fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOALICIJA GAZI SVOJA OBEĆANJA: Kome služi vladajuća većina u FBiH?

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Snažno krećemo u reforme i razvoj! Koalicija pokazuje odgovornost prema građanima! Tražit ćemo, naći i međusobno uskladiti rješenja za svaki problem! Jedini put je zbiti redove, a naš kapacitet nije nikako zanemariv!

Priče i uvjeravanja

Ovo su samo neke od prošlotjednih tvrdnji šefova SDA, HDZ-a i SBB-a Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Fahrudina Radončića nakon što su dva dana uzastopno sastančili kako bi “pospremili koaliciju koja je kuća”. Bez obzira na njihove tvrdnje i uvjeravanja javnosti da su riješili sve unutarnje razmirice koje su tresle njihovu koaliciju, utisak je da statitka te kuće baš i nije čvrsta i da se ona i dalje ljulja.

Najprije će biti da su s uvjeravanjima kako je koalicija sve riješila i sve će riješiti krenuli da bi oslobodili prostor i pripremili građane na ono što su naumili nakon lokalnih izbora. Uostalom, sami najavljuju da će se već od listopada upustiti u reorganizaciju unutarnjeg ustrojstva Federacije.

– Bitno je osigurati institucionalnu ili ustavotvornu jednakopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda – saopćili su Izetbegović, Čović i Radončić nakon prošlotjednih sastanaka.

Kako planiraju izvesti novu operaciju ne otkrivaju. Jasno je da reorganizacija ni u kom slučaju neće zahvatiti RS jer to vlasti tog entiteta ni u snu neće dozvoliti. Izetbegović je istina najavio okrupnjavanje županija, odnosno spajanje nekih akcentirajući da 2017. godina nije izborna pa je “prilika da se neke stvari urade, recimo provede presuda “Sejdić-Finci” i u sklopu toga kanimo ispraviti anomaliju na koju Hrvati s pravom upozoravaju a to je izbor člana Predsjedništva i još neke stvari”.

Ostaje da se vidi šta su se i zaista dogovorili Izetbegović i Čović, svakako ne zaobilazeći Milorada Dodika. S druge strane, dokaza, crno na bijelo, da koalicija njihovih stranaka gazi i po svojim obećanjima nije malo.

Vjerojatno je najbolji primjer Mostar – Izetbegović sa svojim SDA-om i Čović sa svojim HDZ-om tvrdili su da će Mostarci glasati 2. listopada kada će se održati lokalni izbori. Tvrdili su da će se o svemu dogovoriti na vrijeme. Od toga nema ništa, blokirali su i provođenje presude Ustavnog suda o Mostaru pa izbora u ovom gradu neće biti, a posljednji su održani još 2008. godine. Nije pomogao ni jedinstven stav i zahtjev Europske unije i SAD: ” Izbori u Mostaru moraju se održati 2. listopada”.

Diktatura SDA i HDZ-a se nastavlja i Mostar je jedini grad u Europi u kojem diktatori ne dozvoljavaju osnovno demokratsko pravo građanima – pravo na izbore, da biraju i budu birani. Međutim, koalicija i dalje tvrdi da “pokazuje odgovornost prema građanima”.

O izborima u Mostaru više ne govori ni SDA ni HDZ, a znakovito je ni OHR, Europska unija i SAD.

Mostar i Parlament

Prema našim izvorima, blokada Mostara nije slučajno režirana i izvedena do u detalje.

Naime, ovaj grad namjerno je ostavljen za trgovanje, po svemu sudeći zbog dogovorene reorganizacije Federacije, preciznije uspostave nove izborne jedinice koju treba da kontrolira HDZ i tom slučaju postojat će dva Mostara – hrvatski Mostar na zapadnoj obali Neretve i bošnjački Mostar na istočnoj obali. Šta će biti sa mostarskim Srbima, ali i Mostarcima koji se izjašnjavaju kao ostali, SDA-u i HDZ-u očigledno uopće nije važno.

Da su isključivo šefovi stranaka koalicije koja ima parlamentarnu većinu, potpuno privatizirali zakonodavnu i izvršnu vlast dokazuje i njihova poruka da će ono što ne riješe institucije vlasti, riješiti oni! To svakodnevno i demonstriraju. Primjerice, zasjedanje Doma naroda Parlamenta Federacije prošlog utorka prekinuto je jer je iznenada utvrđeno da ” se radi na ivici kvoruma”. S obzirom da su istog dana sjedili Izetbegović, Čović i Radončić nije teško dokučiti da je “ivica kvoruma” režirana jer se čekao njihov nalog šta i kako dalje.

A između SDA i HDZ-a i dalje ima neslaganja vezanih za izmjene zakona o reviziji branitelja, zakona o šumama, izmjena zakona o igrama na sreću s tim što Radončić podržava ono što kaže Izetbegović. Inače, Dom naroda zasjedao je nakon dva i po mjeseca raspusta po nalogu šefova parlamentarne većine. Izaslanici su redovno dobivali i dobivaju visoke plaće, paušale i naknade iz proračuna.

Za ovaj četvrtak najavljeno je novo zasjedanje, u dnevni red uvršteno je glasanje o novom zakonu o šumama i izmjenama zakona o igrama na sreću, ali neće biti iznenađenje ako sjednica opet bude prekinuta ili te tačke budu povučene.

Posebna priča je Zastupnički dom – u ovom mjesecu neće zasjedati, a njegov Kolegij otvorio je mogućnost da u oktobru budu dvije sjednice. Kakva je situacija najbolje pokazuje to što ovaj dom prvo mora završiti dvije prekinute redovne sjednicu – 10. koja je počela 20. travnja, pa 12. koja je počela 13. Srpnja i još nije završena.

Kako god se sabere i oduzme, stranke koalicije gaze i svoja obećanja data građanima na osnovu kojih su im na izborima 2014. poklonili povjerenje, a njihovi šefovi preuzeli su u svoje ruke sve političke poluge preko kojih drže ono što je njima najvažnije – sve novčane tokove. Čak idu tako daleko da javno tvrde kako nikad nije bilo bolje i kako se nikad od rata bolje nije živjelo.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});