fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Pixabay

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti odobrio cjepiva protiv koronavirusa za djecu stariju od šest mjeseci

Autor: dnevno.ba

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) danas je preporučio cjepiva protiv covida za djecu stariju od 6 mjeseci, što će omogućiti početak kampanje cijepljenja te djece diljem SAD-a od idućeg tjedna.

Ova odluka CDC-a donesena je nakon što je panel savjetnika te institucije ranije danas izglasao preporuku za cjepiva protiv covida za djecu od najmanje 6 mjeseci.

“Znamo da milijuni roditelja žele cijepiti svoju malu djecu, što zbog današnje odluke mogu učiniti”, rekla je u izvješću Rochelle Walensky, ravnateljica CDC-a.

“Ova zaraza ubija djecu, što imamo priliku zaustaviti”
Američka Uprava za hranu i lijekove u petak je odobrila cjepivo Moderna Inc-a za djecu od 6 mjeseci do 5 godina, te Pfizer-BioNTecha za djecu od 6 mjeseci do 4 godine. Pfizerovo cjepivo već je ranije odobreno za djecu stariju od 5 godina.

“Ova zaraza ubija djecu, što imamo priliku zaustaviti”, rekla je nakn glasanja Beth Bell, jedna od liječnica panela savjetnika.. “Ovo je prilika da spriječimo poznat rizik”.

Administracija predsjednika Joea Bidena namjerava distribuirati cjepiva za mlađe od 5 godina već idući tjedan.

Covid je od ožujka 2020. peti najčešći uzrok smrti djece od 1 do 4 godine
Iako mnogi roditelji u SAD-u žele cijepiti svoju djecu, ne zna se koliko će biti zahtjeva. Cjepiva Pfizer-BioNTecha odobrena su za djecu od 5 do 11 godina još u listopadu, no samo je 29 posto te dobne skupine dosad u potpunosti cijepljeno, pokazuju savezni podaci.

Dužnosnici u javnom zdravstvu pozivaju na cijepljenje djece prije početka nove školske godine u nadi da će cjepiva za tu dobnu skupinu pomoći da se spriječe hospitalizacije i smrti ako ponovno poraste broj slučajeva zaraženih covidom.

COVID-19 većinom ima blage simptome kod djece. Ipak, od ožujka 2020. peti je najčešći uzrok smrti djece od 1 do 4 godine, te četvrti najčešći djece mlađe od 1 godine, prema CDC-u.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});