fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

https://www.youtube.com/watch?v=3XBXbfLRceA#t=27

HIRURGOVA MALA: Kći Bože Ljubića veleposlanica u Ženevi

Autor: I.V.

SARAJEVO – Predsjedništvo BiH smijenilo je dvadesetak veleposlanika i imenovalo nove. Iz Predsjedništva nema službene potvrde, ali u javnost su već iscurila imena novih veleposlanika. Među smijenjenim su uglavnom kadrovi SNSD-a i oni koje je ranije imenovao Željko Komšić. Nova imena kadrovi su HDZ-a BiH, Saveza za promjene te SDA. Nekim veleposlanicima sada je i istjecao mandat pa su zamijenjeni novima.

Među najzanimljivijim imenima je Lucija Ljubić-Lepine, kći Bože Ljubića, bivšeg predsjednika HDZ-a 1990., koji je sada blizak HDZ-u BiH i predsjednik je Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora. Ljubić-Lepine imenovana je za novu šeficu Misije pri UN-u u Ženevi. Ljubićeva kćer do sada je radila u Misiji BiH pri Vijeću Europe u Strasbourgu.

Nova-stara imena

Za novu šeficu iznimno značajne Misije pri EU-u u Bruxellesu postavljena je Lidija Topić, kadar HDZ-a. Ona je i ranije obnašala ovu funkciju, ali je svojevremeno smijenio Željko Komšić, tadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH. Topić će u Bruxellesu zamijeniti Igora Davidovića kome je istjecao mandat, javlja Dnevni list.

Miloš Vukašinović, državni službenik u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH i kadar SDS-a, imenovan je za novog šefa Misije pri UN-u u New Yorku.

BiH je i u Berlinu (Njemačka) dobila novog veleposlanika, gdje je umjesto razriješenog Edina Dilberovića postavljen Željko Janjetović, dosadašnji veleposlanik u Budimpešti. Umjesto Janjetovića put Budimpešte će Aleksandar Dragičević, dosadašnji veleposlanik u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). Na njegovo mjesto za novog veleposlanika i UAE odlazi Zoran Miličević.

Među brojnim razrješenjima zanimljivo je i ono veleposlanika u Londonu Mustafe Mujezinovića koji je inače bio kadar SDA. Na njegovo mjesto dolazi Branko Nešković, navodi dnevni list.

Zanimljivo je i imenovanje Harisa Lukovca za novog veleposlanika u Jordanu, u kojem je do sada obnašao dužnost ministra-savjetnika. Inače, Lukovac je dugo godina bio “alfa i omega” u sjedištu MVP-a gdje je radio kao pomoćnik ministra za opće poslove i bliski suradnik Harisa Silajdžića. Svojevremeno je bio i šef osiguranja Alije Izetbegovića.

Premještanja

Predsjedništvo BiH imenovalo je i Harisa Bašića za novog veleposlanika u Danskoj, umjesto razriješenog Kemala Muftića, kao i Sinana Halimovića za novog šefa Misije pri OESS-u u Beču. Bivši šef ove misije Tomislav Leko postavljen je za novog veleposlanika u Beču umjesto razriješene Tanje Milašinović.

Vesna Čužić imenovana je za novu veleposlanicu u Švedskoj, a Zvonko Mišković na mjesto generalnog konzula u Stuttgartu.

Lepa Babić, državna službenica u MVP-u i nekadašnja glasnogovornica Ministarstva, nova je veleposlanica u Makedoniji, dok je Predrag Grgić imenovan za veleposlanika u sjedištu at large.

Razriješeni Kanta, Efendić, Negodić

Osim ovih imenovanja, Predsjedništvo BiH na posljednjoj sjednici dužnosti je razriješilo i Hrvoja Kantu (Istanbul), Ibrahima Efendića (Tripoli), kao i Jadranku Negodić (Washington), koju bi trebala zamijeniti Bisera Turković. Predsjedništvo je prihvatilo ostavku Ranka Škrbića na mjesto veleposlanika u Srbiji. Njega bi trebao zamijeniti Lazar Mirkić koga je predložio SDS.

Autor: I.V.
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});