fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

General Anton Tus počasni građanin Primorsko-goranske županije

Autor: Dnevno.hr

RIJEKA - Umirovljeni general Anton Tus proglašen je počasnim građaninom Primorsko-goranske županije, a Pavlu Komadini i Boži Mimici uručene su nagrade za životno djelo Primorsko-goranske županije na svečanoj sjednici županijske skupštine održane u četvrtak u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci povodom 25. godišnjice utemeljenja te županije.

General Anton Tus, rođen u Bribiru 1931., počasnim je građaninom proglašen jer je, kao prvi zapovjednik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, dao nemjerljiv doprinos u borbi za samostalnost i državnost Hrvatske te je, kao rođeni Bribirac, promicao ugled i značenje županije u Hrvatskoj i inozemstvu, stoji u obrazloženju.

Zahvaljujući na priznanju, Tus je rekao da su u razdoblju Domovinskog rata stanovnici Primorsko-goranske i Istarske županije zaustavili prodor grupacija srpskih osvajača na ličkom području, ne dozvolivši da prodru dalje na zapad te su time sačuvali teritorij Hrvatske. Podsjetio je i da su od 1941. do 1945. u partizanskoj borbi Hrvatskoj ponovno vraćena ranije izgubljena područja Istre, Rijeke, Zadra i većine otoka, što je stvorilo temelje za proglašenje samostalne Hrvatske u današnjim granicama.

Nositelj nagrade za životno djelo, Pavao Komadina, umirovljeni je profesor Pomorskog fakulteta u Rijeci i njegov dekan u pet mandata. Bio je predsjednik Upravnog vijeća Sveučilišta u Rijeci te prorektor, a sada je savjetnik rektorice. Obnašao je i dužnost zamjenika ministra pomorstva, prometa i veza, autor je i koautor pet knjiga i više od 150 znanstvenih i stručnih radova. Nagrađen je za razvoj pomorskog obrazovanja, znanosti i pomorskog gospodarstva.

Kulturolog, gospodarstvenik i znanstvenik Božo Mimica nagrađen je za životno djelo zbog izuzetnog doprinosa hrvatskoj kulturi i povijesnoj znanosti te svjetskoj numizmatici. Autor je niza knjiga koje prikazuju numizmatičku povijest Rijeke, Kvarnera, Istre i drugih dijelova Hrvatske a kao izdavač je objavio više od 100 naslova knjiga.

Godišnje županijske nagrade su dobili Kulturno-umjetničko društvo “Učka” iz Matulja, za osvojeno zlato u kategoriji “folklor” na Međunarodnom natjecanju zborova u Sankt Petersburgu te profesor Tehničkog fakulteta u Rijeci Jonatan Lerga za uspješno vođenje projekta “Implementacija vremensko-frekvencijskih i drugih naprednih algoritama u analizi biomedicinskih signala”.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio da je da ta županija, kao i sustav lokalne i regionalne samouprave u zemlji, opravdala svoje postojanje.

“Već godinama makroekonomski podatci pokazuju da ona čvrsto drži mjesto u vrhu najrazvijenijih županija, koje u državni proračun uplaćuju više novca nego što iz njega dobivaju”, rekao je.

Naglasio je da decentralizacija znači veću dostupnost javnog novca i ovlasti lokalnih samouprava, ali i veće i značajnije uključivanje građana u proces oblikovanja javnih politika i odlučivanja o proračunima na svim razinama.

Povećanjem ovlasti nižih razina samouprave povećala bi se motiviranost građana da sudjeluju u kreiranju i provedbi lokalnih i regionalnih politika, pa bi se povećao i javni nadzor nad donošenjem i provedbom javnih odluka, ustvrdio je.

“Iako smo prva županija u Hrvatskoj koja je usvojila Razvojnu strategiju kojom se definiraju temeljni ciljevi razvoja do 2020. i u kojoj je osnovni naglasak na konkurentnom gospodarstvu, uravnoteženom regionalnom razvoju te jačanju ljudskih potencijala i kvalitete života građana, svjesni smo da uvijek može i bolje”, rekao je Komadina.

Prepreka tome je, tvrdi, centralizirani državni sustav koji usporava razvoj županija.

Među ostvarenim ciljevima, izdvojio je izgrađene nove škole, školske sportske dvorane, uređenje specijalnih bolnica, trajektnih pristaništa, ali i velika ulaganja u zaštitu kulturne, prirodne i povijesne baštine, kao i projekt razvoja zdravstvenog turizma Kvarnera i oživljavanja rekreacijsko-sportskog centra Platak.

Autor: Dnevno.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});