OPREZ! Ove namirnice svi jedemo, a mogu izazvati halucinacije!

Autor: dnevno.ba

U slučaju pretjeranog konzumiranja nekih od ovih 10 namirnica može doći do halucinacija i nekih komplikacija.

Uživajte umjereno, uostalom, kao i u svemu ostalome.

Idemo redom…

1. Jedna američka studija pokazala je da sedam šalica crne kave dnevno, može izazvati halucinacije. Nakon te popijene količine kave ispitanici su čuli razne zvukove, a pojedinci su osjetili i prisustvo duhova.

2. Čokolada sadrži anandamide. Ako se jede u prevelikim količinama, u tijelu će proizvesti učinak vrlo sličan pušenju marihuane. Osoba koja ima otprilike 60 kilograma trebala bi odjednom pojesti oko 11 kilograma čokolade kako bi to osjetila.

3. Konzumacija nezrelog duda (murve) također može izazvati halucinacije, ali i probavne smetnje.

4. Sir “Stilton” s plemenitom plijesni može poremetiti noćni odmor. Jedna britanska studija otkrila je da konzumacija 20 grama toga sira prije spavanja izaziva bizarne snove.

5. Feferoni izazivaju žarenje u ustima i grlu, a kapsaicin iz te biljke tjera tijelo na pojačanu proizvodnju endorfina, zbog kojeg možete osjetiti dobro raspoloženje, ali možete se čak osjetiti i lagano “drogirano”.

6. Neke vrste gljiva sadrže halucinogena sredstva poput psilocina i psilocibina, koja pojačavaju emocije i percepciju stvari u prostoru.

7. Mak je namirnica s jakim narkotičkim svojstvima jer sadrži visok postotak alkaloida morfija. Sjetite se toga kada poželite pojesti drugu, treću, četvrtu šnitu makovnjače.

8. Glava ribe salpe iz porodice ljuskavki može izazvati višednevne halucinacije. Štoviše, u starom Rimu navodno se ta riba jela upravo zbog svojih narkotičkih svojstava. Možda je zbog toga i nema prečesto u ribarnici?

9. Ergotizam je trovanje brašnom od raži koje je zaraženo ergotaminom. Trovanje se manifestira halucinacijama, grčevima, ali i odumiranjem osjećaja u prstima.

10. Muškatni oraščić sadrži miristicin s jakim narkotičkim djelovanjem, zbog čega bi konzumacija većih količina tog začina mogla dovesti do mučnine, glavobolje i jakih halucinacija, piše portal Pun kufer.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI