fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Izvještaj sa sastanka koordinacije razvojačenih Branitelja FBiH u Vitezu

Autor: Dnevno.ba

VITEZ - U Vitezu je jučer održan sastanak koordinacije razvojačenih Branitelja FBiH (potpisnici Rezolucije Branitelja) iz obje vojne komponente (Armije BiH i HVO-a).

Sastanku su se odazvali predstavnici Udruge razvojačeni Branitelji HVO-a ŽZH, te predstavnici URB Grada Širokog Brijega, Posušja, Gruda, Viteza, dok su svoj izostanak uredno pravdali i dali pristanak na Zaključke sa sastanka u Vitezu predstavnici URB HBŽ-a, HNŽ-a, te Posavske županije.

Na sastanku su bili ovlašteni predstavnici razvojačenih/demobiliziranih/Branitelja/boraca Armije BiH, iz SBK, ZDK, Sarajevske županije, dok su svoj izostanak uredno opravdali predstavnici USK i TK, gdje su predstavnici razvojačenih/demobiliziranih branitelja/boraca iz tih županija većim dijelom dali pristanak na zaključke sa sastanka u Vitezu.

Riječ su tražili i dobivali predstavnici razvojačenih Branitelja HVO-a kao i demobiliziranih boraca Armije BiH.

Vlado Marušić je nazočnima u kratkim crtama rekao aktivnosti URB HVO-a ŽZH koja je od zadnjih prosvjeda u FBiH 28.02.2018 godine promijenila svoj naziv iz UZB ŽZH u novi naziv jer ih kao takve svaki zakon o pravima Branitelja prepoznaje, odnosno novi Nacrt zakona o razvojačenim Braniteljima u FBiH koji je poslan u parlamentarnu proceduru.

Isto tako je rekao kako će udruga RB HVO-a koju zastupa ubuduće sve svoje aktivnosti usmjeriti ka institucionalnom rješavanju njihovih zahtjeva sadržanih u Rezoluciji Branitelja, dakle u i pred institucijama zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH, uz napomenu kako će udruga koju on zastupa uvijek zastupati većinsku volju članova koje on predstavlja i zastupa a nikako donošenje odluka svojevoljno, odnosno donošenje odluka manirom “dragog vođe“ protiv čega se on i njegovi članovi od osnutka udruge bore. Isto tako je rekao kako će ova udruga uskoro biti registrirana u Ministarstvu pravde BiH i dobiti konačno status udruge od posebnog društvenog značaja jer je to čisti automatizam i neminovnost. Pozvao je i predstavnike udruga razvojačenih Branitelja Armije da i oni razmotre mogućnost promjene naziva svojih udruga jer će kao takvi biti prepoznati od institucija zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH.

Irhad Ramić Kiro predstavnik razvojačenih Branitelja iz SBK se osvrnuo na aktivnosti njegove udruge na dan blokada u FBiH od 28.02.2018 godine kao i druge aktivnosti udruge do današnjeg dana. Što se tiče blokada FBiH od 28.02.2018 godine napomenuo je kako su njihovi članovi obmanuti i prevareni jer je njihova namjera bila izići ispred institucija Parlamenta FBiH i stranaka te tu tražiti svoja prava ali sub voljom određene koordinacije Branitelja njihovi članovi i članovi demobiliziranih boraca Armije BiH i USK (Bihaćka regija)umjesto dogovorenih točaka usmjereni na Vogošćansku petlju što nije bio njihov cilj a a ni njihova odluka.

Rekao je kako se više nikada neće dogoditi da interese njegove udruge i njegovih članova zastupa netko tko nije legitiman i nema pečata ni ovlaštenja za zastupanje pred institucijama zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH što se do sada događalo.

U vezi najavljenih blokada FBiH predviđenih za dan 09.04.2018 godine rekao je kako se predstavnici demobiliziranih branitelja SBK ograđuju od tih prosvjeda i nemaju s njima ništa.

Nakon njega riječ je dobio Vjekoslav Dragoja, Predsjednik URB HVO-a Posušja koji je nazočnima objasnio razloge za promjenu naziva UZB u novi URB govoreći kako postoje samo tri statusa proistekla iz Domovinskog rata i to:

-Status obitelji poginulih i nestalih osoba,

-Status RVI-a,

-Status razvojačenih/demobiliziranih Branitelja/boraca,

I kao takve ih prepoznaje zakon o razvojačenim Braniteljima, općine, gradovi, županije i FBiH pa se stoga po inerciji odnosno po automatizmu nametnula potreba promjene naziva udruge iz nadimka u pravi naziv.

