fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KO O ČEMI MEKTIĆ O PRAVOSUĐU: Zna li ministar koje su mu nadležnosti

Autor: Patria

SARAJEVO - Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u javnosti je više poznat po svojim kritikama na rad Tužiteljstva BiH nego po funkciji koju obavlja. U nadležnostima ovog Ministarstva nigdje se ne tretira pravosuđe, ali to ipak ne sprječava ministra Mektića da svojim izjavama potkopava rad pravosudnih institucija čime vrši određeni pritisak na ionako poljuljan sistem, piše bh. novinska agencija Patria.

Upravo ohrabreni Mektićevim izjavama i njegove kolege iz Saveza za promjene (SDS, NDP, PDP) često neprimjereno govore o pravosuđu kao što je slučaj Mladena Bosića, predsjedavajućeg PD PS BiH koji se obrušio na VSTV.

Iako je u Mektićevoj nadležnosti između ostalog i podrška policijskim tijelima BiH i umjesto da stvara dobre odnose sa direktorima policijskih agencija GP BiH i DKPT-a (sa direktorom SIPA-e je prijatelj) kako bi se unaprijedio čitav sigurnosni sektor BiH koji ima na desetine manjkavosti, te da se što više zaštite granice BiH, spriječe krivična djela terorizma, trgovina drogom i ljudima, Mektić radije ulazi u sferu nepotrebnih obračuna sa pravosuđem i to najčešće putem medija.

Ono što je još jedna Mektićeva nadležnost, a što je malo poznato u javnosti je i organizacija i usuglašavanje aktivnosti entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u ostvarivanju sigurnosnih zadataka u interesu Bosne i Hercegovine. Upravo bi Mektić kao državni ministar trebao biti poveznica između ovih institucija, a jača suradnja dovela bi i do rezultata.

Mektić je prošli tjedan posjetio i Tužiteljstvo ŽS te održao sastanak sa glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić kako bi ih pohvalio za posljednje akcije te je ponovo iskoristio priliku i kritizirao Tužiteljstvo BiH.

– Mislim da se ono vrti u nekom glibu. Mislim da se bave više nekim politikantskim stvarima, više razmišljaju kako će politika reagirati. Bave se krivičnim djelima koje su neznatne društvene opasnosti. Za sada ne postoji ni opredjeljenje, a možda ni znanja i kapaciteta da se uhvate u koštac s najsloženijim oblicima organiziranog kriminala – kazao je Mektić.

Prema nekim informacijama, ova posjeta je vrlo indikativna i događa se u vrijeme kada se Burzić bori za poziciju predsjednice Suda BiH. Određeni politički krugovi ovu su posjetu protumačili kao svojevrsnu podršku Saveza za promjene njenoj kandidaturi.

Mektićeve kritike možda bi bile na mjestu da u svojim istupima ne govori o konkretnim predmetima (Bobar i Pavlović banka) i tužiocima i optužnicama, a što služi za obračun SDS-a i SNSD-a i borbu za prevlast u RS.

Vrlo žustro je komentirao i suspenziju Gorana Salihovića sa mjesta glavnog državnog tužitelja navodeći da će „njegovim odlaskom početi uhićenje krupnih riba“.

– Kada zavirite u biografiju Salihovića, vidite da on niti jedne optužnice u životu nije napisao i podigao, nijednu istragu nije proveo – kazao je Mektić krajem rujna.

Polovinom lipnja 2016. godine na brojne dotadašnje ministrove istupe reagiralo je i Tužiteljstvo BiH navodeći da „Mektić pokušava da se nametne kao ministar i šef policije, ministar pravosuđa i glavni tužitelj, te se direktno miješa u rad pravosuđa, što je apsolutno neprimjereno“.

Autor: Patria
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});