fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

(Ne)namjerni propusti u istrazi ubojstva sarajevskih policajaca od strane MUP-a KS!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Mjeseci prolaze od kako su dva pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adis Šehović i Davor Vujinović brutalno ubijeni prošle godine prilikom vršenja svojih policijskih aktivnosti na području Sarajeva, na Alipašinom Polju u C fazi, kada je iz automatskog oružja na njih pucalo, organima gonjenja, za sada još uvijek nepoznata lica.

Mnogi, koji su sa Pala, Istočnog Sarajeva, Mokrog…, privođeni u okviru ove istrage bili su brutalno u MUP-u KS od strane pripadnika MUP-a KS premlaćivani, na vjerskoj i nacionalnoj osnovi vrijeđani, iznuđivanju iskaza bili podvrgnuti, a o čemu smo ranije mnogo detaljnije i opširnije pisali.

Koliko god, mediji spinovali ovaj je ubojica, onaj je ubojica, izgleda da nije ni ovaj ni onaj ubojica sarajevskih policajaca. Načitali smo se stotinjak članaka od kako su ubijena dva sarajevska policajca Adis Šehović i Davor Vujinović, o mogućnim počiniteljima ovog dvostrukog zločina, ipak niti jedan nije. Konačno se potvrđuju moje teze, koje zastupam od samoga početka i koje sam izgovorio gostujući u „Zabranjenom forumu“, da se od samoga početka radi o naručenom ubojstvu, a izvršitelji su – profesionalne ubojice, koji tragove za sobom ne ostavljaju.

U Oslobođenju danas smo „ekskluzivno“ u printanom izdanju mogli pročitati naslov „Otkriven ubojica sarajevskih policajaca“, međutim anonimni istražitelji za Dnevni avaz tvrde: „Neki mediji su objavili da je u pitanju Nediljko Lizdek, no međutim ne postoji niti jedan dokaz, da je Nediljko Lizdek umiješan u ubojstvo sarajevskih policajaca“!

Svaki od trenutnih uhićeni Miloša Obradova, Srećka Trifkovića i Nediljka Lizdeka, a koji se nalaze u pritvoru ima na nesumnjiv način alibi, a o čemu ćemo u jednome od narednih članaka. Odvjetnica Tatjana Savić više je puta za medije izjavila, kako niti do dana današnjega ne zna šta se konkretno njezinom klijentu Srećku Trifkoviću na teret stavlja.

Očigledno je lišenje slobode Srećka Trifkovića i Miloša Obradova samo bacanje prašine u oči javnosti jer je Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo ponudilo isto onoliko dokaza, koliko dokaza ima bilo ‘ko drugi u Bosni i Hercegovini za glasine, da su ubijeni policajci Adis Šehović i Davor Vujinović bili pošteni policajci, koji su previše znali o svojim korumpiranim kolegama, pa su ih njihove kolege lišile života i da se to upravo objašnjava tako brzim dolaskom patrole na lice mjesta; zatim za glasine, da su izvršitelji narkomafija…

Isto tako postavlja se pitanje, zašto i zbog čega nije vještačeno vozilo čija krađa je navodno pokušana, pa kako to stoji u osnovama sumnje, da se isto pokvarilo i da su neki od izvršitelja popravljali vozilo dok su drugi čuvali stražu. Je li vještačenjem utvrđeno, da je to vozilo zaista pokvareno?! Nije! A šta ako je hauba na tome vozilu podignuta namjerno, da izgleda, kao da neko popravlja vozilo, dok se u stvari radi o tzv. sačekuši. Ni na jedno od ovih bitnih pitanja istraga nije ni pokušala, da pruži odgovor.

Portal Dnevno.ba je mnogo ranije pisao, da je navedeno vozilo postavljeno tu samo, kako bi se isceniralo, da se radi o navodnoj krađi automobila od strane automafijaša, kako bi se istraga preusmjerila prema automafiji i odvukla od stvarnih ubojica.

S ovim u vezu dovodimo i navode iz Prijedloga, da je: „Tokom uviđaja pronađena samo jedna čahura ispaljenog metka iz automatskog vatrenog oružja…“, podsjećajući, da je krajnje nelogičan pronalazak jedne čahure nakon dva rafalna pucnja. Čak i da prihvatimo mogućnost, da je pucano iz vozila u pokretu, odakle ta jedna čahura?!

Pogledajmo i vrijeme: Prijava od N.N., građanina zaprimljena je u 04:21 sati neposredno odmah po egzekuciji sarajevskih policajaca, a Zavod za hitnu medicinsku pomoć konstatovao je smrt Adisa Šehovića u 04:34 sata. Dakle, službena lica PS Novi Grad su morala biti u roku od par minuta, ako je hitna pomoć obavještena u 04:29 sati! Ovdje se opravdano postavlja pitanje ovako brze reakcije i dolaska na lice mjesta službenika PS Novi Grad. Isto tako, niti do dana današnjega nije namjerno utvrđeno, da li su preminuli policajci bili u uobičajenoj patroli ili su postupali po nekoj dojavi, a što je izuzetno bitno za pravilno utvrđivanje toga događaja, kao npr., o kakvoj se dojavi radi, da li je ta dojava predstavljala zamku za policajce i slično.

