Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

KONAČNO PAO DOGOVOR! Milanović i Plenković se napokon složili: Sjednica će biti održana uz otvorene prozore

Autor: dnevno.ba

Višetjedno nadmudrivanje između Ureda predsjednika RH i Ureda predsjednika Vlade napokon je okončano.

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) će se održati u ponedjeljak u 14 sati u Banskim dvorima.

Kasno popodne iz Vlade su poslali priopćenje kojim su udovoljili zahtjevu predsjednika RH Zorana Milanovića da se sjednica mora održati ili u Vladi ili u Saboru, nikako negdje drugdje.

“Predsjednik Vlade rado će biti domaćin sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost u Banskim dvorima. Drago mu je da će predsjednik RH prvi put posjetiti obnovljenu dvoranu “Ban Jelačić”. Dnevni red je dogovoren, a termin sastanka je u ponedjeljak, 23. studenoga, u 14 sati. Prozori će biti otvoreni!”,  poručili su iz Vlade.

Nekoliko sati ranije iz Ureda predsjednika RH poručili su:

“Predsjednik Republike Zoran Milanović predložio je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održi u Vladi RH. Predsjednik Vlade Plenković u petak je po prvi puta dao do znanja kako ne pristaje da se sjednica VNS-a održi u Uredu predsjednika RH (vila Weiss) zato što “smatra da je red” da on bude domaćin sjednice. Iako predsjednik Milanović sazivanje sjednice VNS-a od početka vidi kao državni posao, a ne transakcijski odnos, sa zadovoljstvom će prihvatiti želju predsjednika Vlade da bude “dobar domaćin” i doći na sjednicu VNS-a u Vladu RH. Budući da je u Vladi RH, u prostoriji manjoj od one u vili Weiss, u petak održana i sjednica Vladinog Zdravstvenog savjeta na kojemu je bio veći broj sudionika, Predsjednik Republike je uvjeren kako su u Vladi RH osigurani i epidemiološki uvjeti za održavanje sjednicu VNS-a (iako “nebitno je to”, kao što jučer reče predsjednik Vlade). Zbog važnosti VNS-a i specifičnosti rasprave, Predsjednik Republike drži kako se sjednice trebaju održavati samo u Uredu predsjednika RH ili Vladi RH, eventualno u Hrvatskom saboru, te da je svaka druga lokacija neprihvatljiva”.

Teme o kojima će se raspravljati na sjednici VNS-a su: smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija, radikalizacija u društvu, upravljanje prouzročenom epidemijom, funkcioniranje pravosudnog sustava, položaj Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori, te u BiH s naglaskom na (ne)poštivanje Daytonskog sporazuma.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI