Odobreno 2,5 milijuna KM, svima će biti uvezan staž

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH (FBiH) danas je na hitnoj telefonskoj sjednici odobrila 2.597.859 KM za 44 radnika Rudnika mrkog uglja u Zenici koji su stekli uvijete za odlazak u mirovinu, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa.

Ovom odlukom federalna Vlada je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, odobrila da bude doznačeno 2.597.859 KM za doprinose za PIO/MIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 44 radnika.

Za realizaciju odluke zaduženi su Razvojna banka Federacije BiH, Federalni zavod PIO/MIO, Poreska uprava FBiH i federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Podatke po kantonima o neuplaćenim doprinosima za zdravstveno osiguranje i za doprinose za osiguranje od nezaposlenosti, federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije će dostaviti Razvojnoj banci Federacije BiH, priopćeno je iz federalne Vlade.

Rudnik mrkog uglja Zenica, koji posluje u okviru koncerna “Elektroprivreda BiH”, proslijedio je 6. prosinca federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije spisak 44 radnika ovjeren od Poreske uprave FBiH i zbirnu rekapitulaciju sa ukupno potrebnim sredstvima za uplatu doprinosa za 44 radnika u danas odobrenom iznosu, dodaje se u priopćenju.

Zenički rudari neće prekinuti svoj protest unatoč odluci Vlade FBiH da im odobri uplatu za uvezivanje staža za 44 radnika, sve dok i Elektroprivreda BiH ne izvrši svoj dio obaveza.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI