fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ni dva mjeseca od slanja poziva nije saslušan Dodik: “U cilju istrage” Tužiteljstvo šuti!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH koje je i formiralo predmet u vezi neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa održavanjem referenduma u RS obavilo je već niz razgovora s određenim osobama, ali saslušanje Milorada Dodika do danas nije izvršeno, piše Patria.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH zabranio je održavanje referenduma u RS povodom njegove odluke da je 9. siječanj, kao Dan Republike – neustavan. Ignoriranje odluke Ustavnog suda BiH je krivično djelo za što je, po Krivičnom zakonu BiH, zapriječena kazna zatvora do pet godina.

Do sada je saslušano desetak osoba u vezi sa „slučajem referendum“, ali glavi protagonista cijele priče Milorad Dodik „nadmudruje“ se s Tužiteljstvom BiH.

Miloradu Dodiku, predsjedniku RS-a prvobitno je upućen poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u tom entitetu, ali Goran Bubić advokat Dodika istakao je da nisu dobili odgovor Tužiteljstva na njihov zahtjev da se Milorad Dodik sasluša na bilo kojoj lokaciji i instituciji u Republici Srpskoj.

– Mi se nećemo pojaviti u Tužiteljstvu BiH. Nismo dobili nikakav odgovor. To je u Tužiteljstvu procedura. Telefonom nas sigurno o tome neće obavijestiti. Ne znam što misli Tužiteljstvo – rekao je Bubić još 3. listopada.

Međutim, i danas dva puna mjeseca od tih događanja javnost ne zna mnogo više. Kako to obično biva iz ove institucije pravdajući se već kultnom rečenicom „u cilju istrage“ skoro je nemoguće otkriti što se konkretno događa. Na vrlo jasna pitanja „Da li će Milorad Dodik biti saslušan, a u vezi održavanja referenduma, i gdje će biti saslušanje? Zbog čega se ovako dugo radi na ovom slučaju?“ iz Tužiteljstva BiH klasičan odgovor:

– U predmetu za koji pitate kontinuirano se vrši pozivanje i ispitivanje/saslušanje osumnjičenih i svjedoka. Ne možemo davati informacije o pojedinačnim aktivnostima – kaže Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});