fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Zbog glup(e)ače na fotomontaž(e)i, tužilac Hasanspahić traži raspisivanje Interpolove potjernice za Suljom Zukom!

Autor: dnevno.ba

Neukusna fotomontaža koju je napravio Sulejmen Zuko nastanjen u Irskoj duboko je uznemirila glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić. Zbog toga je sredinom jula ove godine državni tužilac Ćazim Hasanspahić zatražio od Suda BiH određivanje pritvora i raspisivanje crvene Interpolove potjernice za Zukom. Ročište na kojem se razmatralo određivanje pritvora i raspisivanje potjernice održano je ove sedmice u Sudu BiH, a odluka još uvijek nije donesena. Potvrdio je to za portal Istragu advokat Muhamed Čučak, koji je branilac osumnjičenog Zuke – piše istraga.ba.

Ovo je fotomontaža koju je Gordana Tadić shvatila kao „ozbiljnu prijetnju“ koja joj ugrožava život. Bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radinić obavijestio je javnost da je glavna državna tužiteljica ozbiljno ugrožena zbog prijetnji koje je primila. U istragu su se odmah uključile sve policijske agencije BiH, a Tužilaštvo je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv osumnjičenog Zuke. „Dana 31. 5. 2020. godine javno, Zuko je putem društvene mreže Facebook izazivao i raspirivao nacionalnu i vjersku mržnju između konstitutivnih naroda u BiH, Bošnjaka i Hrvata“, navedeno je u naredbi o provođenju istrage.

Izradom fotomontaže sa likom glavne državne tužiteljice Gordane Tadić Zuko je, sumnja Tužilaštvo BiH, počinio čak tri krivična djela, prvo, izazivanje nacionalne i vjreske mržnje, potom krivično djelo sprječavanje službenog lica u vršenju službene radnje i, na kraju, krivično djelo – napad na službeno lice iu vršenju poslova sigurnosti, otkrivanja ili lišenja slobode počinilaca krivičnih djela. Dakle, objavljujući neduhovitu fotomontažu Gordane Tadić sa ustaškom kapom na glavi – Zuko je, prema Tužilaštvu, izvršio napad na glavnu državnu tužiteljicu koju je, na taj način, spriječio da procesuira kriminalce. I zbog toga je od Suda BiH zatraženo da mu se odredi jednomjesečni pritvor i da se za njim raspiše crvena Interpolova potjernica. Svjedok tužilaštva u ovom predmetu je bivši ministar sigurnosti – Fahrudin Radončić – piše Istraga.ba.

„Sramota čime se Tužilaštvo BiH bavi, dok ozbiljni kriminal cvijeta. Sudija R. Priebe u svome Izvještaju o stanju u bh. pravosuđu dobro je napisao, da se pravosuđe BiH ne bori protiv ozbiljnog kriminala i korupcije. S obzirom, da protiv Zuke istragu provodi državni tužilac Ćazim Hasanspahić, koji je šef Odsjeka za borbu protiv terorizma, Gordana Tadić je odmah, zbog glupe fotomontaže, zadužila taj Odjela da pronađu „potencijalnog teroristu“, odnosno Zuku.

Tužilac Hasanspahić naučio je bildati svoju tužilačku normu, da laganim predmetima, poput onoga, kada je uhapsio psihički neuračunljivu osobu Danela Rajkovića i držao ga u pritvoru dva i više mjeseca, da bi istome presudom Suda BiH bila određena mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja. Sada je tužiocu Hasanspahiću ponovno upala „kašika u med“, da nabilda svoju tužilačku normu, na nečemu što uopće ne predstavlja obilježja krivičnog djela, osim Zukine neslane šale, stoga nevjerujem, da će Sud BiH i raditi na osnovu glupe fotomontaže“ – naveo je Šimić, te nadodao, da „ako glavni državni tužitelj koji piški u gaće zbog fotomontaže nije za taj posao nek da otkaz“ – zaključuje Šimić!

___________________________________________________________________________________

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Dnevno.ba

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});