fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

GALIĆ: Ukoliko BiH kao državi ne treba ozbiljna Granična policija, ne treba ni ovom menadžmentu

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Ukoliko BiH kao državi ne treba ozbiljna policijska agencija koju će uvažavati i poštovati i u međunarodnim krugovima, onda ne treba ni ovom menadžmentu, riječi su direktor Granične policije BiH Zorana Galića odgovarajući na pitanje novinara Patrije boji li se da u parlamentarnoj skupštini neće biti većine za reforme koje provodi Granična policija.

Galić je pred članovima Zajedničke komisije za obranu i sigurnost PSBiH poručio kako političari u BiH napadaju Graničnu policiju kada im ne budu ostvarene želje da njihovi prijatelji ili rodbina budu promaknuti.

– Pričao sam o činjenicama i okolnostima u ovoj policijskoj agenciji. Da podsjetim našu javnost GP radi određenu reformu sustava i u toj reformi dotičemo i neke policijske službenike, mijenjamo njihove položaje statuse i mnogi od njih imaju strah od nepoznatog, strah od neizvjesnosti, ali ono što mi želimo poručiti ogleda se u sljedećem – želimo smanjiti broj generala na državnom nivou, a povećati broj specijalista i izvršitelja na terenu.

Teren nam je manjkav u smislu izvršitelja, a ovih generala na centralnom državnom nivou imamo i previše. Dakle, ukidamo jedan nivo rukovođenja i približavamo se više našim nadležnostima odnosno graničnoj crti, a sve u cilju kvalitetnije zaštite državnih granica BiH – kazao je Galić.

Također, Galić je danas kazao da će zatražiti pomoć, a pojasnio je to činjenicom da ima i interne i eksterne opstrukcije.

– Kad sam rekao da ću tražiti zaštitu mislio sam da postoje pojedinci ili manjina koja na određen način, koristeći medijski prostor, pokušava nas dovesti u situaciju da usporimo ovu reformu ili da je ne završimo. S tim u vezi kazat ću da neće uspjeti u svom naumu, ali stvaraju određene prepreke i usporavaju te reforme koje moramo pojašnjavati. Tako trošimo energiju na pojašnjavanju određenih situacija, umjesto da ove reforme o kojima pričamo budu završene – dodao je Galić.

Praktično govoreći u Graničnoj policiji smanjuje se broj šefova, a povećava se broj izvršitelja na terenu.

– Prvo što radimo jeste moj kabinet. Smatram da kao direktor ne bi trebao imati tri savjetnika. Ukinut ćemo sve tri pozicije, jer to je dostatno za više državne razine. Tu smo dotakli određene osobe koje u cijeloj priči pokušavaju da nas uspore – dodao je Galić.

Inače, Granična policija jedna je od rijetkih agencija koja ima pozitivan revizorski izvještaj.

– Granična policija 2014. kada je došao ovaj menadžment u svom izvještaju ima je podatak o dva grama zaplijenjene droge, mi sada imamo preko 600 kilograma. Svi vidovi našeg rada su u porastu. To su dovoljni argumenti da razuvjerimo i određene pojedince koji smatraju da ovo što radimo, radimo neke pogrešne stvari – kazao je Galić.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});