotu Srba i Albanaca. Protivi ose platformi Vučića i Thacija. Ne jednom upozoravao je da on i njegova obitelj dobivaju prijetnje smrću, godinu dana prije njega ubijen je i njegov vjenčani kum.

Ivanovićev brat, inače sudac na Kosovu, tvrdi da građani u sjevernom dijelu Mitrovice žive u većem strahu nego prije ubojstva Olivera Ivanovića, oko kojeg nema zajedničke istrage Prištine i Beograda. Ni danas se ne znaju počinitelji i nalogodavci tog ubojstva, kada je Ivanović pogođen s više hitaca u leđa na ulazu u stranačke prostorije. A podsjetit ću da su vlasti u Beogradu obećale da će dva tjedna nakon ubojstva dati javnosti prve informacije.

I Ivanovićev brat ustraje u tvrdnji kako je riječ o političkom ubojstvu, a ono malo neovisnih medija ovdje u Srbiji i dalje indirektno usmjerava istragu prema kontroverznom biznismenu Milanu Radoičiću, Vučićevom čovjeku na Kosovu, kojega su ne jednom nazvali gospodarom života i smrti u sjevernoj Mitrovici. On je trenutačno u bijegu od kosovske policije, možda je čak i ovdje u Beogradu. Vučić je stao u njegovu obranu, uz tvrdnju da je poligraf pokazao kako Radoičić nema veze s Ivanovićevim ubojstvom.

Autor: HTV
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});