fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Novinarstvo u doba korona krize

Autor: Domagoj Margetić (FB) / Dnevno.ba

ZAGREB - Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedan od glavnih članova "Stožera", koji prema objavi suca Ustavnog suda donosi protuustavne odredbe i odluke, izjavio je novinarki N1 televizije: "Ove godine imamo 25 službenih prijava smrti od gripe. To je manje od jedne četvrtine od prošle sezone. Imamo 59 000 slučajeva gripe, to je isto jedna črtvrtina od lani".

Na to novinarka nema daljnjih pitanja, niti traži usporedbu nekih podataka, nego se vraća na pitanja o korona virusu i epidemiji.

Nema pitanja koje može zvučati glupo, ali jeste logično – Nije li za sad epidemija gripe opasnija od epidemije korona virusa? Ili recimo, zašto epidemija COVID19 zahtijeva uvođenje ovako restriktivnih mjera, a epidemija gripe koja traje paralelno, ne zahtijeva uvođenje takvih mjera, a posljedice se čine ozbiljnijima?

I tako bi se dalo nabrajati pozamašnih tih pitanja – Zašto?, međutim novinarka je ovaj izuzetno važan podatak, kojeg je dao član “Stožera”, preskočila bez dodatnih i daljnjih pitanja i razjašnjenja i vratila se na korona virus, kako se priča o epidemiji COVID19 ne bi razvodnila.

To je naprosto loše novinarstvo, i stječe se dojam kod takvih intervjua koji naprosto ne slijede logiku razgovora, da se radi o dogovorenim, unaprijed pripremljenim pitanjima od kojih nema odstupanja, niti se intervju vodi logikom novinarske znatiželje i interesa javnosti da se dodatno razjasne podaci i odgovori koji se tijekom razgovora pojave, nego se to preskače i nastavlja dalje ritmom unaprijed dogovorenih, da ne kažem odobrenih pitanja.

Molim, to je samo moj novinarski, profesionalni dojam dok to gledam i slušam. Intervju je inače, također po mom skromnom mišljenju, jedna od najzahtjevnijih novinarskih formi, za koju novinar mora biti izuzetno pripremljen upravo zato da bi slijedio nit razgovora i informacija koja se u tom razgovoru pojavljuju.

Autor: Domagoj Margetić (FB) / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});