fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Twitter

SAD želi ‘izgladiti’ odnose sa Saudijskom Arabijom

Autor: FENA

S dva posjeta na visokoj razini u manje od mjesec dana, Sjedinjene Države se nadaju stabilnim vezama sa Saudijskom Arabijom nakon godina neslaganja i sve dubljeg nepovjerenja.

Američki državni tajnik Antony Blinken doputovat će sljedeći tjedan na sastanke s dužnosnicima najvećeg svjetskog izvoznika nafte, objavio je State Department nakon posjeta savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana 7. svibnja.

Iako se ne očekuje napredak, analitičari vjeruju da ciljevi putovanja uključuju vraćanje utjecaja Rijada na cijene nafte, odbacivanje kineskog i ruskog utjecaja i poticanje nade u konačnu saudijsko-izraelsku normalizaciju.

U kratkom priopćenju, State Department je rekao da će Blinken posjetiti od utorka do četvrtka kako bi razgovarali o gospodarskoj i sigurnosnoj suradnji, kao i o sastanku Vijeća za suradnju SAD-a i Zaljeva i konferenciji o suprotstavljanju militantima Islamske države.

Predsjednik Joe Biden imao je težak početak s Rijadom, a ubrzo nakon što je preuzeo dužnost 2021., objavio je procjenu američke obavještajne službe da je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman odobrio operaciju hvatanja ili ubojstva Khashoggija.

Saudijska Arabija je zanijekala umiješanost prijestolonasljednika, javlja Reuters.

Unatoč Bidenovu posjetu Saudijskoj Arabiji u srpnju 2022. s ciljem poboljšanja odnosa, Rijad je razbjesnio Washington samo tri mjeseca kasnije kada je grupa OPEC+, koja uključuje Rusiju, smanjila proizvodnju nafte uoči američkih izbora na kojima su cijene plina u pitanju.

Autor: FENA
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});