fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

U St. Gallen uvedena zabrana burki i nikaba

Autor: Nezavisne novine

Zürich - Građani švicarskog kantona St. Gallen podržali su na referendumu zabranu pokrivanja lica u javnosti.

St. Gallen  je drugi švicarski  kanton u kojem je uvedena zabrana nošenja burki i nikaba, a slične regulative uvedene su u Francuskoj i Njemačkoj.

Prema švicarskom  sustavu  direktne demokracije, glasači iz St. Gallena zahtijevaju da se pooštri zakon i kazne oni koji pokrivaju lice u javnosti jer predstavljaju “prijetnju ili ugrožavaju sigurnost  te vjerski ili društveni mir”.

Regionalne vlasti koje su bile protiv ove mjere sada moraju da sprovedu rezultat glasanja na kojem je izlaznost bila oko 36 posto .

Analitičari podsjećaju da je potpuno pokrivanje lica pitanje koje je polarizirao Europu, jer oni koji su protiv toga smatraju da je to simbol diskriminacije žena i da treba biti zabranjeno zakonom.

Islamski Centralni savjet je objavio preporuku da žene i dalje pokrivaju lica te da će pažljivo pratiti provođenje zabrane i da će, ukoliko to bude potrebno, pokrenuti pravni postupak.

Slična regulativa uvedena je u kantonu Tićino, a dva švicarska  kantona su je odbacila.

 

Autor: Nezavisne novine
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});