fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MESIĆEV PRETHODNIK I MILOŠEVIĆEV POTRČKO IZNIO ŠOKANTNU TVRDNJU: ‘Tito je isplanirao raspad Jugoslavije još 1928. godine!’

Autor: Dnevno.hr

ZAGREB - Nekadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ, srpski političar i pisac Borisav Jović(90) sudjelovao je na tribini u Moskvi gdje je otvoreno za raspad Jugoslavije optužio direktno Josipa Broza Tita i “antisrpsku politiku koja je vođena u komunističkoj partiji”.

U Moskvi na 4. Međunarodnoj diskusiji Vlada održana je rasprava na kojoj je sudjelovao Borisav Jović s akademikom Matijom Bećkovićem i veleposlanikom Srbije u Rusiji Slavenkom Terzićem.
U prepunoj sali, Borisav Jović iznio je svoje viđenje o događajima koji su utjecali na raspad SFRJ, a koje je napisao u svojoj knjizi “Kako su Srbi izgubili vek”, koja je prevedena na ruski jezik.

“Raspadom Jugoslavije srpski narod izgubio je državu koju su stvorili njegovi predci zahvaljujući velikim žrtvama podnijetim u Prvom svjetskom ratu. Oteti su mu teritoriji na kojima je stoljećima živio i prognan je sa svojih stoljetnih ognjišta, bombardiran je 78 dana od NATO pakta bez odluke Vijeća sigurnosti UN-a, oteta mu je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija, razorena mu je infrastruktura i unazađena privreda, proglašen je krivim za raspad Jugoslavije i građanski rat, dobio je sankcije Vijeća sigurnosti UN-a, a njegovi najviši dužnosnici žestoko su kažnjeni od Haškog tribunala”, rekao je Jović između ostalog.

Potom je iznio tvrdnju da se razbijanje Jugoslavije dogovorilo još, vjerovali ili ne, 1928. godine i da je njega izveo Tito, a ne Slobodan Milošević.

“Devedesetih godina prošloga stoljeća samo se dogodio kraj, epilog, nečega što je davno odlučeno, a godinama pred našim očima, malo po malo realizirano, nažalost u našoj zabludi da je to bilo u korist svih. Srpska vlast nikada nije reagirala na politiku koja de facto nije bila u interesu srpskog naroda. Kao hipnotizirano, utrkivalo se da podržava lukave odluke Josipa Broza da bi opstalo u rukovodstvu pored njega. A stvarno rukovodstvo bio je isključivo on, Josip Broz. On je stvorio takav sistem apsolutističke vladavine kojim je bio u stanju provesti svaku svoju ideju, bez obzira na to slaže li se tko s njom ili ne.

Odluke 4. Kongresa KPJ iz 1928. o rasturanju Jugoslavije i o obespravljivanju srpskog naroda bile su, cijelo poluvjekovno vrijeme Titove vladavine osnova njegova rada, sve dok nije uspio stvoriti uvjete za ono što se dogodilo nakon njegove smrti”, rekao je Jović.

Dodao je da je 4. Kongres KPJ održan u Dresdenu 1928. postavio komunistima zadatke o rasturanju Jugoslavije kao umjetne tvorevine na vise nacionalnih država.

“Zatim onemogućavanje srpskom narodu kao najvećem u Jugoslaviji, navodno izrabljivanje drugih naroda i, treće, da će se komunisti založiti da se albanski narod priključi Albaniji, a Mađari Mađarskoj a, također, da komunisti, po potrebi surađuju s Antom Pavelićem, poglavnikom Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u kojoj je samo u logoru Jasenovac za vrijeme Drugog svjetskog rata ubijeno na stotine tisuća Srba, Židova i Roma. Splitski plenum CK KPJ iz 1935. koji je odlučio o zajedničkom otporu KPJ Hitlerovoj najezdi, samo je privremeno odložio i prilagodio metode rasturanja Jugoslavije vremenu i novonastalim uvjetima, koje je, kao što je poznato izvedeno učinkovito i brutalno”, zaključio je Jović.
jugoslavija

Autor: Dnevno.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});