fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

TEGELTIJA: Ustav ne dopušta miješanje u rad pravosuđa

Autor: Vijesti.ba

SARAJEVO - Predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija poručio je da su podjela vlasti i nezavisnost pravosuđa utkani u pravni sistem BiH kroz Ustav, zakone i demokratske principe pravne države i da postojeći zakon ne dopušta nikakav parlamentarni nadzor nad pravosuđem.

Reagirajući na poruke OEBS-a i Ambasade SAD u BiH, koji su kritizirali  zaključke VSTS-a sa posljednje sjednice, Tegeltija za Glas Srpske kaže da je i članom 5. Zakona o parlamentarnom nadzoru BiH propisano da se on sprovodi na načelima ustavnosti, zakonitosti i demokratičnosti, te da se ne smije odstupiti od načela podjele vlasti i nezavisnog pravosuđa.

– Postojeći zakon u pogledu efikasnosti, integriteta, imenovanja i svega što čini suštinu pravosudnog sistema ne dopušta nikakav parlamentarni nadzor. Pravosuđe je nezavisan stup vlasti i istražna komisija Parlamenta BiH predstavlja grubo narušavanje principa nezavisnog pravosuđa i trodiobnu podjelu vlasti. Zbog toga nijedan član VSTS-a, niti sudac i tužitelj neće ni na koji način učestvovati u radu te istražne komisije – rekao je Tegeltija.

Podsjećamo, VSTS je 18. srpnja donio zaključke i reagirao na odluke Predstavničkog doma Parlamenta BiH kojima se traže ostavke članova VSTS-a. U zaključcima VSTS-a je navedeno da odluke Parlamenta ni na koji način ne obavezuju članove tog tijela, te da je riječ o “grubom miješanju i nedopuštenom pritisku zakonodavne vlasti na rad pravosuđa”.

Istoga dana kada je VSTS donio spomenute zaključke reagirali su i Ambasada SAD i šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton.

– VSTS pokazuje nedostatak razumijevanja uloge i značaja parlamentarnog nadzora. Zdrave demokracije trebaju provjeru i ravnotežu. Ne radi se samo o pravu Parlamenta, nego o obavezi da sudstvo bude odgovorno građanima BiH – navedeno je na “Tviter” profilu Ambasade SAD.

Berton je naveo da su transparentnost i integritet osnovni preduvjeti za povjerenje javnosti u sve institucije, uključujući pravosuđe.

– Bitno je naglasiti da Parlament ima ulogu u osiguranju  odgovornosti javnih institucija pred građanima. Zaključci VSTS-a od 18. srpnja  u potpunosti negiraju ovu funkciju Parlamenta BiH – naveo je Berton.

 

Autor: Vijesti.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});