fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PITANJE SVIH PITANJA U HBŽ-U: Kada će Vlada!

Autor: Dnevno.ba

LIVNO - Po informacijama koje su nam dostupne predsjednik Vlade Hercegbosanske županije sazvao je redovitu sjednicu Vlade za petak 25. listopada 2019. godine s više nego neizvjesnim rezultatom u to hoće li se uopće održati?

Ono što se u prvi mah može primijetiti da već odavno nema najava sjednice Vlada s navođenjem dnevnog reda, a u ovom slučaju koliko je nama poznato nije prethodno održan ni Kolegij Vlade.

Sve upućuje na to da bi moglo ponovo doći do problema oko dogovora članova Vlade u vezi točaka koje bi se mogle naći tog dana na dnevnom redu sjednice Vlade.

Po izjavama resornog ministra i predsjednika Vlade Hercegbosanske županije jedna od točaka koja ima sva potrebna mišljenja i nije sporna jeste donošenje Programa poticaja poljoprivrednim proizvođačima za 2019. godinu kojim bi se pod određenim uvjetima omogućio pristup sredstvima poljoprivrednicima u iznosu od 1.000.000,00 KM koja su planirana Proračunom za 2019. godinu.

Zbog navedenog ponovo pozivamo predsjednika Vlade i ministre u Vladi da održe prije redovne sjednice izvanrednu sjednicu Vlade na kojoj bi bila i usvojila se jedina točka koja se odnosi na Program poticaja za 2019 godinu.

O problemu u funkcioniranju Vlade pisali smo već u više navrata međutim imajući u vidu značaj nekih od točaka koje su postale kamen spoticanja i izazvale velike teškoće u radu Vlade na ovom mjestu izdvojit ćemo točku koja već mjesecima onemogućava normalan rad Vlade, a ona se odnosi na imenovanje članova Upravnog vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegbosanske županije.

Naime, Vlada je na svojoj 58. sjednici održanoj 22. veljače 2019. godine donijela Odluku o odobravanju raspisivanja javnog natječaja za izbor članova Upravnog vijeća Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije.

Isto tako je ovlastila Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije da u ime Vlade Hercegbosanske županije provede postupak izbora članova Upravnog vijeća putem javnog natječaja sukladno utvrđenim kriterijima Vlade Hercegbosanske županije.

http://www.vladahbz.com/odrzana-58-sjednica-vlade-hercegbo…/

Po navedenoj odluci Vlade resorno Ministarstvo je početkom ožujka 2019. godine raspisalo natječaj te formiralo Povjerenstvo za izbor koje je provelo intervju i preporučilo kandidate početkom srpnja 2019. godine.

https://docdro.id/MG8leSM

Od srpnja 2019. godine pa do danas donošenje Odluke o imenovanju članova Upravnog vijeća Zavoda za zdravstveno osiguranje opterećuje odnose unutar Vlade kao i između sukobljenih strana unutar HDZ BiH odnosno između Općinskih organizacija HDZ BiH Tomislavgrada i Livna.

Po informacijama do kojih smo došli prevagu u predloženim članovima Upravnog vijeća Zavoda imaju tomislavgradski stožernici odnosno disidenti koji bi kroz Upravno vijeće imali potpunu kontrolu nad imenovanjem čelnih osoba u zdravstvenim ustanovama u Hercegbosanskoj županiji, a možda i još bitnije imenovanje članova Povjerenstava pri Zavodu zdravstvenog osiguranja od kojih je sigurno najinteresantnije Povjerenstvo za odobravanje vanjskih liječenja.

O navedenom problemu imenovanja Upravnog vijeća u Zavodu obratio se jednim pismom čitatelj koji je u cijelosti objavio tomislavnews 13. ožujka 2019. godine.

https://www.tomislavnews.com/hoce-li-djelatnici-u-zdravstv…/

Pored navedenog vrlo je interesantno kako se u Zavodu zdravstvenog osiguranja već mjesecima donose odluke obzirom da nema valjanog Upravnog vijeća jer i samo produljenje djelovanja starog Upravnog vijeća je zamišljeno od strane ministrice ograničenog trajanja ali je upitne pravne valjanosti sama odluka.

Isto tako jedna od spornih točaka koja može dovesti do ponovnog odlaganja redovne sjednice Vlade jeste točka davanje suglasnosti na Program gospodarenja poljoprivrednim zemljištem na području općine Glamoč koja je između ostalog bila razlogom otkazivanja izvanredne sjednice Vlade koju je predsjednik Vlade zakazao, pa otkazao, za utorak 22. listopada 2019. godine. Navedena točka ima negativno mišljenje Ministarstva pravosuđe i uprave zbog čega je resorno ministarstvo zatražilo dodatno očitovanje Ministarstva pravosuđa i uprave.

Jedino moguće rješenje i na kraju s izvjesnim pozitivnim ishodom za poljoprivredne proizvođače jeste sazivanje izvanredne sjednice s jedinom točkom dnevnog reda i to donošenje Odluke o usvajanju Program poticaja poljoprivrednim proizvođačima za 2019. godinu jer u suprotnom najveća odgovornost za eventualno nedonošenje Programa poticaja je na predsjedniku Vlade, navodi se u priopćenju Županijske neovisne liste.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});