fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR TJEDNA: Dr. Zlatko Hasanbegović

Autor: Hrvatin Tomašević

ZAGREB - Bio sam pozvan na izložbu dokumentarno-umjetničke fotografije mladog sarajevsko-zagrebačkog umjetnika Zlatka Dizdarevića mlađeg! Dakako, meni kao provincijalcu posebice je godilo biti u društvu creme dela crema hrvatskog: umjetničkog-političkog-diplomatskog-gospodarskog-vjerskog i inog života, posebice, kako je to danas jako pomodno,nekima i isplativo, biti dio te kulturne elite!

Probudila se moja povodljivost, i bila bi strašna greška u mišljenju i postupanju poricati, zbog koga se u stvari skupio tako veliki broj utjecajnih ljudi! Bilo je tu: predsjednika-sadašnjih i bivših, vlade i države, stranke i partije, saborskih zastupnika, gradonačelnik, veledostojnici svih crkava i vjera, članovi najuglednijih muslimanskih obitelji: Muftići-Šabići-Čustovići-Kurjak-Kulenović-Moralić-Mujadžić, Filipović…itd., iskreno uljudbeno+uglađeno+urbano društvo! I sad dolazimo do onog glavnog, svi oni su se skupili povodom izložbe, no, pravi razlog je bio, i to su s neskrivenom željom pokazivali – da se predstave+upoznaju+porazgovaraju sa mladim znanstvenikom Zlatkom Hasanbegovićem!

U tom smislu potrebe društvene interakcije i s uvažavanjem i poštovanjem osobnosti i učinjenog, i ja sam se usudio predstaviti istom!

Zašto sam ovo naglasio, bio sam dirnut riječima Mije Kelave: moj prijatelj Zlatko Hasanbegović je utopljen u medijsko poricanje njega samog i lišen svega dobrog što je uradio! Upotpuno bih se složio s uglednim novinarom i urednikom na Radio Televiziji H.B- kanalu na hrvatskom jeziku, jer ministarstvo koje je vodio dr.Zlatko Hasanbegović, po svim djelatnim mjerama i pokazateljima (potvrđeno i na sjednicama vlade) bilo je najunčikovitije, čak i ispred MUP-a ministra Vlahe Orepića.

Oba navedena događaja su me motivirala na razmišljanje o izvorištu otvorenog neprijateljstva i ucjene države, najprije prema ministru a onda i prema budućoj vladi Republike Hrvatske od strane prof. Milorada Pupovca!?

Prvo je: potpuno negiranje muslimanskog nacionalnog bića, Hrvata islamske vjere i bošnjačke nacije! Drugo jest: trajno neprihvaćanje datuma i simbola nacionalnog ponosa hrvatskog naroda: šahovnica-zastava i kuna-monetarna suverenost, zatim: 30 svibanj 1990. god. i konstituiranje prvog demokratskog višestranačkog sabora R.H + 25 lipanj 1991. god. i odluke o uspostavi samostalnosti i suverenosti na cijelom teritoriju R.H. i njenom razdruživanju od komunističke Yugoslavije i međunarodnog priznanja iste + 5 kolovoza 1995. god. i potpunog vojnog i političkog poraza Srbije, u vojno-redarstvenoj akciji Oluja, i najgore, kao člana akademske zajednice, Pupovčeve paranoje od znanstvenog preispitivanja dosadašnjih povjesnih radova, vezanih za hrvatsku povijest u 20. st., a koji su u komunističkoj Yugoslaviji proglašeni kao takozvani: fašistički-ustaški-kvinsliški-protunarodni-protupartijski i najnoviji- nastašoudni!

Etikete su to, s kojima prof.Pupovac želi amputirati jednog mladog čovjeka i znanstvenika dr.Zlatka Hasanbegovića iz: društva-akademske zajednice-politike i s namjerom da ga ostavi bez budućnosti! Pitam Vas, nije li svakom Hrvatu to namenio?

Koliko sam upoznat sa znanstvenim (institut Ivo Pilar) radom dr.Zlatka Hasanbegovića na novijoj hrvatskoj povijesti, nije negirao pojedine povjesne činjenice i događaje o i u NDH-a!Bitno je naglasiti, da je motiviran u namjeri za istraživanjem i sistematizacijom novih saznanja i podataka, dakako, onoliko za koliko se stvaraju mogućnosti na pronalaženju i otvaranju arhiva iz tog doba.

Nitko me ne može ubediti, da navedeni razlozi nisu izvorište Pupovčeva neprijateljstva i nesnošljivosti, stoga je i jezikom mržnje pokrenuo šešeljevački medijski val izjavom: Hrvati, neće Vam Zlatko Hasanbegović biti ministar! Namjera mu jest bila zatrovati hrvatski javni prostor. Ima nešto još važnije, tako izgovorena poruka demokratskoj Hrvatskoj, logična je posljedica Pupovčeva nedemokratskog svjetonazora, prožetog dubokim osjećajem gubitka memorandumske sanu granice – Virovitica+Karlovac+Karlobag i propasti nelegitimnog projekta G4, kojeg je bezuspješno pokušao podvaliti prvom predsjedniku R.H. Franji Tuđmanu! Molim Vas, nije prof.Pupovac bez tajnih političkih ciljeva!?

Najveća pogreška: demokratske Hrvatske-Plenkovićeva novog HDZ-a i koalicijskih partnera-hrvatskih medija, bila bi daljnje isticanje površne+prolazne ucjene i nelegitimna Pupovčeva političkog zahtjeva, jer izborne brojke govore da je dobio samo, par postotaka od ukupnog broja srpske manjine koja danas živi u R.H! To bi bilo protivljenje ideji izvornosti demokratskih izbora!

Ucjena kojom se poslužio izabrani saborski zastupnik Milorad Pupovac, pretpostavlja činjenicu slobodne volje izbora hrvatskom narodu, kao nulte točke postojanja i demokratske budućnosti! Pupovčeva stalna proizvodnja nezavršene prošlosti, kao zbroja neostvarenih ratno-političkih želja, iskazanih kroz neprekidnu težnju za neostvarenim, kod demokratske javnosti izaziva gnušanje! Koliko mi je poznato u psihijatriji postoji naziv za predmetno ponašanje o nezadovoljenim žudnjama!

Prema svemu sudeći, dr.Zlatko Hasanbegović posjeduje neumoljivu političku narav, kojom jača svijest o prilagodbi i prihvaćanju novog i izrazito demokratskog, a ne nikakvog kvazi poimanja vladanja! Kulturu želi kao sredstvo koje izravno služi društvu-naciji! Ne podržava niti će provoditi kulturnu politiku koja je na simboličkoj razini, ili je samo elitistička, nego je želi uključiti na način, da bude temeljna sastavnica matrice hrvatskog društva! Ako sam u krivu…Molim ispravite me?!

Za ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, a kako to i treba biti, kultura je nužno sredstvo-ljepilo koje spriječava raslojavanje-raspad društva u cijelosti! Osmišljena je tako da bude u svrhu održavanja nacionalnog bića i pristupajućih zajednica manjinskih kultura! Dakako, da je to danas u hrvatskom društvu, a koje je na žalost zasnovano na nejednakosti, u svim njegovim oblicima, najteži zadatak!

U tom smislu vođenja kulturne politike, djelovanje ministra Zlatka Hasanbegovića, stoji uz izraženu želju nacije, da time što bi nastavio započeti posao, označava i početak odstupanja od otvorenog zagovaranja političke ucjene, netransparentnosti u radu javnih i nevladinih kulturnih institucija i udruga, korupcije, odustajanja od intelektualnog i akademskog dostojanstava kroz plaćeničke apanaže, i svega što nas čini nekulturnom nacijom!

Gopođe i Gospodo, Vi koji ste ga izabrali, dozvolite ministru Zlatku Hasanbegoviću da do kraja dovede proces potpune kulturne preobrazbe i zahtjevajte da se zaustavi medijsko smećarenje o njegovoj navodnoj pretenziji za osvetom – „novim srpskim pobunjenicima“ i „novim antifašistima“!

Napomena: Važno je istaknuti da politička kultura Bruxellesa i Washingtona, nije izgrađena, kako to prof.Pupovac zamišlja: na ucjenama, niti na zaobilaznicama koje voze netrpeljivost- nesnošljivost, kao ni jezik mržnje kojim se namjerava krivotvoriti demokratsko stanje političke stvarnosti! Advokat kulture – Hrvatin Tomašević!

Autor: Hrvatin Tomašević
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});