googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VIZIONAR: Vidoviti Dodik Milorad!!!

Autor: M.H.H., R.S. / Dnevno.ba

BANJA LUKA - Izjava Predsjednika Republike Srpske, u Zrenjaninu, u državi Republici Srbiji, se dotiče statusa države Bosnei Hercegovine:

“Zvizdić ne može govoriti o prijemu u NATO, jer je to samo muslimanski glas u Bosni i Hercegovini bez suglasnosti RS, jer je Narodna skupština RS donijela Rezoluciju o Bosni i Hercegovini u NATO i da su Srbi (pravoslavci op.a.) u zajedničkim institucijama dužni, da je primjenjuju bar deklarativno. RS će poštovati princip vojne neutralnosti i ništa u vojnim savezima bez Srbije i zagrljaja dva zavičaja”.

Nacionalna odanost je ograničavajuća;

“Ljude treba učiti da misle u svjetskim kategorijama” (Albert Einstein).

Vjerojatno na ovakvu izjavu treba reagirati zbog dva naznačena termina: musliman i neutralnost.

Naizgled je takav stav protuustavan, uvrjedljiv i nesmotren, jer su muslimani službeno Bošnjaci, a neutralnost je protivna ulasku u NATO.

Međutim, kada se malo bolje analizira sve to njegovo tj. Dodikovo, može se konstatirati da je Predsjednik RS-a, vizionar, jer to što govori je budućnost svake države.

“Čovječanstvo mora stati na kraj ratu ili će rat stati na kraj čovječanstvu” (J.F. Kenedy).

To ćemo pokušati objasniti na sljedeći način:

Neutralnost!

Bosnu i Hercegovinu, nerijetko, s raznih aspekata, a posebno geografskih uspoređuju sa Švicasrskom, samo nama je znano da je to daleko od nas, ali ima netko tko brine o tome.

Konfederacija Švicarska – (Confoederatio Helvetia, na latinskom jeziku, kako se ne bi koristila četriri službena jezika: Francuski, Njemački, Talijanski i Retroromanski), nakon poraza Napoleona kraj Leipiziga 1813. godine, Federalna skupština proglašava švicarsku neutralnost, te je sklopljen Federalni sporazum, kojim su ovlasti središnje vlasti sužene.

Bečki Kongres je 1915. godine potvrdio neutralnost Švicarske Konfederacije i s kojom je sjedinjena Ženeva (Geneve, Genf, Ginevra, Genevra, na 4 jezika) i Švicarska je podijeljena na 22 kantona (županije).

Ovlasti središnje vlasti proširene Ustavom iz 1874. godine i u Švicarskoj su sjedišta niza međunarodnih ustanova, kao: Međunarodna poštanska unija, Savez za zaštitu autorskih prava, Međunarodni crvenikriž, UNESCO i dr.

Švicarska je stupila u Ligu naroda 1920. godine, a za vrijeme I i II svjetskog rata ostala je neutralna. Po uređenju, bez obzira na naziv, Švicarska je više Federacija nego Konfederacija.

Prateći povijesni i politički put Švicarske, Bosna i Hercegovina, bi trebala da usmjeri svoj put na sličan način i kao prvo može se istaći vizija Predsjednika, RS Dodika, možda uskoro člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da se opredijeli za neutralnost.

Muslimani!

Bosanski muslimani kao sljedbenici religije islama, vjekovima žive na prostoru Bosne i Hercegovine, a naziv potiče od arapske riječi – Muslim – onaj koji se (Alalhu) pokorava.

Povijesne činjenice pokazju da su tri naroda u Bosn i Hercegopvini i prije Daytona, bili konstitutivni narodi, iako to nigdje ne piše to se vidi iz sljedećeg:

Prvi puta u povijesti Bosne i Hercegovine sastali su se predstavnici srpskog, muslimanskog i hrvatskog naroda, povezani čvrstim bratsvom u Ustaniku, s ciljem da na osnovu rezultata oružane borbe naroda u Jugoslaviji i naroda u Bosni i Hercegovini, donesu političke odluke koje će otvoriti put našim narodima da urede svoju zemlju onako, kako to odgovara njihovoj volji i interesima .(Rezolucija ZAVNOBIH-a od 26 studenog 1943 godine. Službeni list Federalne Bosne i Hercegovine broj 01/45 od 20. lipnja 1945. godine).

ZAVNOBIH jamči:

– Ravnopravnost Srba, Muslimana iHrvata, Bosne i Hercegovine, koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina;
– Slobodu vjeroispovjesti i savjesti, kao i ravnopravnosti svih vjeroispovjesti;
– Slobodu zbora i dogovora, udruživanja i tiska;
– Osobnu imovinu, sigurnost građana, kao i slobodu privatne inicijative u privrednom životu;
– zatim slijede i druga prava, kao ravnopravnost muškarca i žene, izborno pravo, pravni lijek na odluke organa vlastii dr.

“Država je nastala radi čovjeka, a ne čovjek radi države. To znači da država treba biti naš sluga, a ne mi njezini robovi” – (Albert Einstain).

(Deklaracija ZAVNOBIH-a o pravima građana Bosne i Hercegovine, Sanski Most 01. srpnja 1944. godine, Službeni list Federalne Bosne i Hercegovinebroj 01/45. od 20. lipnja 1945. godine u potpisu: Tajnik Hasan Brkić s.r.i Predsjednik Dr. Vojislav Kecmanović s.r.)

Iskazivanjem naziva musliman Predsjednik RS-a, a sukladno naznačenim ipovijesnim dokumnetima, istovremeno priznaje Bosnu i Hercegovinu kao državu, jer je na osnovu njih izabrano Predsjedništvo Narodne skupštine Bosne i Hercegovine i imenovana Narodna Vlada Bosne i Hercegovine, s objavom u Službenom listu Bosne i Hercegovone broj 01/45 od 20. lipnja 1945. godine.

Muslimani su u ovim dokumentima ravnopravni s ostala dva naroda, Hrvatima i Srbima, to što je taj narod preuzeo, raniji naziv Bošnjak, po svom slobodnom izboru, Dodika obvezuje da to poštuje. Ne bi mu bilo svejedno da njega imenuju s Pravoslovac iz Bosne i Hercegovine, umjesto Srbin iz Bosne i Hercegovine.

Za kraj može se samo istaći da je Predsjednik RS-a, Dodik pokrenuo sistem u kojem bi Bosna i Hercegovina postala neutralna zemljai u dobrim odnosima, posebno sa susjedima, zatim sa svim zemljama članicama Ujedinjenih naroda. Naravno za to mu je potrebna suglasnosti svih konstutivnih naroda, s njihovim pravim imenom Bošnjaci, Hrvati i Srbi (po abecedi) u Bosni i Hercegovini, primjena odluka ZAVNOBIH-a, Daytonskog Sporazuma i tako bi Bosna i Hercegovina postala druga Švicarska a On (Dodik) povijesna ličnost, poput Kulin Bana i Bosanskih kraljeva.

“Znam da neću spasiti svijet, možda niti one koje poznajem, ali ipak moram početi” – (Majka Terezija).

Autor: M.H.H., R.S. / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});