fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Plenković pričao na pet jezika ali ga nitko nije doživio previše

Autor: Index.hr

STRASBOUR - Jučerašnji govor i nastup hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Europskom parlamentu u Strasbourgu dobio je mnogo prostora u domaćim medijima, a naročito se naglašavalo da je Plenković govor održao na pet jezika (hrvatski, engleski, francuski, njemački i talijanski).

Premijer je nastup u Europskom parlamentu iskoristio da reklamira svoje poliglotske talente, no treba napomenuti kako nije riječ o rijetkoj pojavi u europskim institucijama; i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker znao je držati govore na više jezika. Svrha je takve prakse između ostaloga odati poštovanje višejezičnosti Europske unije, ali naravno i pohvaliti se vlastitim znanjem jezika.

Uostalom, i Ivo Sanader je držao govore i press konferencije na pet jezika

Iako je Plenković u Europskom parlamentu održao štreberski kompetentan govor te manje-više uspješno odgovarao na pitanja eurozastupnika, njegov boravak u Strasbourgu nije izazvao značajan interes europskih medija. Ono što se iz hrvatske perspektive činilo kao jedna od glavnih vijesti jučerašnjeg dana, iz šire europske perspektive je nevrijedno spomena. Plenkovićev govor na pet jezika nikoga u Europi nije baš impresionirao jer nikoga nije ni pretjerano zanimao, što se signaliziralo i kroz činjenicu da ga je u plenarnoj dvorani dočekalo manje od pola od 751 eurozastupnika.

Plenkovićev nastup su vodeći europski mediji ignorirali

Kada se pogledaju vodeći europski mediji poput Der Spiegela, Guardiana, Le Mondea, El Paisa i još mnogih drugih, lako se utvrdi da nitko nije spomenuo Plenkovićev govor u Strasbourgu. No, to je još i razumljivo s obzirom na to da se nastup hrvatskog premijera nije ticao tema koje su važne u tim zemljama, ali je posve poražavajuće da nije zabilježen od strane europskog izdanja portala Politico, koji se prvenstveno bavi praćenjem događaja u institucijama Europske unije. Plenković nije uopće spomenut u njihovom utjecajnom dnevnom newsletteru Playbook, kojeg svakog jutra primaju tisuće novinara koji prate događanja u EU-u i briselskim krugovima.

EU Observer: Plenković je Hrvatsku pokušao predstaviti kao model za zemlje regije

EU Observer navodi kako je hrvatsko odbijanje da prizna arbitražnu presudu stvorilo “loš presedan za regiju”, te bi moglo zakočiti ulazak novih članica u EU, s obzirom na to da mnoge među njima imaju granične sporove sa susjedima, koji možda neće moći biti razriješeni ni arbitražnim procesom, jer je Hrvatska pokazala da se i od njega može odustati.

Plenković je pak Junckeru lakonski poručio da pitanje granica “nije tako dramatično”, navodi EU Observer, te dodaje da je Plenković “unatoč fijasku s razgraničenjem pokušao Hrvatsku predstaviti kao model za države regije”. Slabu posjećenost Plenkovićeva govora predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani opravdavao je “gustim rasporedima” eurozastupnika, dodaje još ovaj utjecajni portal.

Plenković je u svojem govoru europarlamentarcima pokušao Hrvatsku predstaviti u boljem stanju nego što se ona nalazi. Da se odlučio za jedan realan i kritički intoniran govor, vjerojatno bi više europskih medija smatralo da takav nastup treba prinijeti pažnji svojih čitatelja.

Autor: Index.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});