fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Studenti politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Dom naroda Parlamenta FBiH

Autor: T. Škorić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Studij politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru nastavio je s dobrom praksom obilaska institicija na federalnoj i državnoj razini kako bi svojim studentima omogućio da stečena znanja u nastavnom procesu, kroz mogućnost upoznavanja s radom institucija, podignu na višu razinu.

Nakon što su prošle godine posjetili Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ove su godine, drugi put u aktualnom mandatu, posjetili Parlament Federacije BiH, konretno Domu naroda s kojim, istaknuli su, imaju odličnu suradnju.

Po riječima Ivana Vukadina, višeg asistenta na studiju politologije, cilj je studentima pokazati kako sve ono o čemu uče fukncinira u praksi. „Budući da naši studenti dolaze s katedre Izbornih sustava, u sklopu ovakvih posjeta organiziramo i predavanja članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH“, kaže Vukadin.

S radom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, institucije koja je bila domaćin skupini od 30-ak studenata , goste je upoznala Lidija Bradara, predsjedateljica ovog doma. Pojasnila im je strukturu oba doma Parlamenta Federacije BiH, Zastupničkog kao i Doma naroda kao i sam zakonodavni proces. Posebno se fokusirala na značaj i ulogu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koji je ključan u izboru izvšne vlasti u Federaciji te zakonodavne vlasti na razini BiH. Kako je naglasila, Dom naroda uz nezamjenjivu ulogu u provedbi izbornih rezultata, zadnja je instanca zaštite vitalnih nacionalnih interesa u BiH.

„Zanimljivo je da u aktualnom sazivu nije zabilježen niti jedan slučaj posezanja za zaštitom vitalnih nacionalnih interesa za razliku od recimo saziva 2010.-2014. godina kada za ovim mehanizmom najčešće posezali Hrvati koji ujedno trpe i najveću štetu od brojnih nametnutih izmjena Ustava Federacije BiH“, kazala je Bradara.

Na temu „Zakonski koncept i fukncioniranje Izbornog sustava u BiH“ studentima su govorili Stjepan Mikić, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) i Marijana Žuljević, voditeljica Odjela za izborni proces pri SIP-u BiH. Studenti su i sami imali priliku postavljati pitanja, a kažu kako im ovakvi posjeti puno znače u kontekstu boljeg razumijevanja složene strukture ustroja BiH.

Autor: T. Škorić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});