fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Što nam je to poručila američka veleposlanica u BiH?

Autor: M.H.H., R.S. / Dnevno.ba

SARAJEVO - Njena ekselencija, ambasodorica SAD-a Mauren Cormak, je dala izjavu u kojoj u ime adminsitracije SAD-a, se podržavaju građani u RS na vrlo praktičan način, tako da se investira kako bi se pomoglo građanima u BiH, kako u entitetu RS, tako i u entitetu FBiH, bez razlike.

Problem je u političarima koji ne poštuju ciljeve koje su identificirali građani BiH, za poboljšanje ekonomske situacije, otvaranju novih radnih mjesta, euroatlantsku budućnost, među kojima posebno mjesto zauzima Predsjednik RS-a Mirolad Dodik, koji nije spreman da podržava Daytonski mirovni sporazum, vladavinu zakona, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Demokracija je rješena zagonetka svih ustava (Karl Marx).

Stav Vlade SAD se neće mijenjati, jer se smatra da su SAD i Europa ključni partneri za BiH, kada je riječ pomoći i treba da se njima okrenu.

Govorila je i o odnosima s Rusijom, na diplomatski način.

Poruka koju je izrekla Ambasadorica SAD o partnerstvu s BiH, nije poruka samo Dodiku i političarima u RS.

Uvijek govori istinu, ne čini zlo, strpljivo podnosi teret, razumno radi posao: Semper dic verum, vacium duc crimine vitam, pet patienter onus, fac sapienter onus, fac sapiens opus.

Poruka je upućena svim političarima u Bosni i Hercegovioni, među njima je Dragan Čović sa svojom strankom HDZ BiH, koja nije još uvijek odustala od Trećeg entiteta s većinom hrvatskog naroda, što se sada vrlo aktivno pokušava putem izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, uz pomoć Hrvatske koja to podržava, kao što je izjava Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarević, a najnovije izjave Hrvatske zastupnice u Europskom parlamnetu Marijane Petir, koju je Saša Magazinović, član Zajedničke komisije za EU integracije okarakterizirao, kao obično “političko lupetanje”.

Isto tako miješanje Hrvatske se ogleda o prisusutvu na skupu: “Rješenje hrvatskog pitanja za ekonomsku BiH”, Rektorskog zbora Republike Hrvatske.

Treba priznati razlike koje postoje i treba stati na gledište da jedni drugima nemamo što diktirati (Otokar Keršovani).

Isto tako poruka je upućena i Bošnjaku Bakiru Izetbegoviću, kao i ostalim bošnjačkim političarima, koji na momente zaboravljaju da su Bošnjaci emicipirani, jer žive u okviru Europe i da su dobri muslimani, koji upražnjavaju vjeru Islam, na način kako se to vijekovima čini i ne treba nitko da ih podučava na način kako je to u njihovim zemljama. Isto tako ne treba da traže pomoć tamo gdje je neće dobiti i da se čvršće povežu sa EU i SAD.

Civilizacija ponižava mnoge, da bi izdigla izabrane (Anton Bronson Alcolt).

Smatramo za potrebno da se pozovemo na neke od odredaba Ustava Bosne i Hercegovine, kao Anexa 4. Općeg Okvirnog sporazuma za mir u BiH:

Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima) i građani Bosne i Hercegovine ovdje određuju da je Ustav BiH, kako slijedi:

Republika Bosna i Hercegovina čije će ime od sada biti “Bosna i Hercegovina” će nastaviti svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, s unutrašnjom strukturom modificiranom kako je ovdje određeno i s postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona će ostati država članica Ujedinjenih nacija i može kao Bosna i Hercegovina zadržati ili se prijaviti za članstvo u organizacijama unutar UN sistema i drugih međunarodnih organizacija.

Bosna i Hercegovina će biti demokratska država, koja će funkcionirati prema slovu zakona i sa slobodnim i demokratskim izborima.

Bosna i Hercegovina će se sastojati od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovione i Republike Srpske (u daljem tekstu: “entiteti”).

Bosna i Hercegovina i oba entiteta će osigurati najveći nivo međunarodno priznatih ljudskih prava i fundametalnih sloboda. U tu svrhu, postojat će Komisija za ljudska prava za Bosnu i Hercegovinu, kao što je predviđeno u Anexu 6, Općeg Okvirnog sporazuma, a to je Sporazum o ljudskim pravima.

Čast je poput šibice: može se samo jednom iskoristiti (Marcel Pangnol), ali ovo je pod uvjetom za one koji imaju čast.

Autor: M.H.H., R.S. / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});