fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

O “ODLASKU MLADIH BUGOJANACA” NIJE TAKO MISLIO: Odlazak mladih najveća je sigurnosna prijetnja BiH

Autor: dnevno.ba

Sigurnost Bosne i Hercegovine je opterećena migracijama i pandemijom koronavirusa, ali postoji cijeli set drugih sigurnosnih prijetnji koje dugoročno predstavljaju veći problem za BiH, ocijenio je u razgovoru za Fenu ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Ipak, mišljenja je da je sigurnost BiH na razini sigurnosti zemalja regije, a u određenim segmentima ministar smatra da je BiH možda i sigurnosno stabilnija od nekih od njih, ali u određenim segmentima postoje ozbiljniji rizici, izazovi i prijetnje.

No, u svakom slučaju, tvrdi državni ministar, građani BiH mogu se osjećati sigurnim iako ih je potrebno upozoriti da postoje neka područja ili neke situacije posebno u kontekstu postojanja koronavirusa.

”Imamo sigurnu državu, ali ukoliko gledate sustav sigurnosti BiH ima veliki broj sigurnosnih struktura i ne mogu reći da je to savršen, funkcionalan i sposoban sistem da se nosi sa svim izazovima. Postoje preklapanja nadležnosti više agencija ili struktura ili ministarstava po različitim nivoima, a istovremeno imamo nepokrivena područja”, pojasnio je Cikotić.

Zbog toga postoji potreba da se u interesu svih građana i administrativnih dijelova države razmišlja o potrebi unapređenja sigurnosnog sustava.

Cikotić podvlači da je sigurnosni sustav direktna refleksija političkog sustava odnosno ustavnopravnog uređenja, a BiH ima složen pravni sustav i državu koja je po temeljnom ustavnom konceptu prosta, ali je decentralizirana što u sferi sigurnosti rezultira fragmentacijom sigurnosnih funkcija.

”Kao konačan rezultat toga ne prepoznaje se puna funkcionalna koordinacija i povezanost na ostvarivanju sigurnosti. U odnosu na postojeće resurse, ljudstvo, proračunska sredstva kao i tehničke potencijale, možemo sigurnost države učiniti boljom”, smatra Cikotić.

Govoreći o najvećim prijetnjama sigurnosnom sustavu BiH, ministar kaže da u BiH postoje određeni politički koncepti koji osporavaju funkcionalnost države i njenih institucija, kao i međunarodni subjektivitet te potrebu harmoniziranja međuetničkih odnosa, te brinući o samo jednoj etničkoj grupi proizvode opću klimu nesigurnosti koja demotivira mlade u BiH.

To je razlog, smatra, što onda mladi ljudi, oni najobrazovaniji i najproduktivniji, napuštaju BiH i upravo njihov odlazak za Cikotića predstavlja najveću sigurnosnu prijetnju za BiH.

Kao ostale prijetnje identificirao je organizirani kriminal i korupciju, ilegalnu trgovinu ljudima, oružjem, narkoticima i druge prijetnje koje narušavaju stabilnost i sigurnost dugoročno.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});