fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Izetbegovići i SDA proslavili godišnjicu smrti ratnog zločinca Rasima Delića

Autor: K. Lovrić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Na Šehidskom mezarju Kovači polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježena je deveta godišnjice smrti ratnog zločinca Rasima Delića, inače generala tzv. Armije BiH.

Rasim Delić je rođen 1949. godine. Vojnu akademiju JNA je upisao 1967., a diplomirao je 1971. godine. JNA napušta 13. travnja 1992. godine u činu potpukovnika, a 8. lipnja 1993. godine imenovan je za komandanta Armije RBiH. Na ovoj dužnosti ostaje do kraja rata. Nakon agresije imenovan je za zapovjednika Zajedničke komende Vojske FBiH, a ovu dužnost napušta 2000. godine odlaskom u mirovinu. U Haškom tribunalu mu je 16. rujna 2008. godine izrečena kazna od tri godine zatvora zbog optužbi za zločine koje su počinili strani ratnici, mudžahedini, u srednjoj Bosni. Umro je 16. travnja 2010. godine.

“Devet godina poslije preseljenja na ljepši svijet, u odnosu na ovaj koji smo živjeli i koji i danas živimo, nama kao porodici je podjednaka praznina i bol u srcima. Svako onaj ko je imalo poznavao mog rahmetli oca će sigurno potvrditi da se radilo o jednom velikom, prije svega, čovjeku, pa i patrioti ove zemlje. Mi koji smo živjeli sa njim svaki dan imali smo tu privilegiju da budemo stalno zajedno i njegov prerani odlazak sa ovog svijeta ostavio je duboke posljedice na nas kao porodicu”, kazao je za Faktor.ba Adnan Delić, sin ratnog zločinca Rasima Delića.

Prema riječima Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i predsjedavajućeg Doma naroda BiH, Rasim Delić nije bio osoba koja se nametala i čiji su se kvaliteti mogli prepoznati “na prvu”, ali su oni koji su ga poznavali cijenili njegovu hrabrost, požrtvovanost i ustrajnost.

“Naša Armija BiH se razlikovala od agresorskih vojski po tome što je sistematski zaustavljala i obeshrabrivala zločine, što je branila multietničku supstancu ove zemlje, što je poštovala ovu zemlju, za razliku od agresora, koji dokle su došli dotle su zbrisali tragove postojanja onih drugih i trećih”, kazao je Izetbegović prilikom obilježavanja godišnjice smrti ovog ratnog zločinca.

“Mi danas trebamo braniti te ljude onako kako su oni branili BiH. Treba da se politički, pravno, ekspertski, financijski organiziramo i branimo istinu o našoj borbi, braneći te ljude. U Ahmićima su ubili 116 ljudi na bigajri hak, žene, bebu, staricu od 81 godinu. Radili su to gdje god su mogli. Ne samo u Drugom svjetskom ratu ili ovom ratu, nego, kao kurjaci, kad god im se ukaže prilika da ubijaju Bošnjake, koji ne mogu da se obrane, radili su te stvari. Da nije bilo Rasima Delića i da nije bilo ovih momaka ispred kojih sada leži Rasim Delić, a u ratu je stajao isred njih, čitava BiH bi se pretvorila u Ahmiće i Srebrenicu. Neka je rahmet na rahmetli Aliju Izetbegovića, neka je rahmet na rahmetli Rasima Delića, neka je rahmet na sve ove momke, ovo je najbolje probrano društvo s kojim leže Rasim i Alija”, naglasio je Izetbegović prisjećajući se lika i djela ovog ratnog zločinca.

Autor: K. Lovrić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});