fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Novi čin bh. reality showa koji od milja zovemo politička scena

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Povod za Komšićevu kaznenu prijavu jeste Dodikova najava kako će da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS-a, jer je to njihov dan. Sada na potezu Tužiteljstvo BiH iz kojeg je potvrđeno kako je nakon zaprimanja prijave formiran predmet i biti izvršene provjere

U dječjem vrtiću zvanom politička scena u Bosni i Hercegovini nema nikakvih vizija, strategija, planova, državništva ali barem nikada nije dosadno pa ukoliko ispred svojih TV prijemnika sve to prate žitelji razvijenih i bogatih zapadnih zemalja nemaju potrebe pratiti bilo koji drugi reality show. Jer našim narodima i žiteljima nije do bilo kakvog showa niti smijeha s obzirom da su zbog ponašanja svojih (kvazi)političkih elita sve siromašniji te tonu u ekonomski i moralni ambis.

Novu epizodu bh. reality showa, kojem slobodno prema enormnom bogatstvu političara i siromaštvu žitelja možemo dati ime “Kleptoktacija”, dobili smo jučer kada je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić podnio kaznenu prijavu prosti srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Naime, prigodom obilježavanju godišnjice Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS, Dodik je ustvrdio kako je bila greška odluka o ukidanju Vojske RS, a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH. Također je zatražio od zapovjedništva tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS-a, jer je to njihov dan.

Komšić je odmah najavio kaznenu prijavu, a to je jučer i uradio pa je sada na potezu Tužiteljstvo BiH iz kojeg je potvrđeno kako je nakon zaprimanja prijave formiran predmet i biti izvršene provjere.

Reakcija Dodika

Sam Dodik izjavio je kako je uniforma Vojske RS-a dio tradicije, a oznake koje se nalaze na njoj su i na uniformama pripadnika Trećeg pješadijskog puka. Ocijenio je kako je histerija koja je nastala nakon njegovog poziva da dio pripadnika Trećeg pješadijskog puka sljedeće godine na svečanosti povodom Dana Vojske RS-a obuku uniforme Vojske Rs-a ne služi ničemu osim podgrijavanju unutarnjih političkih prilika i nadgornjavanja tko će mu više i prije odbrusiti. Komentirajući izjave Komšića i drugih političkih predstavnika u Federaciji istaknuo je da nije pozvao pripadnike bošnjačke ili hrvatske vojne komponente da obuku uniforme Vojske RS-a, već srpske, koja je i nastala iz Vojske Rs-a i koja i po zakonu baštini njenu tradiciju.

– Uniforma je također dio tradicije. Oznake koje imaju uniforme Vojske RS su i na uniformama Trećeg pješadijskog puka i uopće ne vidim čemu histerija. Ukoliko su grb i zastava RS-a problem, onda o čemu pričamo? O kakvim oružanim snagama i kakvoj BiH govorimo ako simboli RS-a u njoj nisu prihvatljivi, upitao je Dodik. Naglasio je da reakcije koje su uslijedile pokazuju da su neki Srbima namijenili određenu ulogu u BiH, pa ako neće da igraju kako oni sviraju nastaje problem.

– Pozivam Komšića neka održi riječ i prijavi me za izazivanje pobune. Od zlatnog ljiljana se više i ne očekuje. Uostalom Komšić se borio u takozvanoj Armiji RBiH, znači protiv Vojske RS-a i jasno je odakle vuče traume, rekao je ranije Dodik.

Odugovlačenje

Staša Košarac, predsjednik Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član predsjedništva ove stranke, izjavio je da će kaznena prijava koju je član Komšić podnio protiv Dodika proći kao i prethodno odbačena Komšićeva prijava.

– Apsolutno je zakonsko pravo pripadnika Trećeg pješadijskog (RS) puka da na obilježavanju Dana Vojske RS-a nose uniforme oružane sile čiju tradiciju baštine i koja je tijekom rata obranila RS i srpski narod, poručio je Košarac. Smatra kako Komšićeva prijava predstavlja populističku promociju političara koga su u Predsjedništvo BiH izabrali bošnjački glasovi.

Dodaje kako Komšić mora opravdati tu podršku te se dodvoriti svom glasačkom tijelu i u tome je suština svih njegovih postupaka i izjava. Upozorio je na to kako postoje vjerodostojne informacije o tome da je SDA ponovo instalirala Komšića u Predsjedništvo BiH kako bi izazivao krizne situacije i izravno se suprotstavljao ustavnim pravima Srba i Hrvata, kao konstitutivnih naroda u BiH.

– Ukoliko je itko zreo za kaznene prijave zbog nepoštovanja Ustava i zakona BiH, onda je to Željko Komšić, zajedno sa onima koji su ga instalirali u Predsjedništvo BiH, zaključio je Košarac.

Dodikov savjetnik Srđan Perišić kaže kako je prijava samo pritisak za smjenu Dodika. Komentirajući za Insajder kaznenu prijavu kaže da je to dokaz prevelike, gotovo paranoične nervoze Komšića i svih onih koji rade za Britance i njihove službe.

– Oni su mislili kako će Dodik popustiti pod neviđenim pritiscima i ucjenama ukoliko BiH ne uđe u NATO. Međutim, to im nije prošlo jer iza Dodika stoji politika, a ne nekakav hir. Komšićeva prijava je dokaz njihove nemoći, ali i sluganstva Komšića stranim službama, prije svega britanskoj. Još tada sam govorio da će Dodik u Predsjedništvu BiH biti blokiran te da je Komšić tamo postavljen ne kako bi onemogućio legitimnu volju hrvatskog naroda, već da onemogući Dodika i odnos u Predsjedništvu BiH bude dva naprema jedan. Komšić je sve vrijeme tako radio i sad je to konačno najjasnije i pokazao.

Podnošenje kaznene prijave protiv Dodika predstavlja dokaz da je Komšićev izbor bio izbor protiv RS-a, protiv Srba i protiv srpskog člana Predsjedništva BiH, stava je Perišić. Tvrdi i to da Dodik za vrijeme svog mandata nijednom nije blokirao rad tog tijela, već da to, prema njegovim riječima, već mjesecima čine druga dva člana Predsjedništva.

Osuda PIC-a

Inače, na Dodikove izjave reagirale su gotovo sve bošnjačke stranke, ali i međunarodne institucije i pojedina veleposlanstva u BiH i svi su jednoglasni u osudama takvog ponašanja. Tako je jučer Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) nedvosmisleno potvrđuje da Oružane snage BiH predstavljaju ključni element stabilnosti, kohezije i sigurnosti BiH te podržava ulogu koju one imaju kako u BiH tako i u nekolicini međunarodnih mirovnih misija.

– Predsjedništvo BiH je vrhovni zapovjednika Oružanih snaga BiH i svi članovi Predsjedništva BiH imaju zakonsku obavezu osigurati funkcioniranje Oružanih snaga BiH – što je isključiva nadležnost države – te ih ni na koji način ne mogu dovoditi u pitanje. Mi podržavamo potpunu provedbu zakona u oblasti odbrane BiH, kojima se jasno definira lanac komandiranja, dužnosti, odgovornosti i ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH, priopćeno je iz PIC-a. Kako je navedeno Ruska Federacija se ne pridružuje toj izjavi.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});