Armin Plivčić Pliva predstavnik razvojačenih Branitelja JOB-a iz Donjeg Vakufa je pojasnio neke odrednice u vezi formiranja saveza razvojačenih Branitelja u FBiH te aktivnosti njegove udruge u vezi blokada FBiH od 28.02.2018 godine a i aktivnosti udruge do danas.

Miro Pavlović, dosadašnji predsjednik UZB/Boraca BiH Podružnica Vitez je prihvatio promjenu naziva UZB u novi naziv te pojasnio nazočnima aktivnosti njegove udruge u vezi blokada FBiH i daljnje aktivnosti njegove udruge od kojih je prva promjena naziva udruge.

Elvir Pezić, predstavnik maloljetnih branitelja Armije BiH je tražio od nazočnih konkretna rješenja i zaključke sa sastanka jer je Zakon o razvojačenim Braniteljima upućen u parlamentarnu proceduru i njegovi članovi očekuju kakve će im on informacije donijeti s današnjeg sastanka.

Što se tiče udruga od posebnog društvenog značaja izrazio je svoju skepsu prema istim jer smatra kako će se kroz te udruge opet netko boriti za svoju stolicu a Branitelji koje on zastupa neće puno od toga vidjeti.

Njemu je na to odgovorio Vlado Marušić koji mu je rekao kako Zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja ide ka smanjenju udruga proisteklih iz Domovinskog rata s broja 1600 na njih 6-10 a svaka udruga iz obje vojne komponente koja stekne status takve udruge će se skrbiti o svojim članovima sukladno tom Zakonu, a to je upravo i jedna od točaka Rezolucije Branitelja.

Riječ je tražio i dobio Zlatko Suvajac predsjednik UZB/Boraca ZDK koji je izrazio nezadovoljstvo dosadašnjim radom i nametanjem odluka od strane rukovodstva UZB/Boraca iz Ljubuškog jer on osobno i njegovi članovi nisu nikada mogli prihvatiti jednostrano donošenje odluka i nametanje stavova i mišljenja što su upravo činili predstavnici UZB/Boraca iz mjesta Grab bb, općina Ljubuški.

Riječ je dobio i Mirsad Palačkić predstavnik razvojačenih Branitelja iz Bugojna koji je tražio konkretno djelovanje ka usvajanju točaka Rezolucije Branitelja u institucijama zakonodavne i izvršne vlasti FBiH.

Nakon sastanka donijeti su i jednoglasno usvojeni:

Z A K L J U Č C I

1.Koordinacija razvojačenih Branitelja FBiH podržava odluke i zaključke dijela demobiliziranih Branitelja USK (Bihaćka regija od 04.04.2018 godine) koji sve svoje buduće aktivnosti u vezi provedbe/implementacije Rezolucije Branitelja usmjeravaju ka institucijama zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH te se ograđuju od svih budućih blokada prometnica i graničnih prijelaza koje neka skupina Branitelja ubuduće poduzme.

2.Koordinacija razvojačenih/demobiliziranih Branitelja/boraca će u dogledno vrijeme raditi na formiranju saveza razvojačenih/demobiliziranih Branitelja/boraca u FBiH.

3.Koordinacija razvojačenih Branitelja je odredila svoj predstavnički tim za zastupanje interesa razvojačenih Branitelja sadržanih u Rezoluciji Branitelja u Parlamentu FBiH od 17.04.2018. godine i ubuduće po principu 3+3 (tri predstavnika razvojačenih Branitelja HVO-a i tri predstavnika razvojačenih Branitelja Armije BiH).

4.Koordinacija razvojačenih Branitelja poručuje javnosti kako Rezolucija Branitelja u FBiH nije upitna niti u jednom svom dijelu te kako nema nikakva govora o razjedinjavanju Branitelja obje vojna komponente u FBiH već se današnjim sastankom to jedinstvo još više učvršćuje.

Koordinacija razvojačenih Branitelja u FBiH

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});