fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Nekoliko zemalja prijavilo epidemiju ptičje gripe

Autor: Dnevno.ba

VUKOVAR - Nekoliko europskih država, među kojima je i Hrvatska, prijavilo je epidemiju teškog oblika ptičje gripe, priopćila je Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE).

U priopćenju se navodi da su Njemačka, Austrija, Hrvatska i Švicarska službeno prijavile epidemije posebno teškog oblika virusa koji pogađa divlje ptice, a visoko patogeni virus H5N8 otkriven je kod divljih ptica i u Mađarskoj, Poljskoj, Nizozemskoj i Danskoj.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić smirio je situaciju poručivši da ptičja gripa, otkrivena u Vukovarsko-srijemskoj županiji na istoku Hrvatske, nije opasna za ljude.

– U vukovarsko-srijemskoj općini Cerna pronađeno je desetak uginulih labudova. Kod njih je utvrđena ptičja gripa, vrste koja do sad uopće nije uzrokovala bolest kod ljudi i nije opasna za ljude – rekao je Tolušić.

Uspostavljen je 24-satni nadzor na terenu, a ako gripa slučajno pređe na perad na obližnjim farmama, koje su također pod nadzorom, perad će biti usmrćena, najavio je ministar Tolušić.

Još je istaknuo kako su nadležne hrvatske vlasti alarmirale ostale članice EU i cjelokupnu javnost u Hrvatskoj.

I Austrija i Švicarska poduzele su mjere predostrožnosti kako bi spriječile širenje ptičje gripe nakon što su otkriveni slučajevi oboljenja kod divljih pataka na jednom jezeru.

Nizozemska vlada jučer je poljoprivrednicima naložila da perad drže unutar prostorija nakon što su u nekoliko europskih država divlje guske zaražene ptičjom gripom.

Virus H5N8 veoma je zarazan za ptice, ali nikad nije pronađen kod ljudi. Pronađen je prije dvije godine u nekoliko članica EU nakon čega je uslijedilo veliko uništenje peradi kako bi se spriječilo širenje bolesti.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});