Naime, prema našim operativnim saznanjima, neposredno nakon ubojstva sarajevskih policajaca, pripadnici MUP-a KS, su umjesto da prvo i naprije izvrše uviđaj, uradili su pretres – radnja koja podrazumijeva radnju pomjeranja stvari, usljed čega može doći do uništenja bioloških i fizičkih tragova…, pa su tek nakon pretresa uradili uviđaj, što predstavlja čisti amaterizam ili je pak ovo urađeno namjerno po depeši vrha MUP-a KS, kako bi se sklonili ili uništili tragovi namjestu zločina, pa se slijedom ovdje navedenoga potvrđuju moje ranije teze, da su samo i jedino pripadnici MUP-a KS mogli sudjelovati u skrivanju dokaza.

S tim u vezi, nameće sa razuman po logici zdravog razuma slijedeći zaključak:

Sama činjenica, da je na licu mjesta pronađena samo jedna čahura od desetine ispaljenih smrtonosnih metaka prema sarajevskim policajcima Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću, ukazuje na činjenicu, da su samo oni, koji su imali pristup mjestu stradanja nakon izvršene egzekucije (policija, inspektori), odnosno, kako saznajem, da se po ubojstvu sarajevskih policajaca odmah našla tu neka patrola, mogli ukloniti ili sakriti tragove važan za krivični postupak i daljnji tok istrage.

Neki mediji su objavljivali, da su automafijaši, za koje smo utvrdili, da nisu počinitelji dvostrukog ubojstva sarajevskih policajaca, po ispaljenim hicima prema sarajevskim policajcima, još čahure po mraku tražili i kupili?! Ubojice su odmah po izvršenoj likvidaciji sarajesvkih policajaca pobjegle, a tragove za važan krivični postupak od strane pripadnika MUP-a KS skonjene ili uništene, jer je nelogično, da ijedan ubojica pa i automafijaš za sobom u osvjetljenom glavnom Gradu Bosne i Hercegovine bere čahure s obzirom na činjenicu, da se prva policijska patrola na mjestu stradanja za minut stvorila. Ako prihvatimo tezu, da su „automafijaši“ čahure pokupili, onda nisu imali vremena za bijeg. To su mogli učiniti samo pripadnici policije, ali im je u tome skrivanju „promakla“ jedna čahura, jer nema savršenog ubojstva.

Zašto nikada nije utvrđeno, zbog čega su pripadnici MUP-a KS uhićene Srbe sa Pala, Istočnog Sarajeva brutalno mučili samo kako bi došli do „priznanja“ i kako bi slučaj pošto poto riješili?! ‘Ko je želio za ovo dvostruko ubojstvo sarajevskih policajaca optužiti drugog Ljubu Seferovića, kojeg su također u MUP-u KS brutalno prebijali, kako bi ga natjerali, da potpiše „priznanje“, da je kriv za smrt Dženana Memića, iako je presudom oslobođen optužbi za smrt Memić Dženana, jer sa kritičnim događajem nije uopće povezan, a sam odvjetnik Ljube Seferovića u zvaršnoj riječi na Sudu je kazao, kako su „pripadnici MUP-a KS pištolj u usta Ljubi Seferoviću stavljali i tjerali na priznanje“! Dakle, iste takve radnje su pripadnici MUP-a KS primjenili prema uhićenima i u slučaju ubojstva sarajevskih policajaca.

Zašto su pripadnici MUP-a KS u okviru istrage o ubojstvu sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića priveli trojicu Srba (Miloša Obradova, Stefana Samardžiju i Sokolovića) i potom ih brutalno pretukli i mučili! U cilju “prikupljanja dokaza” klještima su im gnječili testise, pištoljem iznad glave repetirali, likvidacijom prijetili, silovali ih kišobranima, daskama udarali puštali “ezan za dženazu” (poziv na molitvu u islamu) i tjerali ih da klanjaju, tražili od njih da svojim iskazom „povale“ nekoga od automafijaša, a o čemu smo ranije pisali i time MUP KS na stup srama uzdigli.

Nakon mučenja u MUP-u KS svim uhićenima koji su brutalno mučeni od strane pripadnika MUP-a KS slijedom čega su pripadnici MUP-a KS od istih pokušali iskaze iznuditi, pa na slobodu pušteni, je zaprijećeno, da „ako ikada ikome bilo šta kažu o mučenju i prebijanju, da će ih mrak pojesti, jer u MUP-u KS imaju njihove adrese“.

