fbpx

U Parlamentu BiH utvrđene izmjene i dopune Zakona o Poreznoj upravi Federacije

Autor: dnevno.ba

Vlada FBiH je utvrdila i po skraćenoj proceduri usvajanja Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi FBiH, a primarni cilj izmjena i dopuna ovog zakona je usuglašavanje njegovih normi sa Zakonom o unutarnjem platnom prometu, Zakona o prekršajima i Zakonom o plaćama i naknadama u organima Vlasti FBiH, priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Jedna od novina je brisanje prekršajnih odredaba u važećem zakonu koje se odnose na sudionike u platnom prometu – banke, jer je to propisano odredbama Zakona o unutarnjem platnom prometu.

Federalna vlada je utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku, kako bi njegove odredbe bile usuglašene sa odlukama Ustavnog suda BiH iz 2010., 2017. i 2020. godine, zatim zaključkom Dama naroda Parlamenta FBiH iz 2016. godine, kao i zaključkom Vlade FBiH iz 2019. godine.

Ovaj nacrt sadrži odredbe Prijedloga zakona u izmjenama i dopunama zakona o izvrsnom postupku koji je Vlada FBiH utvrdila na 152. sjednici održanoj 24.7.2018. godine, a koji je povukla zaključkom od 9.5.2019. godine, kao i odredbe sadržane u Prijedlogu izmjena i dopuna zakona o izvršnom postupku koje je dostavilo Visokog sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH, odnosno Ministarstvo pravde BiH.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI