fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Potomci ubijenih Srebreničana zahtijevaju od Valentina Inzka nametanje zakona o zabrani negiranja genocida

Autor: dnevno.ba

Potomci ubijenih Srebreničana zahtijevaju od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida. Time su se pridružili inicijativi Klub 100 - Plus odnosno peticiji 8372.

Od Inzka se peticijom traži da po hitnom postupku i to najkasnije do 11. jula nametne ovaj zakon. Da bi se to ostvarilo, Facebook grupa Djeca boraca Srebrenice je prikupila hiljadu potpisa. Grupa je osnovana prije nekoliko mjeseci i okuplja 4.500 članova. Osnivači su dvoje mladih ljudi – Damir Cvrk iz Švedske čiji je otac Jusuf ubijen u Srebrenici 1995. i Lejla Delić iz Velike Britanije čiji se otac Mujo 1995. uspio probiti do slobodne teritorije.

U ragovoru za portal BHDINFODESK njih dvoje su objasnili zašto su formirali ovu grupu. Prema njihovim riječima, želja im je bila da evociraju uspomene na one koji su dali svoje živote za opstanak i kontinuitet Bosne i Hercegovine.

Osvrnuli su se i na sadržaj koji objavljuju.

“Objave se, prije svega, odnose na postavljanje slika naših šehida i kratak opis njegovog učešća u ratu. Nekad su objave bile u formi pitanja, zna li neko nešto više o određenoj osobi ili ima li neko fotografiju te osobe. Jedan interesantan primjer je da je jedna osoba pitala za svog oca, zna li neko nešto o njemu i ima li neko njegovu sliku, jer ta osoba nikad nije upoznala niti vidjela svog oca. Na njegovu veliku sreću saznao je puno o svom ocu, a prvi put u životu je vidio svog oca na slici i sad je u posjedu iste. Imamo bezbroj pozitivnih ovakvih i sličnih priča. U principu, svaki član grupe može objaviti svoju priču ili priču o nekom svom najdražem, kao i druge zanimljivosti vezane za ratni period”, naveli su.

Kako su istakli, nisu politički orijentisani, ne svrstavaju se ni na čiju stranu i ne daju prostor političkim strankama. Ukazali su na podršku i pohvale koje primaju te su ponoviili svoj cilj.

“To je naš prioritetni cilj i u tom pravcu imamo planove kako da afirmišemo djecu, nazovimo to drugu generaciju. Komentari su uglavnom pozitivni i usmjereni su na davanje dodatnih informacija o određenoj osobi li događaju. Ponekad se odluta od teme i zaglibi u politiku ili druga pitanja i onda imamo slučajeve neslaganja i frustracija pa smo onda sačinili kraći pregled normi i pravila, kao i smjernica ponašanja svih članova grupe”, naveli su.

Poručili su da su otvoreni za saradnju te da će nastojati objaviti što više priča, kao i publikovati šehidsku knjigu u znak zahvalnosti. Osim toga, žele podizati svijest svojih sunarodnjaka o genocidu i njegovim posljedicama te oformiti međunarodnu platformu koja će biti posvećena kulturi sjećanja.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});