fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Unsplash

Ovo je 10 vrsta voća koje ima najbolje protuupalno djelovanje

Autor: Dnevno.ba

Prehrana bogata ovim voćem može pomoći vašem tijelu u borbi protiv kronične upale.

Dva registrirana nutricionista za Real Simple donose listu najboljeg voća za smanjenje neželjene upale u tijelu i objašnjavaju što im daje tu sposobnost:

Pitaja

Pitaja nije samo upečatljivo voće, već je bogato karotenom te vlaknima i antioksidansima poput vitamina C, E, B2.

Pixels

Jabuka

Jabuke su gotovo uvijek dostupne u lokalnom supermarketu, a njihova jednostavnost može vas potaknuti da ih zanemarite dok punite košaricu u odjelu s voćem.

No, jabuke zaista imaju mnogo toga. Bogat su izvor antioksidansa, posebno vitamina C, kvercetina i flavonoida, a i visok su izvor vlakana.

Evo što se sve događa u tijelu ako jedete banane svaki dan

Bobičasto voće

Bobice su vrlo bogate i vlaknima i antioksidansima poput vitamina C (pola šalice jagoda pruža vam oko 50 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C), kvercetina, karotenoida i antocijanina.

Pixabay

Koštuničavo voće

Breskve, šljive i trešnje bogate su antioksidansima poput vitamina C, vitamina A, antocijanina i fenolne kiseline. Također vam pružaju dobru količinu vlakana.

Grožđe

Grožđice su dobro poznate po antioksidansu zvanom rezveratrol, koji se nalazi u njihovoj kori. Kora također sadrži puno vlakana, stoga se preporuča konzumiranje grožđa s korom. Grožđe je bogato i drugim antioksidansima poput vitamina C, vitamina B2, antocijanina, kvercetina i flavonoida.

Agrumi

Svi agrumi, uključujući naranču, grejp, limun i limetu, bogati su antioksidansima poput flavonoida i vitamina C (pola šalice grejpa pruža otprilike 40% preporučenog dnevnog unosa vitamina C) te sadrže dobru količinu vlakana.

Shutterstock

Sjemenke nara

Kada grickate sočne, hrskave, crvene sjemenke nara, uživate u prednostima i vlakana te antioksidansa poput vitamina C, antocijanina, tanina i fenolne kiseline. Ove eksplozije hranjivih tvari izuzetno su dobre za vas i ukusan dodatak kako slatkim, tako i slanim jelima.

Marakuja

Marakuja je vrlo bogata vitaminom C (pola šalice pruža vam otprilike 40 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C), vitaminom A i drugim antioksidansnim spojevima poput polifenola. Sjemenke su posebno bogate vlaknima. Konzumiranjem pola šalice marakuje dobivate gotovo 50 posto preporučenih 25 grama vlakana dnevno za žene (38 grama za muškarce).

Pixels

Ananas

Prema stručnjacima, ananas sadrži spoj zvan bromelain, koji ima protuupalna svojstva. Ananas je također dobar izvor vlakana i antioksidansa poput vitamina C (pola šalice pruža vam otprilike 40 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C) te vitamina A.

Unsplash

Lubenica

Lubenica je poznata po svojoj žarko crvenoj boji koja potječe od još jednog moćnog antioksidansa zvanog likopen. Također je izuzetno dobar izvor vitamina C.

Unsplash

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});