fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

PATITE OD MIGRENA? Stručnjaci došli do jako važne spoznaje: Možda vam fali ovaj važan vitamin u tijelu!

Autor: dnevno.ba

Jedan od većih javnozdravstvenih problema u svijetu je nedostatak vitamina D, koji ima važnu ulogu u stvaranju i održavanju snažnog imuniteta. Stručnjaci su pak nedavno došli do spoznaje da je nedostatak ovog vitamina posebno značajan za osobe koje boluju od migrene, piše Ordinacija.hr.

Naime, kod osoba oboljelih od migrene primijećeno je kako imaju nedovoljno magnezija i vitamina D u usporedbi sa ne oboljelima od migrene.

“Od migrene u Hrvatskoj pati oko 400.000 ljudi, a istraživanje koje je provela Lucija Bušić je pokazalo da postoji neadekvatan unos vitamina D i magnezija kod oboljelih u odnosu na kontrolnu skupinu (ne oboljelih) ispitanika, dok je znanstveno dokazano da adekvatan unos navedenih nutrijenata ima blagotvorno djelovanje na napadaje migrene. Rezultati provedenog istraživanja su pokazali kako su oboljeli od migrene unijeli manje magnezija i vitamina D nego ne-oboljeli, te je u obje skupine zabilježen nedovoljan unos nutrijenata”, istaknula je izv. prof. dr. sc. Marina Krpan, s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i dopredsjednica Udruge migrena Hrvatska.

Inače, smatra se da je vitamin D jedan od najstarijih hormona na Zemlji, a glavni izvor vitamina D njegova je sinteza u koži pod utjecajem izlaganja sunčevom svjetlu. Najbogatiji prirodni izvor vitamina D3 je hrana i to riba, plodovi mora, shiitake gljive, žumanjak, kvasac, punomasno mlijeko i ulje jetre bakalara.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});