fbpx

U Beču otvorena izložba posvećena stećcima

Autor: S. Horić

BEČ - U Palati Porča u Beču sinoć je otvorena izložba posvećena stećcima - srednjevjekovnim nadgrobnim spomenicima. Izložba je organizirana na inicijativu Ambasade Bosne i Hercegovine u Austriji, a uz podršku Vlade Austrije.

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Đorđe Miličević podsjetio je da je u siječnju 2015. godine  petogodišnji rad eksperata iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine uspješno završen predajom nominacionog dosijea Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a.

„Projekt serijske nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine  predstavlja jedan od najsloženijih i najobimnijih dokumenata iz oblasti zaštite graditeljskog nasljeđa“ – rekao je Miličević i izrazio očekivanje da će nominacija Stećaka za upis na Listu svjetske baštine, značajno doprinijeti promociji stećaka i njihove vrijednosti, a time dati i dodatni doprinos turističkoj ponudi BiH.

„Iskreno vjerujemo da će  odluka Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a biti pozitivna i da će se stećci naći na Listi svjetske baštine, jer oni to zaslužuju“ – naglasio je zamjenik ministra civilnih poslova.

Stećci, srednjovjekovni monolitni kameni spomenici,  vezani su za cijelo područje današnje Bosne i Hercegovine, te dijelove Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Od 70.000 evidentiranih stećaka, u Bosni i Hercegovini se nalazi preko 60.000. Stećci su nacionalni spomenici kulture i kao takvi imaju najveći stepen zaštite.

Prije otvaranja izložbe u Palati Porča u Saveznom ministarstvu nauke Austrije održano je predavanje o stećcima.

Autor: S. Horić

ZADNJE VIJESTI