fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Tko o čemu Andrea Topić o devastaciji pomorskog dobra na Hvaru

Autor: Dnevno.ba

HVAR - Promišljajući o smislu ovoga pisanja vidljiva su dva motiva. Jedan je ukazati nesretnici prezimena Topić, intelektualne nedostatke i stvaralački domet koji ostavlja iza sebe i svoje obitelji. Da se zna što ona piše, zašto piše i komu ona to piše. Drugi motiv je ukazati čitateljima zašto nesretnica Topić piše o vidjelici Mirjani Soldo stavljajući na stup srama vidjelicu i Međugorje kao svetište.

Naslov “Dok gleda Gospu, međugorska vidjelica Mirjana betonira plažu pred svojom luksuznom vilom na Hvaru; Posvjedočili smo pravom devastiranom čudu” ! Piše Andrea Topić, a fotogragfira neki plemeniti Hercegovac prezimena Sivrić. Bombastični tekst u prilogu ima fotografije na kojima se vidi devastirana obala Općine Sućuraj i uređeni dio na kojemu se nalaze četiri ležaljke. Analizirajući fotografije mogli bi se zapitati tko je ovdje lud – Andrea Topić koja tvrdi da Mirjana betonira, ili netko iz Obitelji Soldo koji uređuje dio obale ispred svoje kuće?!

Stara izreka kaže: Nije bitno što piše, nego tko piše? Tko je Andrea Topći, čija li je ? Povjesne knjige kažu da su Topići Hrvati katolici, podrijetlom iz Rakitna. Topići se prvi put spominju 1709., iz Brnaza kod Sinja, koje je tamo odselilo iz Rakitna, općina Posušje BiH. Nakon oslobođenja Imotske krajine 1718., Topići su pobjegli pred turskim zulumom i nastanili se u Vinjanima i Krstaticama kod Imotskog. Kojim spletom okolnosti se rodi Andrea Topić, i kod kojih Topića , a da pišući gluposti ruši autoritet Međugorskog svetišta, majke Crkve, do danas je nepoznanica.

Da je kojim slučajem Topićka, plemenskim porijeklom Hercegovka, pročitala knjigu naslova “Moje srce će pobjediti”, autorice Mirjane Soldo, onda Topićki kao nevjernici nebi palo na pamet klevetati Mirjanu, Obitelj Soldo, Međugorje kao svetište, i majku Crkvu. Knjiga autorice Mirjane Soldo je prevedena na više jezika i prodana u nekoliko milijuna primjeraka po cijelome svijetu, tako da je i obitelj Soldo mogla priuštiti vikendicu na Hvaru u devastiranom dijelu Sućuraja, gdje nema niti plaže, niti infrastrukture. Što svjedoče i fotografije Sivrića, koje zloupotrebljava Topićka.

Povjesne okolnosti komunističkog mentaliteta, običaja klevetanja i prokazivanja, vidljive su danas, kao što su bile vidljive i 1981. godine kada su komunisti hapsili i sudili fra Jozu Zovku, međugorskog svećenika, vidioce i njegove hodočasnike. Zanimljiv detalj je kako je devastiranu plažu, uslikao fotograf prezimena Sivrić. Hercegovačko prezime Sivrić su starosjedioci stolnog grada Mostara. Postavlja se pitanje zašto Sivrić slika, a Topićka piše klevete i laži o međugorskoj vidjelici i njenoj obitelji?

Sotonizaciju Obitelji Soldo nastavlja orjunaški portal koji navodi: “Dobili smo odgovor od ministarstva, vidjelici prijeti zatvor .” I nspektori pomorskog dobra imaju uputu da se, u slučaju gradnje na pomorskom dobru, prvo podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela protupravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona, prema kojem je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina… U Ministarstvu mora nam kažu da je već zaprimljena prijava o uzurpaciji pomorskog dobra u uvali Blace, u Općini Sućuraj te da je proslijeđena Odjelu inspekcijskih poslova Lučke kapetanije Split, odnosno mjesno nadležnoj Lučkoj ispostavi Sućuraj, čiji službenici provode inspekcijski nadzor pomorskog dobra. Trenutno se utvrđuje, kako kažu, “točno činjenično stanje”….

Iskonstruirani medijski linč nad Obitelji Soldo, Međugorju kao svetištu, Hervcegovcima koji devastiraju pomorska dobra, je već viđena priča drugarice Topić, i njenih support portala, koji podižu aferu na veću razinu.

E sada da se vratimo na poziciju iz koje piše drugarica Topić. Dakle, Topićka se nalazi u Baškoj Vodi, općini koja ima načelnika koji financira slične novinare kao što je Topićka. Načelnik općine se zove Joško, za svoga mandata dobio je preko tisuću raznoraznih kaznenih prijava, koje se odnose na nezakonitosti u gradnji. Do danas nije odgovarao pred zakonom. Nešto zapadnije od Topićkinih Baških voda nalazi se Grad Makarska, devastiran od istoka do zapada, pod ingerencjom poznatog makarskog kriminalca, koji je prepoznatljiv iz afere Šeik, a zove se Marko. Ovu družinu Joška i Marka, od zatvorskih kazni spasila je općinska državna odvjetnica, čija Obitelj Kučevović-Puharić je sinonim bespravne izgradnje, betoniranja pomorskog dobra, spomenika kulture (Kalelarga) i zaštićenog kulturnog dobra-plaže Osejava.

Ovaj put za primjer nećemo navoditi bespravne izgradnje marina, pljačke proračunskog novca u Baškoj Vodi, utaje poreza na dodatnu vrijednost prilikom gradnje Marina u Baškoj Vodi, Promajni, Krvavici, Makarskoj, ovaj put za primjer ćemo staviti fotografiju devastiranog prostora ispred zaštićenog kulturnog dobra Osejava, a Inspekcije Republike Hrvatske i Županijsko državno odvjetništvo zamoliti da nam se javno očituje što su napravili po službenoj dužnosti protiv Obitelji Kučeković – Puharić, koja je prije desetljeća devastirala pomorsko dobro u centalnom dijelu Grada Makarska?

Je li njima prijeti zatvorska kazna kao vidjelici Mirjani? Tema devastacije pomorskog dobra , devastirane ljubavi Hercegovke, danas nesretne Obitelji Topić, dosta je složena tema, o kojoj ćemo nastaviti pisati. Uloga baka koje upravljaju Turističkom zajednicom Grada Makarska i Parkom prirode Biokovo bitne su teme za okoliš. Plemenita Hloverka Novak i Marija Lelas u pozamašnim godinama drmaju makarskim – županijskim institucijama dok mladi koji nemogu doći do radnoga mjesta odlaze za Irsku.

(Nastavlja se…)

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});