fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

BiH uvozi mesni otpad i od njega se prave hrenovke

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Posljednjih dana paniku je izazvala informacija kako određene vrste mesa i mesnih prerađevina mogu izazvati karcinom, međutim, najbolji bh. nutricionist Kenan Mandra kaže kako meso ne treba izbacivati iz prehrane.

“Potpuno je zdravo jesti meso i masnoću životinja koje se slobodno hrane travom na ispaši, ali i prije smo znali da nije zdravo jesti paštete, salame, hrenovke i industrijske kobasice. Problem nije u mesu, nego u njegovoj tehnološkoj obradi koja podrazumijeva usoljavanje, fermentaciju, dimljenje, dodavanje konzervansa i pojačivača okusa”, kaže Mandra.

Kako kaže ovaj nutricionist, kvaliteta namirnica životinjskog podrijetla je zapravo ugrožena masovnim uzgojem.

“Odluka Svjetske zdravstvene organizacije ne znači da trebamo prestati jesti crveno meso ili prerađevine, ali ako ih mnogo jedemo, možda bismo trebali razmišljati o tome odakle to meso dolazi. Također, treba obratiti pozornost na klasifikaciju da je potrošnja crvenog mesa “vjerojatno kancerogena za ljude na temelju ograničenih dokaza…” što mnogo govori o relevantnosti studija”, prenosi Večernji list.

Na našem tržištu su meso i mesne prerađevine uglavnom iz uzgajališta gdje se životinje hrane genetički modificiranim žitaricama, sojom i koncentratima, tretiraju se antibioticima i hormonima kako bi brže rasle i davale više mesa i mlijeka. Životinje koje žive u svom prirodnom okruženju i hrane se onom hranom za koju su i same genetski prilagođene daju meso, masnoću, mliječne proizvode i jaja takvog sastava koji je optimalan za čovjeka i potpuno su sigurne za ljudsku prehranu – poručuje Mandra.

Ističe kako BiH uvozi separirano meso, trtice, kosti i sav mesni otpad i od toga se prave hrenovke.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});