Zašto su istražitelji kantonalnog MUP-a KS, „okasnili“ da izuzmu jednu kameru, videozapis, koji je snimio brutalnu likvidaciju, a kao izgovor zašto istražitelji na vrijeme nisu reagirali sa izuzimanjem snimka, opravdanje jest „kasno se sjetili“!

Neviđena bruka i sramota za MUP KS na čelu sa komesarom Mevludinom Halilovićem ogleda se u tome, da su dana 11. 11. 2018. godine, odvjetnici Bojan Veselinović, Tatjana Savić i Balijagić Džuho Belma za medije potvrdili, da su njihovi klijenti u okviru istrage o ubojstvu sarajevskih policajaca u MUP-a KS brutalno bili premlaćeni, te najavili podnošenje kaznenih prijava protiv pripadnika MUP-a KS zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda i iznuđivanje iskaza, dok je odvjetnik Bojan Veselinović podnio kaznenu prijavu protiv N. N., pripadnika MUP-a KS.

Zašto cjelokupna javnost šuti o tome, da imamo na sceni pakiranje dvostrukog ubojstva sarajevskih policajaca osobama, koje sa kritičnim događajem nisu uopće povezane, te zašto MUP KS i Tužiteljstvo KS ignoriraju izvještaj MUP RS-a, koji je istima dostavljen na desetine stranica, a u kojem izvještaju je na nesumnjiv način utvrđeno, da Miloš Obradov ni na koji način nije učestvovao ni neposredno ni posredno u likvidaciji sarajevskih policajaca, jer se ovakav zaključak nazire iz činjenice, da nije tužiteljice Tužiteljstva KS ne znaju, niti imaju ijedan dokaz, da je Miloš Obradov bio na mjestu zločina u trenutku izvršenja krivičnog djela na mjestu zločina, jer dokazi u svojoj ukupnosti jasno govore, da je Miloš Obradov u trenutku izvršenja djela bio na Palama.

U odnosu na montiranje procesa Srećku Trifkoviću paradoks i pravni nesrazmjerni nonsens – tog teatra apsurda je mnogo veći, a kojeg proizvode dvije promiskuitetne kantonalne tužiteljice Tužiteljstva KS Aida Topalović i Šejla Heljić zajedno sa bešćutnom, oholom i korumpiranom Dalidom Burzić, i taj apsurd javnosti serviraju:

1. Podsjećanja radi, na sjednici kantonalne Vlade u Sarajevu, koja je održana 27. 11. 2018. godine, glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić, izjavljuje pred Premijerom KS i članovima Vlade, kako „Tužilaštvo KS sprovodi istragu, zbog ubojstva dva sarajevska policajca po nepoznatim počiniteljima“.

2. Dana 27. 11. 2018. godine na Kantonalnom sudu u Sarajevu se održalo ročište za produženje pritvora prema Srećku Trifkoviću, jer ga Tužiteljstvo KS, sumnjiči, da je sudjelovao u ubistvu dva sarajevska policajca, ali ne znaju kako i na koji način je Srećko Trifković sudjelovao u ubojstvu sarajevskih policajaca. Tvrde, da je Srećko Trifković povezan za ubojicama, ali još uvijek ne znaju ‘ko su ubojice sarajevskih policajaca. Advokatica osumnjičenog Trifković Srećka, Tatjana Savić ni do dana današnjega ne zna za šta se točno sumnjiči, te da Srećko Trifković ima alibi jer je u trenutku izvršenja djela bio pod mjerama kućnog pritvora po Rješenju Suda BiH i koji je poligraf prošao, no pritvor je Srećku Trifkoviću produžen i produžavat će se kao i Ljubi Seferoviću, koji je ni kriv ni dužan, na pravdi Boga dvije i pol godine, zbog konstrukcija MUP-a KS i Kantonalnog tužiteljstva KS, nevin u pritvoru odležao, a sve sa ciljem i namjerom, kako bi se na vremenu dobilo, a prave i stvarne ubojice, kako Dženana Memića, tako i sarajevskih policajaca, pred lice pravde ne izvele.

Ovakav teatar apsurda izvodi se pred očima cijele javnosti i nikom ništa, kao da su se svi ludih gljiva najeli. Nesrazmjerni paradoks ogleda se u ovome: u isto vrijeme i za isti dan, glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić tvrdi, kako „provode istragu po nepoznatom počinitelju“, dok se u isto to vrijeme i za isti dan održava ročište za produženje pritvora prema Srećku Trifkoviću u kojem dvije kantonalne tužiteljice Aida Topalović i Šejla Heljić označavaju Trifkovića, kao sudionika u ubojstvu sarajevskih policajaca, što je neviđeno, retardirano, odraz je brojnih nelogičnosti u tom slučaju i sramotno.

Nastavlja se…

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});